nedeľa 8. mája 2011

Obed pre priateľov

Hrozne ma baví urobiť pre niekoho kompletne celý obed. Je to síce pri dvoch deťoch veľmi náročná úloha ale s dobrým mužíčkom sa to zvládnuť dá. Celé to realizujem tak, že mám zhruba predstavu, čo by som chcela robiť a potom sadnem za počítač a hľadám recepty, ktoré sa mi pozdávajú vizuálne, obsahom ingrediencii a tak komplet všetkým. Takže tento krát padla voľba na takéto menu :

Predjedlo - Paté z kačacej pečienky s domácimi rohlíčkami
Polievka - sezónna - Krémová špargľová so syrovými chipsami
Hlavné jedlo - Anglický roastbeef s grilovanou zeleninou a zemiakmi
Dezert - Gaštanová torta s Baylies šľahačkou


A tu máme víťazné recepty


Paté z kačacej pečienky s domácimi rohlíčkami nájdete tu a domáce rohlíčky tu.
A tu sú moje výtvory :

 Keď som hľadala recept na rohlíky mala som dve podmienky - sušené droždie - nemala som čerstvé a aby sa to celé robilo v pekárni na chleba. Našťastie som našla.

 Rohlíčky som robila z polovičnej dávky, čo bola veľká chyba, lebo keď to zbadali deti, mala som čo robiť aby ich všetky nepojedli ešte pred začiatkom stolovania. Veľmi na tenko som ich vyvaľkala, tie dlhšie boli skôr ako grissiny ale zjedli sa všetky a hneď.

Takže ďalší chod bola Krémová špargľová polievka. Jej recept nájdete tu. Nič som nezmenila len som zabudla dať na začiatku varenia zemiak a keď bola polievka uvarená zdala sa mi riedka, tak som tam ten zemiak pridala ale úplne na jemnučko nastrúhaný a dovarila som to, kým sa uvaril a polievka zhustla. Ozdobila som ju ešte opečenou anglickou slaninkou a fantastickými syrovými chipsami.
A tu sú chipsy.

Tak a hlavný chod : Anglický roastbeef. Toto je špecialita môjho muža, on sa s tým hrá skoro 5 dní, nakorení to, nasolí, každý deň s láskou obracia, poklepkáva, potom pečie, kontroluje vnútornú teplotu teplomerom ale výsledok stojí určite za to. Je to veľmi dobré mäsko, pre mäsožravcov úplná báseň.


Táto Grilovaná zeleninka, to je už zase moje dielko, veľmi jednoduché - dáme tam čo máme - ja som dala baklažán, cukinu, farebné papriky, paradajky, cibuľu, cesnak - nevylúpaný. Polejeme olivovým olejom, posypeme čerstvou bazalkou, posolíme a pečieme. Mňam.


Tak a dezert : Fantastická gaštanová torta s baylies šlahačkou.

Korpus : 6 žĺtkov a 60 g cukru vymiešať
nastrúhať 50 g piškót a 100 g gaštanové pyré
lyžičku prášku do pečiva
zľahka premiešať
Pridať sneh zo 6 bielkov a 60 g cukru, zľahka premiešať a do vymastenej a vysypanej formy dať piecť. Moja rúra je na 150st., horkovzdušná a pečie sa to cca 30 min., treba pichať špajlu a keď je suchá je hotovo. Korpus sa trochu v strede prepadne, to nevadí, vyplní sa to plnkou.

Vychladnutý korpus sa prekrojí na tri časti, spodný sa potrie šľahačkou, posype gaštanovým pyré, prikryje korpusom, šľahačkou a gaštanovým pyré a na vrch posledný korpus, potrieť šľahačkou aj boky torty a posypať gaštanovým pyré. Na celú tortu treba cca 2 kocky pyré.

Baylies šľahačka :

500 ml šľahačky a pre šľahačkových maniakov aj 750 ml, 2 stužovače šľahačky, 2 vanilkové cukre a 1,5 dcl Baylies. Šľahačku vyšľaháme so stužovačmi a cukrami a keď je tuhá pomaly prilievame Baylies a šľaháme. Nepreváram ju, ešte sa mi nestalo, že by sa pokazila, vždy sa to stihlo zjesť :-))

Robievam ju aj s karamelovou šľahačkou - skaramelizujem 6 polievkových lyžíc cukru na 750 ml šľahačky, prilejem zahriatu šľahačku a varím, kým sa karamel nerozpustí. To všetko ale deň vopred. Na druhý deň vyšľahám. Veru, neviem, ktoré je lepšie!

