Aj u Vás zostáva stále nedojedený kompót višní alebo čerešní? U nás to funguje tak, že keď sa pečie kura, otvoríme pre deti čerešňový kompót. Každé dieťa zje asi 6 čerešní a kompót dáme do chladničky. Potom tam stojí a čaká a stojí a čaká. Až kým na ňom nezačne rásť nový život. Áno, pleseň. A celý kompót potom putuje do koša. Ja mám trochu problém vyhadzovať jedlo. Vidím tie chúďatá hladujúce po celom svete, ktoré ani nevedia čo sú to čerešne, nieto ešte kompót....
Takže teraz som pleseň predbehla ja a začala som googlit recept na višňový koláč. Lebo tentokrát boli otvorené višňe. A našla som ho na blogu Ire. Presne takto nejako som si ho predstavovala. A tak som sa do toho pustila. Ako to už býva, trošku som ho pozmenila, lebo namiesto čerstvých višní som použila kompót.
Potrebujeme:
Na cesto:
250 g polohrubej múky
50 g mletých mandlí
70 g cukru
125 g masla
1 vejce
1 žloutek
štipka soli
Na náplň :
100 g marcipánu
1 višňový alebo čerešňový kompót
vanilkový cukor
šťava z polky citrónu
škorica 1/2 lyžičky
cca 2 PL solamyl
Múku, soľ, cukor zmiešame s na kocky nakrájaným maslom, pridáme vajce a žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na hodinku do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme višne. Šťavu zlejeme a zmiešame so solamylom, cukrom, citrónovou šťavou a škoricou. Varíme, kým sa nám neurobí rôsol, potom pridáme višne a ešte chvíľu povaríme. Necháme vychladnúť. Nemusí to byť veľmi husté, také aby sa to dalo miešať. Ak je treba rozrieďte to malinovkou.
Zoberieme cesto a 2/3 vmačkáme do formy, 1/3 si odložíme na mriežku. Na cesto postrúhame marcipán a na neho dáme višňovú zmes. Mne sa to podarilo naopak, lebo som pri výrobe telefonovala a trochu mi ten marcipán pri pečení v tých dierkach cez mriežku obschol, takže určite ho dávajte pod višňovú zmes. Aj to krajšie vyzerá.
Na vrch koláča vyrobíme mriežku a potrieme ju žĺkom zmiešaným s lyžicou mlieka.
Pečieme pri 180 st. cca 45 min., kým mriežka zozlatne. Ire ďakujem, koláčik bol fantastický!!
aj u nás je to tak, Lucka, dokonca máme jedno dieťa, ktoré zje asi 4 čerešne :D tento koláčik sa mi páči, a naozaj vyzerá krásne krehko :))
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, dakujem a tak sa tesim, ze niekto je v tom so mnou:-))
OdstrániťLucinka,ten musel byt paradny...uzasna kombinacia visniciek a marcipanu je mi dobre znama..len skoda,ze si s nim neprisla skor,v nedelu mi tiez zostala otvorena visnova flasticka,a tak som nam z nej spravila v pondelok coko palacinky s visnovou omackou..no,keby som vedela...:))
OdpovedaťOdstrániťMnaaam, ze coko palacinky s visnovou omackou....:-)) visne a marcipan su super, pamatam si este tvoj dzemik...uz vtedy som sa namotala:-)))dakujeeem
OdstrániťNo teda ten je nádherný....normálne mám naň chuť :-)
OdpovedaťOdstrániťCistinka, dakujeeem:-)) tesim sa :-)
OdstrániťJe nadherny a ja tu mam marcipan :D Jen ty visne asi budem muset dokoupit, protoze vypada fantasticky! :)
OdpovedaťOdstrániťMeg, dakujem krasne, kupuj visne, kupuj:-))
OdstrániťLuci, tu chut si viem zivo predstavit, ja som robila takyto podobny, akurat na zaklade tvojho receptu (jablkovo marcipanovy kolacik). Kolac bol strasne sladky, pouzila som visne z konzervy v nejakom extremne sladkom naleve, ale inak bol super.
OdpovedaťOdstrániťMarianka, toto cesto je trosku ina salka kavy , lebo je take tensie, akoby linecke ale presne mi to pasuje do tej chuti. Je mnaam. Dakujem za komentarik:-))
Odstrániťcokoliv s marcipánem vypadá super. A kombinace s višněma ...sbíhají se mi sliny.
OdpovedaťOdstrániťVandi, tesiiim sa, ze sa paci tvojim chutovym poharikom moja kombinacia:-))
OdstrániťLucka ... fantázia, tiete krehké koláčiky milujem , mňam !!
OdpovedaťOdstrániťMartinka, dakujeem:-) aj ja, aj ja:-))
OdstrániťPřesně tenhle problém řešíme doma, akorát s měruňkovým a švestkovým kompotem. Višňový by u nás zmizel hned :D Rozhodně bych nad tvým kolčkem neváhala ani minutu! Marcipán a višně, mňam!!
OdpovedaťOdstrániťKati, tak musis vymysliet recept na marhule a slivky a ja si rada potom poziciam:-)) Tesim sa,ze sa ti moj paci:-))
OdstrániťVypadá úžasně! Jsem ráda, že chutnalo :-)
OdpovedaťOdstrániťIre, dakujem. Aj za skvelý recept!!:-)
OdpovedaťOdstrániť