štvrtok, 18. augusta 2011

Caponata alebo úžasný baklažán

Toto je tiež jeden veľmi starý recept z Apetítu. Baklažán ja môžem a tak mám rada recepty z neho a rada skúšam aj nové aj keď nakoniec vždy skončím pri tých, ktoré mám najradšej. Tento robievam tak 2x ročne a pochutím si na ňom. Vraj je to sicílska špecialita a podáva sa pri izbovej teplote s opečeným alebo úplne čerstvým pečivkom, je to báseň.

Potrebujeme :
1 veľký baklažán
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
3-5 tenko nakrájaných strúčikov cesnaku
hrnček passaty
100 ml červeného víno
3 lyžice kaparov
za hrsť čiernych olív nasekaných
3 lyžice balsamico
2 lyžice prírodného cukru
hrsť nasekanej bazalky
soľ a korenie na dochutenie
hrianky alebo pečivko

Kocky baklažánu poukladáme na vymastený plech a pečieme cca 30 minút pri 200 stupňoch, môžeme posoliť. Musí byť dohneda upečený a mäkký.
Na panvici, najlepšie vo woku si rozohrejeme olivový olej a osmahneme na ňom cibuľku, pridáme cesnak, olivy a kapary a ešte dve minúty smažíme. V malom hrnci si povaríme ocot s cukrom a vínom sa zredukujeme na polovicu, trvá to asi 10 minút. Medzitým si do woku pridáme baklažán a bazalku, prilejeme vínovú redukciu a povaríme. