streda 6. júla 2011

Lasagne bolognese



Tak viem, že týmto dieru do sveta neurobím a som vzhľadom na to, že sú to už tretie lasagne na mojom blogu {tuniakové a baklažánovo-paprikové} trošku monotematická a určite už aj malé dieťa vie recept na najklasickejšie lasagne, ale keďže sú také dobré, tak predsa len, ak by niekto nevedel, tak ponúkam svoj osvedčený recept. Omáčku si vždy robím do zásoby, do malých mištičiek si ju dávam do mrazáku a keď som zúfalá a už neviem čo variť, alebo nás prepadne návšteva, vytiahnem, zohrejem, uvarím špagety a máme jedlo. Receptov je samozrejme množstvo aj ingrediencie, ktoré sa tam dávajú sa rôznia. Robila som taký recept, vraj úplne originálny, kde dokonca išla kuracia pečienka, ktorá sa potom samozrejme rozmixovala. Bolo to zaujímavé ale raz stačilo. Takže tu je môj osvedčený recept a ak niekoho inšpiruje budem rada.

Potrebujeme :

cca 500 g mletého mäsa, najlepšie doma mletého hovädzieho a bravčového
500 ml a aj viac paradajkovej pasatty
alebo 2 konzervy lúpaných paradajok
1 paradajkový pretlak
1 väčšiu cibuľu,
5 strúčikov cesnaku,
soľ, korenie, bobkový list
olej, oregano, bazalka,
cca 2 dcl červené víno
200 g strúhaný syr alebo mozzarella
parmezán
bešamel



Na oleji si osmahneme cibuľku, pridáme mäso a  opekáme a mäso rozdeľujeme z hrudiek. Ak je zo všetkých strán opečené, podlejeme vínom, pridáme soľ, korenie, paradajkový pretlak, šťavu, bobkový list a dusíme cca 1/2 hodinu. Priebežne dochucujeme. Ak je mäso mäkké, pridáme oregano, bazalku, cesnak a ešte chvíľu povaríme. Konzistencia by mala byť tekutejšia, lebo ja to na záver všetko trochu zmixujem, predtým však vytiahnem bobkový list. Omáčku máme hotovú a ideme skladať lasagne. Vezmeme si zapekaciu nádobu a na spodok dáme trošku omáčky, poukladáme plátky lasagní-nevarených, na to omáčku, trochu bešamelu a posypeme syrom alebo poukladáme 3 plátky mozzarelly, ďalšia vrstva to isté a ešte jedna, na vrch lasagne, omáčka, bešamel, posypať parmezánom a šup do rúry na 160 st aspoň na 45 minút, priebežne picháme ostrým nožom a zisťujeme stav lasagní, ak nôž prekĺzne bez problémov, je to hotové. Vytiahneme z rúry a necháme cca 20 minút postáť, lepšie sa to potom krája a aj servíruje.

9 komentárov:

  1. Lazane u nas frcia, mnam. Paci sa mi tvoj tanier.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miska, ako vidis, aj u nas frcia, dakujem:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lucka vyzerajú velmi dobre a ja lasagne lúbim, takze urcite niekedy vyskúsam :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem, Slavka budem rada ak vyskusas. Ja som este s lasagnovymi receptami neskoncila, tak dufam, ze ta inspirujem aj v buducnosti:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no luci, idem vyskusat tvoje lasagne, dufam, ze to nakoniec nedostane ralfik. :) Liv.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lucy, ja by som sa chcela opytať..keď už by som išla presne podľa tohto receptu... je už zmazany recept v prekliku na bešamel.. že ake množstvo je vhodné pri tvojom recepte? :)
    Dakujem pekne, Lusy

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ahoj, tak cca z pol litra mlieka...myslim:-))

    OdpovedaťOdstrániť