 Dekorovaniu sa medze nekladú ale keďže som ju robila až ráno, v deň návštevy, zmohla som sa iba na toto.
 A veľa kamarátov, čo ju ochutnali, ju označili ako Nr.1 medzi mojimi tortami.




19 komentárov:

  1. tak to je menu uplne na jednotku!!! si velmi velmi sikovna!!! ked raz budem velka, aj ja budem robit taketo obedy/vecere pre priatelov:-DDD teda aspon o tom teraz snivam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka, dakujem velmi pekne ale ty uz asi velka si, co to tvoje menu k otcovym narodeninam a maminym narodeninam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. och Lucka, klobúk dolu, takže musím povedať, že mi iba sánka padla :DDD, paráááda - tuším sa niekedy nechám pozvať na obed k Vám :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dakujem krasne Martinka, a kludne prid, lebo vsetci stale iba chudnu a ja uz pomaly nemam pre koho varit :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lucka tak tí priatelka museli byt v siedmom nebi, jaj nechala by som sa veru pozvat!! Slavka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No poviem ti Lucka, ze je to paradicka! Tvoji priatelia sa teda maju, takuto hostinu im vystrojit, tak to uz hej.Si velmi sikovna gazdinka. Mna by velmi zaujimal taky podrobnejsi recept na ten Anglický roastbeef.Vyzera hriesne dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Slávka, dufam, ze boli, dufam...:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tvoj blog som objavila len dnes, ale už ho mám medzi obľúbenými položkami. Tvoje menu vyzerá super, mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ivanka, velmi, velmi sa tesim!! Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ??????????kde je moj komentar???????? Uz je to minimalne treti, ktory som zistila, ze chyba:( . Lucka, menu uzasneeeeeeee. Priatelia museli mat radost z tolkych dobrot, co si im nachystala. Mohla by si pridat recept na ten Anglicky roastbeef, prosim?

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ano, nieco sa tu dialo, aj mne chyba viac komentarov! Tak som si muzicka posadila a vyspovedala. Maso je hovadzia rostenka. Nasolit, potriet olejom, okorenit bielym korenim, oregano a koriander. Nechava to stat asi 4-5 dni. Potom to oprazi na masle na panvici zo vsetkych stran a da piect na 120 st. do rury s teplomerom zapichnutym v mase. Trva to cca 40 min.ale zalezi to aj od masa. Takze ked to ma 60 st.vnutornu teplotu a zacne teplota stupat je to hotovo. Treba nechat postat este asi 20 min a nakrajat na tenke platky. Nabuduce sa k tomu chystam urobit omacku zo zeleneho korenia, teraz som to uz nestihla. Tak skusaj Adka a daj mi vediet ako sa to podarilo. Drzim palce. Paa

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Hned bych se mezi pozvané přátele přidala :D Takový oběd musí být naprosto úžasný!! Jelikož jsem na sladké, nejvíc mě zaujal právě ten krásný kaštanový dort, akorát nevím, kde bych mohla koupit to pyré (takže si ho vždycky dělám sama, ale kaštany mám jen na podzim :/) - prodává se to běžně? Každopádně opravdu smekám, protože já bych tohle nezvládla ani náhodou :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dakujem za pochvalu:-)). Urcite by si to zvladla! A gastanove pyre u nas dostat v kazdom vacsom obchode medzi mrazenymi vecami, musi byt aj u vas. Ja som si tiez kedysi robila z gastanov, take prave, fajnove ale potom som mala este tyzden zodrate palce od toho cistenia, priserna robota:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Lucy, úúúúúžasnééé!!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Lucka, dakujem za tip, cele to menu vyzera vynikajuce..tie rozlicky su krasne, vyskusam! a torticku niekedy tiez, baylies uz mame v spajzi pripravene na sviatocne vecery, ale na tortu si odlozim :))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Andrejka, dakujem:-)) a ak by si chcela tortou hostit aj deti, tak povodny recept je iba cista jemne osladena slahacka...budem rada ak skusis:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Lucka, na začiatok musím pochváliť Tvoj blog. Naozaj skvelý. Len sa neviem nikde dopátrať receptu na gaštanovú tortu, ktorú spomínaš. Mohla by som poprosiť o zaslanie receptu na mail? Budem Ti veľmi vďačná.
    mail: luba@templus.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Lubka, recept je priamo pod prvou fotkou torty....mala som nejaku chybu na blogu ale uz som to hadam opravila. Dufam, ze sa podari a bude chutit.

    OdpovedaťOdstrániť