nedeľa, 29. apríla 2012

Čakankový šalát s gorgonzolou a hruškou

Presnejšie by ten názov mal znieť čakankový šalát s gorgonzolou, hruškou, orechami a medovo-horčicovým dresingom. Teda, nie že by to bola nejaká novinka ale u mňa teraz tento šalátik prežíva taký upgrade a zároveň znovuzrodenie. Znovuzrodenie preto, že som ho svojho času robievala veľmi často ale s rukolou. Pochopiteľne som sa ho prejedla a teraz už rukolu veľmi nemusím, zato mi napadlo, že šalát vyskúšam urobiť s čakankou. Preto ten upgrate. A je to bomba. Skúste.
Potrebujeme:
3 čakanky
balenie gorgonzoly
2 hrušky
hrsť orechov
Na dresing:
2 lyžice horčice dijonskej
olivový olej cca 1 dcl
med alebo práškový cukor podľa chuti-ja som alergická na med, tak dávam lyžicu cukru

Na šalát su všetko pokrájame. Čakanku na kolieska, hrušku na kocky a taktiež gorgonzolu. Orechy opečieme do zlata na suchej panvici.
Na dresing si dáme do misky horčicu a cukor. Zmiešame. A za stáleho miešania pomaly prilievame olej.
Šalát pokvapkáme dresingom, premiešame a konzumujeme. A tešíme sa z krásneho počasia a slniečka:-))


pondelok, 16. apríla 2012

Mrkvová torta

http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Torta-di-carote-e-mandorle
Mrkvovú tortu som túžila urobiť už dávno, len sa mi to stále nejako nepozdávalo. Mrkva v koláči?? Ale stále mi to nedalo, už aj susedka ju robila, na blogoch sa často objavovala, tak som vyskúšala. Ani som poriadne nepočkala kým vychladne a už som z nej odlamovala, preto ani nemám fotku celej torty:-)). A veru musím priznať, že je výborná. Ešte nabudúce urobím takú zmenu, že ju prerežem a naplním krémom aj vnútri. A páčia sa mi recepty, kde idú aj rôzne koreniny-klinček, muškátový orech, atď.
Potrebujeme:
200 g pomletých mandlí
100 g mandlových lupienkov
300 g mrkvy
200 g cukru
80 g celozrnnej hladkej múky
4 vajcia
štipka soli
citronová kôra
½ prášku do pečiva
Poleva:
2 nátierkové maslá Philadelphia
cukru podľa chuti
citronová šťava
 V mise zmiešame vajcia, cukor a nastrúhanú mrkvu,  pridáme pomleté mandle, nastrúhanú citronovú kôru, štipku soli, múku a kypriaci prášok. Všetko dobre premiešame a dáme do vymastenej formy. Pečieme v predhriatej rúre na 160 st. 10 minut, potom na 180st. pol hodiny.
Necháme vychladnúť a potrieme ochuteným natierkovým maslom.
Pôvodný recept som ešte ozdravila tým, že som odobrala 100g cukru a vymenila klasickú múku za celozrnnú.

piatok, 13. apríla 2012

Špenátové lasagne s bryndzou

Tak som sa konečne, prvý krát od absolvovania kurzu, dostala k realizácii domácich cestovín. Prvý pokus bol urobiť cesto z jedného vajíčka. Keďže bolo malé, dala som cca 80g múky a zarobila cesto. Nepáčilo sa mi hneď od začiatku. Zdalo sa mi veľmi suché a keďže som človek nedočkavý hneď som si to išla aj overiť. Bez odležania som ho vsúvala do strojčeka a ono sa drolilo, rozpadávalo, no jednoducho hrôza. Skončilo v koši. Ale nenechala som sa odradiť:-)
A poďho na druhý pokus. To už som si nakázala vydržať aspoň pol hodinku a nechať cesto odpočívať. Oplatilo sa. Cesto sa krásne podarilo a tak som vykúzlila tieto špenátové lasagne. Zo zbytku som ešte vyskúšala urobiť špagety a tagliatelle. Aj tie sa podarili. Je to paráda, tieto domáce cestoviny.
Na ne recept neprikladám, je ich všade kopa, ja som teda dala na jedno malé vajco 80g múky. Bez soli a oleja.
Na špenátovú plnku potrebujeme:
1/2kg čerstvého špenátu
200 g bryndze
cibuľu, cesnak
olivový olej
šľahačku
bešamel- tento Miškin je super, ja dochucujem ešte muškátovým orieškom alebo parmezánom.
Na oleji si opražíme  nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu. Keď zosklovatejú pridáme špenát, posolíme a počkáme kým zvädne. Prídáme bryndzu a môžeme podliať šľahačkou. Dochutíme soľou a korením.
Na spodok zapekacej misy si dáme trošku šťavy zo špenátu, položíme plát cesta, špenátovú plnku a  naberačku bešamelu, postup opakujeme, kým nám suroviny a objem misy dovolí. Končíme plátkom cesta na ktorý dáme bešamel. Pečieme pri 200st. cca 30 minút.

