nedeľa 12. júna 2011

Pavlova torta - moja druhá:-)

Áno, druhá. Prvú som robila keď sme mali cestovať na chatu. Chcela som ju zobrať so sebou. Deň pred odchodom som ju urobila a odišla z domu. Môj mužíček ale prišiel prvý a on síce nie je jedák mojich výtvorov ale penová pusinka v podobe Pavlovej torty mu neušla. Pustil sa do nej lyžičkou:-).Keď som prišla domov a videla som pol torty zjedenej skoro som odpadla. Tak sa tešil, že konečne som urobila niečo, čo aj jemu chutí!! Zjedol si ju v ten deň celú.
Takže táto je druhá a šťastne sa dostala aj pred fotoaparát. Myslím, že tá prvá bola lepšia, lebo túto som už robila bez receptu. Mala som pocit, že si ho pamätám ale zabudla som, že sa tam nedáva práškový ale krupicový cukor.
Uvidím nabudúce keď ju urobím, lebo určite nebola posledná:-). Milovníkom pusiniek určite odporúčam. Kombinácia pusinka, šľahačka a kyslé ríbezle je božská.

Potrebujeme :

5 bielkov
220 g krupicového cukru
2 lyžice solamylu
2 lyžičky bieleho vínneho octu
250 ml šľahačky
vanilkový cukor

Šľaháme bielka- druhý krát som ich už dala do robota, lebo to dosť dlho trvá a skoro som zavarila ručný mixér. Keď už sú tuhé, po lyžičkách pridávame cukor, toto som si prečítala až keď bola torta hotová, ja som tam celý cukor nasypala naraz:-). Na záver pridáme solamyl a ocot. Na plech dáme papier na pečenie a bielka navrstvíme do stredu do tvaru kruhu. Vložíme do rúry vyhriatej na 160st ale hneď stiahneme teplotu na 120st. a sušíme cca 90 minút. Potom sa má vraj rúra vypnúť a nechať torta v nej až do ďalšieho dňa, ale ja som na túto fázu už nemala čas.
Je pravda, že keď som ju z rúry vytiahla bola krásna guľatučká a ako chladla tak sa zmenšovala a keď som na ňu ešte dala tú šľahačku s ríbezľami tak sa zmenšila ešte viac ale na chuti jej to neubralo! Zjedla sa celá  ani nie za 10 minút.  Takže to bol aj ďalší postup, necháme vychladnúť, na vrch dáme vyšľahanú šľahačku, ja som ocukrila s 1/2 vanilkovým cukrom ale to iba kvôli sebe, lebo nesladená šľahačka mi vôbec nechutí. Na vrch dáme najlepšie ríbezle, ale môžeme aj kadečo iné, maliny, černice, višne. Najlepšie však kyslé ovocie.

  Inšpiráciu som čerpala opäť od Anetky:

14 komentárov:

  1. ooooch jej a dnes som rozmýšľala, že asi ju rýchlo urobím, /tiež mám v chladničke ríbezle a jahody/, ale po pečení pagáčikov, lístkových hrebeňov, čerešńového koláčika a samozrejme varenia obeda ... ma nejak už zmohla únava, s tým, že odkladám na neskôôôôr, ... Lucinka,tá Tvoja vyzerá úúúžasne !!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Luckaaaaaaa ja uz dlho predlho rozmyslam o Pavlovej torte mam totizto v mrazaku bielka a chcem ich spracovat. Ta tvoja je prekrásna!:*

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeeej Mati, dakujem, hrozne sa tesiim. Aj ked tato torta asi ani nejde aby vyzerala zle, ta cerveno biela kombinacia je super.
    A tie tvoje listkove sladkosti su kraasne ako z obchodu. Uzasne!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Slavka, dakujeem, veeelmi sa tesim! Urcite urob, u nas padla rychlostou blesku, aj dve by sa urcite zjedli:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeeej to je pre mňa česť, som šťastná, že tak chutila:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anetka, obavam sa ze od teba nie je vec, co by mi nechutila:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Vyzerá krásne...ja som tiež niečo podobné skúšala podľa receptu z Apetitu, bola to Pavlova s čerešňami, ale veľmi sa mi nepodarila a bola príliš sladká, odvtedy si na ne akosi netrúfam

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vanilka, ona ma byt asi taka prilis sladka, lebo to ovocie je zas prilis kysle. Ja som aj myslela, ze dam menej cukru, ale nakoniec som to nechala tak a radsej dala menej do slahacky, pripadne sa nemusi dat vobec:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. tak toto je nadhera a uzas a urcite aj chutovy zazitok dokopy! ja som na pavlovu este nenabrala odvahu.. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Marysity, nie je k comu naberat odvahu, ja som zmyslala podobne ako ty kym som ju nevyskusala. Teraz viem, ze je to velmi jednoducha, rychla a efektna torta. Tak skusaj:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Lucka, máš veľmi pekný blog, teším sa, že som ťa objavila, budem sem rada nakúkať :-)) Prajem krásny dník! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ywett, dakujem velmi pekne, budem rada ak budes nakukat, aj ja budem nakukat k tebe:-)) krasny slnecny dnik aj tebe:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahojte zienky. A ked ju nechate naplnenu do druheho dna v chladnicke, tak ten korpus nezmakne velmi? Slavka

    OdpovedaťOdstrániť