piatok 13. apríla 2012

Špenátové lasagne s bryndzou

Tak som sa konečne, prvý krát od absolvovania kurzu, dostala k realizácii domácich cestovín. Prvý pokus bol urobiť cesto z jedného vajíčka. Keďže bolo malé, dala som cca 80g múky a zarobila cesto. Nepáčilo sa mi hneď od začiatku. Zdalo sa mi veľmi suché a keďže som človek nedočkavý hneď som si to išla aj overiť. Bez odležania som ho vsúvala do strojčeka a ono sa drolilo, rozpadávalo, no jednoducho hrôza. Skončilo v koši. Ale nenechala som sa odradiť:-)
A poďho na druhý pokus. To už som si nakázala vydržať aspoň pol hodinku a nechať cesto odpočívať. Oplatilo sa. Cesto sa krásne podarilo a tak som vykúzlila tieto špenátové lasagne. Zo zbytku som ešte vyskúšala urobiť špagety a tagliatelle. Aj tie sa podarili. Je to paráda, tieto domáce cestoviny.
Na ne recept neprikladám, je ich všade kopa, ja som teda dala na jedno malé vajco 80g múky. Bez soli a oleja.
Na špenátovú plnku potrebujeme:
1/2kg čerstvého špenátu
200 g bryndze
cibuľu, cesnak
olivový olej
šľahačku
bešamel- tento Miškin je super, ja dochucujem ešte muškátovým orieškom alebo parmezánom.
Na oleji si opražíme  nadrobno nakrájaný cesnak a cibuľu. Keď zosklovatejú pridáme špenát, posolíme a počkáme kým zvädne. Prídáme bryndzu a môžeme podliať šľahačkou. Dochutíme soľou a korením.
Na spodok zapekacej misy si dáme trošku šťavy zo špenátu, položíme plát cesta, špenátovú plnku a  naberačku bešamelu, postup opakujeme, kým nám suroviny a objem misy dovolí. Končíme plátkom cesta na ktorý dáme bešamel. Pečieme pri 200st. cca 30 minút.

8 komentárov:

  1. mnaaaam, hned by som si dala! uzasna kombinacia chuti a klobuk dole pred tvojou domacou vyrobou cestovin,mne by sa asi nechcelo.. sikovna si :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mary, dakujeeem. Aj ja som si dlho myslela, ze sa mi nechce ale kedze som si kupila strojcek, uz som to musela aspon vyskusat:-))

      Odstrániť
  2. tak na domácí těstoviny jsem si ještě netroufla, smekám.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Luci, dakujeeem, nie je to nic narocne ked mas strojcek na cestoviny, bez neho je to asi lepsie ako posilovna, kym to rozvalkas:-))

      Odstrániť
  3. jaaaaaaaaaaj, tak toto je paráda, vyskúsam, Lucka..mnaaaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Luci, domace cestoviny a kupovane, to je 100 a 1! Ta chut sa neda porovnat! Aky mas prosim ta strojcek? Kupila si ho na Slovensku? Ja som zatial robievala iba rucne...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, strojcek som kupila si pred mesiacom v LIDL, taky obycajny ale uz som ho poznala lebo aj na Ihnacakovom kurze sme s nim robili. Sluzi dobre a tesiim sa z neho, rucne si to neviem predstavit:-))

      Odstrániť