štvrtok 21. júla 2011

Fantastická paradajková omáčka

              Tento recept som pred 100 rokmi našla v Apetite, tuším to bolo z roku 2005. A odvtedy keď je sezóna paradajok vždy si takúto omáčku narobím, zamrazím alebo zavarím, lebo je to fantázia! Úplne iná, zaujímavá chuť, hodí sa ku všetkému. K rybe, kuraťu, cestovinám aj lososovi a zapekanému baklažánu. Jednoducho všade, kde chcú v recepte paradajkovú omáčku, toto je pre mňa tá pravá. A ak sa rozriedi, môže z nej byť aj polievka.

Potrebujeme :
3 lyžice olivového oleja
1 nadrobno nakrájanú cibuľu
2 jemne nasekané strúčiky cesnaku
2 lyžice balzamikového octu
600 g   sparených, ošúpaných a nahrubo nasekaných paradajok
1 lyžičku paradajkového pretlaku - nemusí byť
cukor na dochutenie
soľ

Postup :
Vo woku si zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a chvíľu smažíme. Pridáme ocot a miešame, kým sa nevyparí.
Pridáme paradajky a 10 minút dusíme. Potom dochutíme soľou, cukrom  a ja si to ešte pomixujem úplne do hladka.
Použitie omáčky v praxi:-)

6 komentárov:

  1. áno, tak nejak ju robím aj ja, ale bez octu a cukru... a Luci, že som taká drzá, napíš tam aj bazalku, vidím, že na foto ju máš. tá je neoddeliteľnou súčasťou. bez nej by to nebolo ono.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dorka, v tom je prave inakost tej omacky, ze je tam ten ocot a cukor, je uplne ina. Ja som tiez robievala iba taku cistu s bazalkou ale v tejto bazalka nie je, este som ju tam ani neskusala davat, chuti mi to aj bez, vyskusaj, dufam, ze bude chutit:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. no toto...niekedy sa podujmem...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, vieš mi povedať prečo ju nemám tak pekne červenú ako ty? štve ma to :D dodržala som všetko a je skvelá aj bez tej farby :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj, neviem isto ale mozno, ze tato moja je robena z cerstvych paradajok, domacich, letnych. Moze byt, ze aj davas privela balsamika. Mne sa tiez obcas uleje a potom je taka tmava:-)) hlavne, ze chuti, to sa tesim:-))

    OdpovedaťOdstrániť