pondelok, 29. augusta 2011

Ríbezľový koláč s vlašskými orechmi

     Tento výborný koláčik som objavila u Cataliny, čo je fantastický blog a Katka je milé, skromné a úúúžasne šikovné dievča!
Potrebovala som ho urobiť ako tortu ale nakoniec sa podaril koláč v tortovej forme. Teda ani veľmi nepodaril, lebo ako vidno na fotkách, ríbezle mi hrozne pustili šťavu a tak bol koláčik trochu mokrý. Na chuti mu to ale neubralo a nabudúce ho určite vyskúšam vo veľkom, lebo tá chuť je výborná. Kto by chcel skúšať vo veľkej verzii, originál recept je tu. Môj je z polovičnej dávky.
Potrebujeme : 
Cesto : 
200 g hladkej múky
100 g studeného masla na kocky
65 g práškového cukru
2 žĺtka
Orechová vrstva :
150 g mletých vlašských orechov
75 g cukru
10 ml rumu
1/2 lyžičky škorice
2 bielky
Ríbezľová vrstva :
400 g ríbezlí
100 g práškového cukru
2 bielky

Na cesto si zmiešame všetko dohromady a dáme na 1/2 hodinu do chladničky. Aj na orechovú plnku si zmiešame všetko dohromady a po vychladnutí cesta, vyvaľkaní a vložení do formy, dáme na neho orechovú vrstvu a pečieme 10 minút pri 160 st.
Zatiaľ si vyšľaháme bielka s cukrom dotuha a primiešame ríbezle. Keď je koláč v prvej fáze dopečený, rozotrieme ríbezlovú vrstvu a pečieme ešte cca 20-30 min.

21 komentárov:

  1. Mati, dakujem, sice bol az privelmi stavnaty:-))ale od spapania to nastastie nikoho neodradilo..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Miska, ved ani ja som neodmietla a predsavzatia boli v ....:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ivanka, hned by som ti kusok poslala keby este bol:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. no a uz som zase hladna, este ze to tentokrat nie je neskoro vecer, tak si mozem s cistym svedomim ist dat nieco dobre :D.. tento kolacik poznam vo verzii kolacika na plechu a je vzdy fantastickyyyyyy, jeden z naj- domacich.. mnam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ano, ano, ved povodna verzia je na plech a je to naozaj mnaaaam!!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. v takejto "tortovej" verzii je ale estetickejsi :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jsem moc ráda, že vám doma chutnal! Mě se tohle ještě nestalo s tím rybízem, asi máš nějaký pořádně šťavnatý :D Každopádně vypadá moc hezky a šťavnatě :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Aj ja si prosiiim :) orechy zbožňujem , ríbezle tiež..no koláčik musí byť na jednotku

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Marysity, ja mam radsej tieto mensie formy, cely plech by nemal kto yjest:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Catalina, dakujem, si zlata! Ta stava co z neho vytekala bola taka dobra, ze to ani nevadilo:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Natali,vyskusaj, presne tie chute co mas rada sa tam krasne doplnaju, mnam, az slintam:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. o nieee, mňaaam, ja milujem ríbezľovo-orechové koláče, a teraz by som dala všeličo za to, aby som tento Tvoj mala doma :) úžasný!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. toto mi ako mohlo ujst? vyzera to prudko jedlo, mnaaam, ja som zase hladna...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Jaaj, Andrejka, dakujeem a hned by som ti poslala...:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Mariannka, dakujem a sup, sup zavriet pocitac a spat alebo aspon nepozerat foodblogy, mali by ich zablokovat po 20-tej aby to cloveka nelakalo vyplienit chladnicku:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. K tym ribezliam predpokladam ze pri umyvani ostali prilis dlho vo vode a nasali vodu a potom pri miesani do bielkov popraskali a pustili stavu. Prave som dopiekol podla receptu a vyzera fantastiky, dufam ze bude aj tak chutit ked vychladne.

    Gabo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Gabo, dakujem za napad, vyskusam nabuduce:-)dufam aj ja ze ti bude chutit:-)

      Odstrániť
    2. Kolac bol a stale este je fantasticky :) To s tymi bobulami ma napadlo, pretoze som ich najprv obral zo stopiek a az potom umyval a potom niektore uz zacali praskat pri miesani vo vode. Az potom som si spomenul ze v detstve nas starka hnala do zahrady zbierat rychlo zrele ribelze aj egrese, lebo keby velmi naprsalo mohli by popukat. Mne az tak stavu nepustili, lebo ked som to zbadal snazil som sa umyt ich co najrychlejsie, ale nabuduce asi vyskusam umyt ribezle este kym su na stopke a az potom obrat bobule. Chutovo sice bude tak ci tak vynikajuci, ale takto sa mozno vyhovie aj estetom :). G.

      Odstrániť