utorok, 10. apríla 2012

Pórový gratin s paradajkovo-feniklovou omáčkou

Pokračujeme v receptoch lahodiacich štíhlej línii a zároveň chuťovým bunkám. Nikdy mi nenapadlo zapekať pór, až keď som ho raz mala v chladničke a nechcela som opäť robiť polievku. Podumala som a vyskúšala s ním urobiť toto. Odvtedy som to už robila niekoľkokrát a trošku aj vylepšila paradajkovou omáčkou.
Potrebujeme:
2 ks pór
smotana na varenie, ešte lepšie šľahačka
soľ, korenie
muškátový oriešok
syr - množstvo a druh podľa vlastného výberu
Pór si prekrojíme, očistíme, umyjeme a dáme variť do smotany na varenie ochutenej soľou, korením a muškátovým orieškom. Ak sa nám zdá hotový, vyberieme ho, preložíme do zapekacej nádoby, zalejeme smotanou-nie celou, posypeme syrom a zapekáme dozlata. Je lepšie použiť šľahačku, lebo ak sa spojí pri zapekaní so syrom vytvorí výbornú, chutnú syrovú omáčku.
Po upečení necháme mierne vychladnúť. Servírujeme s paradajkovou omáčkou do ktorej sme pridali nakrájaný fenikel a povarili ho do zmäknutia.



sobota, 7. apríla 2012

Nákyp s lososom

Tak toto sa mi opäť veľmi podarilo. No, ja viem, že sa nepatrí chváliť sa sám ale ak sa mi naozaj podarí nejaký nový, chutný, diétny recept, ja sa z toho tááák teším, že sa s tým musím podeliť. A to som improvizovala tak nejako naslepo a ešte som to aj deťom ponúkla a čuduj sa svete, zjedli to. Takže sa bez hanby chválim a veľmi odporúčam.
Potrebujeme:
pol brokolice
pol karfiolu
cca 300 g lososa surového
čerstvý tymián
soľ, korenie
3 vajíčka
šľahačka alebo smotana na varenie
dve veľké hrste syra
Karfiol a brokolicu si dáme variť. Uvaríme al dente. Zatiaľ si pripravíme zmes na zaliatie. Zmiešame smotanu na varenie, ak by ste to chceli ešte krémovejšie a delikátnejšie tak šľahačku, rozšľahané vajcia, soľ, korenie, tymián a syr.
Do zapekacej misy rozložíme karfiol a brokolicu a zalejeme vaječno-smotanovou zmesou. Na vrch poukladáme a aj donútra povtláčame lososa. Posypeme čerstvým tymiánom a dáme piecť. Na 200st cca pol hodinku. Dozlata, ak ho potrasiete, stred musí ostať pevný.



streda, 4. apríla 2012

Portobello šampiňóny plnené syrovým špenátom

Fotka sa mi nejako nepodarila, asi potrebujem okuliare:-)
Tak sa musím pochváliť. Toto sa mi naozaj podarilo:-). Naozaj! Treba vyskúšať. Síce opäť jedno z jedál, čo chutia ako vyzerajú, ale nech Vás to neodradí od testovania.
Potrebujeme :
4 portobello šampiňóny
dve hrste mladého špenátu
1/2dcl šľahačky
1 lyžičku smotany, ja som mala créme fraiche
kozí syr alebo akýkoľvek obľúbený
parmezán
3 strúčiky cesnaku
2 šalotky
domáce pesto, s privretým okom aj kupované:-))
soľ, korenie
 Šampiňónom odrežeme nôžky a nakrájame nadrobno. Klobúky položíme na papier na pečenie a dáme na chvíľu piecť. Cca 10 minút/180 st. Zatiaľ si pripravíme náplň. Pokrájame cesnak a šalotku nadrobno a opražíme na olivovom oleji do zlata. Prihodíme nôžky šampiňónové a dusíme. Posolíme, pokoreníme, ochutíme pestom. Keď už sa nám zdajú nôžky mäkké, prihodíme nakrájaný špenát a chvíľu miešame, kým zavädne. Môžeme podliať 1/2dcl šľahačky. Na záver pridáme lyžičku créme fraiche alebo kyslej smotany a prisypeme syr. Vznikne nám fantastická náplň. Naplníme do predpečených hláv, môžeme ešte hlávky potrieť pestom, posypeme syrom a dáme na 20minút zapiecť. Podávame s paradajkovým šalátikom a čerstvou zeleninkou pokvapkané pestom.
šampiňóny pred vstupom do rúry

