Tento výborný koláčik som objavila u Cataliny, čo je fantastický blog a Katka je milé, skromné a úúúžasne šikovné dievča!
Potrebovala som ho urobiť ako tortu ale nakoniec sa podaril koláč v tortovej forme. Teda ani veľmi nepodaril, lebo ako vidno na fotkách, ríbezle mi hrozne pustili šťavu a tak bol koláčik trochu mokrý. Na chuti mu to ale neubralo a nabudúce ho určite vyskúšam vo veľkom, lebo tá chuť je výborná. Kto by chcel skúšať vo veľkej verzii, originál recept je tu. Môj je z polovičnej dávky.
Potrebujeme :
Cesto :
200 g hladkej múky
100 g studeného masla na kocky
65 g práškového cukru
2 žĺtka
Orechová vrstva :
150 g mletých vlašských orechov
75 g cukru
10 ml rumu
1/2 lyžičky škorice
2 bielky
Ríbezľová vrstva :
400 g ríbezlí
100 g práškového cukru
2 bielky
Na cesto si zmiešame všetko dohromady a dáme na 1/2 hodinu do chladničky. Aj na orechovú plnku si zmiešame všetko dohromady a po vychladnutí cesta, vyvaľkaní a vložení do formy, dáme na neho orechovú vrstvu a pečieme 10 minút pri 160 st.
Zatiaľ si vyšľaháme bielka s cukrom dotuha a primiešame ríbezle. Keď je koláč v prvej fáze dopečený, rozotrieme ríbezlovú vrstvu a pečieme ešte cca 20-30 min.
vyzera kraaaasne stavnato,Lucka:)
OdpovedaťOdstrániťParada, ten by som neodmietla urcite.
OdpovedaťOdstrániťHneď by som si dala kúsok
OdpovedaťOdstrániťMati, dakujem, sice bol az privelmi stavnaty:-))ale od spapania to nastastie nikoho neodradilo..
OdpovedaťOdstrániťMiska, ved ani ja som neodmietla a predsavzatia boli v ....:-))
OdpovedaťOdstrániťIvanka, hned by som ti kusok poslala keby este bol:-))
OdpovedaťOdstrániťno a uz som zase hladna, este ze to tentokrat nie je neskoro vecer, tak si mozem s cistym svedomim ist dat nieco dobre :D.. tento kolacik poznam vo verzii kolacika na plechu a je vzdy fantastickyyyyyy, jeden z naj- domacich.. mnam! :)
OdpovedaťOdstrániťAno, ano, ved povodna verzia je na plech a je to naozaj mnaaaam!!
OdpovedaťOdstrániťv takejto "tortovej" verzii je ale estetickejsi :)))
OdpovedaťOdstrániťJsem moc ráda, že vám doma chutnal! Mě se tohle ještě nestalo s tím rybízem, asi máš nějaký pořádně šťavnatý :D Každopádně vypadá moc hezky a šťavnatě :)
OdpovedaťOdstrániťAj ja si prosiiim :) orechy zbožňujem , ríbezle tiež..no koláčik musí byť na jednotku
OdpovedaťOdstrániťMarysity, ja mam radsej tieto mensie formy, cely plech by nemal kto yjest:-))
OdpovedaťOdstrániťCatalina, dakujem, si zlata! Ta stava co z neho vytekala bola taka dobra, ze to ani nevadilo:-))
OdpovedaťOdstrániťNatali,vyskusaj, presne tie chute co mas rada sa tam krasne doplnaju, mnam, az slintam:-))
OdpovedaťOdstrániťo nieee, mňaaam, ja milujem ríbezľovo-orechové koláče, a teraz by som dala všeličo za to, aby som tento Tvoj mala doma :) úžasný!
OdpovedaťOdstrániťtoto mi ako mohlo ujst? vyzera to prudko jedlo, mnaaam, ja som zase hladna...
OdpovedaťOdstrániťJaaj, Andrejka, dakujeem a hned by som ti poslala...:-))
OdpovedaťOdstrániťMariannka, dakujem a sup, sup zavriet pocitac a spat alebo aspon nepozerat foodblogy, mali by ich zablokovat po 20-tej aby to cloveka nelakalo vyplienit chladnicku:-))
OdpovedaťOdstrániťK tym ribezliam predpokladam ze pri umyvani ostali prilis dlho vo vode a nasali vodu a potom pri miesani do bielkov popraskali a pustili stavu. Prave som dopiekol podla receptu a vyzera fantastiky, dufam ze bude aj tak chutit ked vychladne.
OdpovedaťOdstrániťGabo
Gabo, dakujem za napad, vyskusam nabuduce:-)dufam aj ja ze ti bude chutit:-)
OdstrániťKolac bol a stale este je fantasticky :) To s tymi bobulami ma napadlo, pretoze som ich najprv obral zo stopiek a az potom umyval a potom niektore uz zacali praskat pri miesani vo vode. Az potom som si spomenul ze v detstve nas starka hnala do zahrady zbierat rychlo zrele ribelze aj egrese, lebo keby velmi naprsalo mohli by popukat. Mne az tak stavu nepustili, lebo ked som to zbadal snazil som sa umyt ich co najrychlejsie, ale nabuduce asi vyskusam umyt ribezle este kym su na stopke a az potom obrat bobule. Chutovo sice bude tak ci tak vynikajuci, ale takto sa mozno vyhovie aj estetom :). G.
Odstrániť