utorok, 14. júna 2011

Thajská rybacia polievka s kokosovým mliekom

Toto je najúžasnejšia polievka na svete! Naozaj! A to nielen preto, že ju robím ja. Teda môj muž má obľúbenú aj kapustnicu a fazuľovicu ale táto vedie u mňa a u neho je možno na treťom mieste za tými dvomi. Ani neviem, ako som na tento recept prišla. Nejako postupne. Chodili sme si ju dávať do sushi baru, už tam mi veľmi chutila, aj keď ...., keď ju idem ochutnať teraz, dovolím si byť neskromná a povedať, že táto moja je lepšia:-). V duchu hesla - ak vás nikto nepochváli, pochváľte sa sami:-). Vyskúšajte ju urobiť a uvidíte ten pocit! Poďme na to.


Potrebujeme :

aspoň 1/2litra vývaru z mušlí - recept tu, ide to aj bez toho ale dodáva to polievke ten správny šmrnc
ak zoženiete aj halaszlé bujón nie je na škodu
1/2 kg odrezkov z lososa - je to o polovicu lacnejšie ako filety a do polievky ideálne
2 filety pangasia alebo inej ryby bez kostí, môže byť aj filé
750 g balík mrazenej zeleniny, najlepšie thajskej
krevety, morské plody
balík krabích tyčiniek
1 plechovku kokosového mlieka
chilli,
citrónovú trávu, dostať čerstvú - ja mám sušenú ale dá sa to aj bez nej
citrónovú šťavu
veľa rybej omáčky - cca 5 PL 
soľ

Do veľkého hrnca si dáme vývar, prilejeme trocha vody, záleží od množstva vývaru a dáme do nej všetko mrazené - ryby, zeleninu, krabie tyčinky, tak aby boli pod vodou. Polievka by mala byť hustá.
Privedieme k varu a chvíľku povaríme. Pridáme všetky ochucovacie prostriedky -  soľ, chilli, citrónovú trávu, šťavu.
Nakoniec prilejeme konzervu kokosového mlieka. Dochutíme.

Ak pridávate krevety, je dobré ich dať až v tejto fáze. Nemusia sa variť, stačí ak sa zohrejú.

Celkovo sa polievka varí minimálne, iba pokiaľ sa urobí ryba, čo sa do nej dá,  a to je šup-šup.

8 komentárov:

  1. musi byt urcite uuzasna,Lucka!!!ja nikdy nezabudnem na tu ,ktoru som jedla v Thajsku,ta bola z morskych plodov,ktore ja milujem:)chi,a sranda bola,ze teta kucharka ,sa ma spytala,ci ma rada moc stiplave,a ja ze radsej nie,tak mi pekne s rukou vybrala z polievocky chili papricky:))ale tam mi to vobec nevadilo,thajci su tak uzasne mili,ze to ,ze sa mi hrabka v polievke som vobec neriesila:)hlavne,ze to robila s usmevom,a polievocka bola vyborna:)ako pekne som si tu u teba zaspominala:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vyzerá výborne a nepochybujem, že aj chutí...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mati, no krasne si si zaspominala, hned by som balila kufre a letela do Thajska. Jaaaaj. A kludne by sa mi mohli aj v polievke hrabkat!:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. BenJ chutila, vyborne chutila, uz z nej nie je ani kvapka:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lucka polievocka vyzera uzasne mnaaaaaam, dala by som si

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zní to moc dobře, ale bohužel u nás dobré ryby, natož krevety, neseženu, ale zní to moc zajímavě a navíc je z kokosového mléka, které mám moc ráda :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Catalina, to je skoda, ze nie su u vas dobre rybky, aj ked prave som docitala clanok o pangasiovi a asi si ho uz nikdy v zivote nedam a nekupim, aj ked mi velmi chuti:-(

    OdpovedaťOdstrániť