streda, 1. júna 2011

Grilovaný baklažán plnený syrom v paradajkovej omáčke

Baklažán je moja obľúbená zelenina a to nielen v období keď práve držím diétu. Som ho schopná a ochotná jesť stále a už som tým nakazila aj niekoľko ďalších ľudí. Toto jedlo patrí medzi top mojich jedál z baklažánu, je ľahké, letné, diétne, jednoducho úžasné. Rada si baklažán dám aj keď idem do reštaurácie, bohužiaľ som sa častokrát stretla s tým, že aj keď majú napísané, že grilovaný baklažán, v 99 % mi priniesli baklažán robený na panvici totálne nasiaknutý olejom. Bŕŕ. Tak už to radšej neriskujem. Radšej si ho sama doma urobím.

Na tento recept potrebujeme :

2 baklažány
1 konzervu lúpaných paradajok, najlepšie zn.Valfrutta
cca 300 g rôznych druhov syrov-podľa chuti ja dávam najčastejšie iba mozzarellu, do jedného baklažánu jednu mozzarellu ale tentokrát som dala aj cottage, gorgonzolu, korbáčiky nakrájané...čo som našla v chladničke
olivový olej
cukor,
soľ,
cesnak,
bazalku,

Postup :

Na olivovým olejom vymastený plech si naukladáme pokrájané baklažány, posolíme a pri 200st upečieme-ugrilujeme v rúre. Trvá to asi 30 minút.

Jeden baklažán nakrájame na asi 6 častí, musia byť tie plátky tenšie ako tieto moje na obrázku.
Zatiaľ, kým sa pečú baklažány urobíme si paradajkovú omáčku a nastrúhame a zmiešame všetky syry.
Môžeme do zmesi syrov pridať cesnak a pažítku, ja som sa ponáhľala, tak som cesnak dala iba do omáčky.

Na paradajkovú omáčku zmiešame konzervu paradajok s kávovou lyžičkou cukru, posolíme, dáme 3 strúčiky cesnaku a hrsť bazalky. V sezóne paradajok si túto omáčku robím z čerstvých paradajok a to je báseň! Postup je rovnaký akurát čerstvé paradajky obarím horúcou vodou, dám ich do hrnca a vylejem na nich horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice tak aby boli ponorené, potom ošúpem, nakrájam a zmiešam s ostatnými surovinami. Ale späť k receptu.

Baklažán máme upečený, tak každý plát naplníme syrom a zatočíme. Takto:
Celé to zalejeme omáčkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť.
A tu máme výsledok :

11 komentárov:

  1. Fuuu ,to vypadá dobre , možno dám balažánu šancu :-) totiž raz som jedla jednu musaku a bola tak nasiaknutá olejom že mi to zhnusilo celý baklažán.Ale vraví sa že bysme mali dostávať druhé šancu... tak teda asi dobre :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ooo, very nice! vynikajuce to muselo byt Lucka, mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tini, kludne mu daj sancu, ked ho spravis na plechu, bude tak akurat a ked chces aby nebol mastny vobec, da sa robit aj na papieri na pecenie...

    Evi, robila som to mame a oblizovala sa az za usami:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jemine mňam mňam ...muselo to byť výborné.určite niekedy vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lucik, ...oooch ja milujem grilovaný baklažán, pre malé ho síce doma musím kadejako maskovať :DD, sná´d časom prídu, že je to "jediteľné" a veľmi .... a takúto dobrotu by som si dala veru hneď!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Natali, urcite vyskusaj je to mnaam:-))

    Mati, tak toto jedlo u nas doma nikto neje iba ja, moje kamaratky a mama, ta si to objedna vzdy ked ma prist:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Luci mozem to povdavat s penne alebo tak?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja si myslim, ze urcite, nemas co pokazit:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lucka tento fantasticky baklazan robievam uz par rokov,ako som objavila tvoj recept. Chuti aj tomu ,kto baklazan vobec nemusi :) Dakujem kraasne za receptik...pa Alka

    OdpovedaťOdstrániť