štvrtok, 19. mája 2011

Špargľový quiche s anglickou slaninkou

Quiche robím veľmi rada, je to také všetko v jednom, dá sa použiť akákoľvek kombinácia a dokonca aj štýl - čo chladnička dá. Keďže je sezóna špargle, rozhodla som sa urobiť quiche špargľový.

 

Potrebujeme :

Cesto :
280 g.r hladkej múky
140 gr. masla
8 lyžíc vody
soľ

Náplň :
množstvo je také odhadom, keďže som tvorila v priamom prenose, takže asi takto:
400 ml smotany na varenie, ak nedržíte práve diétu a chcete lahodnejšiu verziu dala by som šľahačku:-)
500 gr. špargle, najlepšie zelenej
300 gr. strúhaného syra, nejakej výraznejšej chuti - mala som zmes Nivy, Eidamu, Ementálu
4 vajíčka
250 gr. anglickej slaniny
štipka bieleho korenia

Postup :

Na cesto si zmiešame múku so soľou a zmäknutým maslom, pridáme vodu a umiesime cesto. Dáme na chvíľu do chladničky a spravíme si zatiaľ náplň.
Vo vyššej nádobe zmiešame smotanu so syrom a rozšľahanými vajíčkami, pridáme opraženú slaninku, korenie a  špargľu.
Špargľu som očistila, viem síce, že sa nemusí, táto zelená je jemná a dá sa jesť aj surová ale mala som tam aj také hrubšie kúsky, tak som nechcela riskovať, že si tie nerozžuvaťeľné kúsky bude musieť niekto vyberať s úst. Dáme ju mierne povariť, asi iba 2 min. do vriacej osolenej a lyžičkou cukru osladenej vody.
Cesto môžeme trochu rozvaľkať a uložiť do formy, spraviť treba aj okraje, mne sa to nepodarilo, lebo som experimentovala a robila som cesto iba z 200 gr. múky ale nevyšlo mi ani na poriadne okraje aj to cesto bolo až veľmi tenké.
Takže cesto je vo forme, nalejeme náplň a opatrne prenesieme do vyhriatej rúry, v ktorej máme zohriaty plech na ktorý formu položíme. Zabezpečíme tým to, že sa cesto pekne upečie a netreba ho predpekať. Aj túto fázu som skúsila, s predpečením cesta, ale nie je to dobré, cesto je potom veľmi suché.
Takto nejako to vyzerá pred pečením. Pečieme na 170st. cca 45 min., je to individuálny údaj, keď je vrch zhnednutý a stred sa netrasie, môžeme vyberať.
Najlepšie je, ak to necháme pred podávaním aspoň hodinku postáť. Ja som si k tomu spravila ešte šalátik z ľadového šalátu.

11 komentárov:

  1. Mnaaam! Ja quiche mozem kedykolvek a kdekolvek!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mariannka, tak tento urcite vyskusaj, je bozsky!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. lucka, ten qiche bol neskutocny, nevadi , ze chudnem a som v programe, tomu sa jednoducho odolat neda.
    si najlepsia na novych zahradach , fakt sa ti nikto nevyrovna!
    martina

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jeej, dakujem Martinka, tak dufam, ze vas mozem zaradit medzi pravidelnych odberatelov vzoriek mojich pokusov :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skus varenu sparglu s holanskou omackou ;)

    usrdrast

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Rado, na holandsku omacku sa zatial iba odhodlavam, kedysi davno sa mi totiz dost nepodarila:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Úžasně chutná kombinace, domácí těsto - dala bych si! A s tou pažitkou mu to tak sluší :-)))
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. krásny koláč, tiež aj fotky :-)

    OdpovedaťOdstrániť