pondelok, 2. apríla 2012

2.foodblogerské stretnutie

Viem, viem, že nemám nafotené prvé, a pri druhom som to tiež s tým foťákom nepreháňala, ale chcem potešiť všetkých zúčastnených aspoň tým málom, čo som pofotila. Pre neznalých veci, pekne po poriadku. Prvé stretnutie prebehlo v novembri a bolo veľmi príjemné, môžete si ho pozrieť napríklad tu. Bolo to ako sen spoznať ľudí, ktorých som poznala iba virtuálne. A keď sa to skončilo myslela som, že už sa nikdy neuvidíme, veď komu by sa to chcelo organizovať ešte raz! Áaale mýlila som sa:-), čo je úžasné. Tomáš je tá osoba s neutíchajúcou energiou. On sa opäť na to dal a zorganizoval ďalšie stretnutie v škole varenia v Chefparade. Teraz som sa tešila ešte viac aj keď trošku s obavami, lebo pravidlá stretnutia boli iné ako predtým. Pri prvom stretnutí sme mali profesionálneho kuchára, ktorý nás zasvätil do tajov - indickej, thajskej, japonskej a francúzkej kuchyne. Tento krát to ale bola výzva, kde sme my dostali suroviny a rozdelení na skupiny sme mali niečo ukuchtuť. Priznám sa, že keď som od Tomáša dostala informačný mail so surovinami, len som to prebehla očami a povedala som si, že sa spoľahnem na ostatných ľudí v tíme a nejako sa zveziem. Ups. Nepodarilo sa:-) Boli sme iba tri a všetky sme na tom boli rovnako. V tíme som bola s Maťkou a Natali. No ale neboli by sme šikovné blogerky, keby sme niečo nevymysleli. Nakoniec sme robili kurací špíz s jabĺčkami na pórkovej omáčke a špargľový quiche s ratatouille. A ako dezert koláčik s kokosovým krémom. No ale dosť už písania, užite si fotky....aaa ešte ak by Vám bolo málo reporáž má aj Tomáš, Ľubka, Anetka, Maťka,Katka.
Rozdelenie do družstiev
Moja skupinka
Dievčatá sa vrhli na domáce cestoviny, wow, to mi ani nenapadlo.....Zuzka, Katka, Ivka a ešte Veronika.
Takéto krásne boli
A tu už sú naše špíziky

Skupinka číslo dva a zároveň víťazná - Tomáš, Kinga, Veronika, Ľubka
Už robia ten fantastický dezert
 Martinka, Anetka a Táňička boli ďalšia skupina.
Už sa finišuje
Anetka pridáva baklažánové pesto
Aj tu už je finále
No a prísna porota - Milan a Henrieta, ktorá teda nikoho nešetrila:-)
Komplet menu jedného tímu
Ďalšieho tímu - víťaz
Tu iba dezert ďašieho tímu
Náš špíz
A quiche s ratatouille
Bolo to parádne stretnutie a teraz už verím a veľmi sa teším na ďalšie. Tomáš si frajer!:-))

A ešte keby sa chcel niekto vyskúšať, povolené boli tieto suroviny:
  • balíček špargle
  • 2x kuracie prsia
  • 1x pór
  • 200 ml smotana
  • 1x polievkova zeleninová zmes (mrkva, petržlen, zeler, cibula, cesnak, petržlenová vňať)
  • 200 g maslo
  • hrsť ryže
  • 1x baklažán
  • 1x cukina
  • 100 g čokolády
  • 1x čerstvá čili paprička
  • 100g eidamu
  • 2x limetky
  • 2x jablko
  • kokosové mlieko
  • 2 rajčiny
  • bylinky (mäta, tymian, koriander)
  • korenie (kurkuma, škorica)
Základné suroviny: soľ, čierne korenie, voda, múka, vajcia, olej

A ešte všetci zúčastnení :
Zuzka O. http://www.natanieri.sk/
Ivka http://eveesfoodblog.blogspot.com/
Martinka P.B. http://dulce-de-leche-blog.blogspot.com/
Anetka http://anetagoesyummi.blogspot.com/
Kinga http://kingablogger.blogspot.com/
Lucka http://www.lucylovetobake.blogspot.com/
Martinka P. http://www.matapecie.blogspot.com/
Lubka http://www.chocorroldevainilla.com/
Veronika (Nicki) http://www.facebook.com/pages/Nice-to-eat-you/301991306517196
Henrieta http://www.facebook.com/pages/Henrieta-Pe%C5%A1kovi%C4%8Dov%C3%A1-My-firs-cooking-book/353052176091
Tana http://foodbloger.com/
Natali http://cutleryfoodblog.blogspot.com/
Veronika L. http://www.ringieraxelspringer.sk/
Katka http://hrncek-var.blogspot.com/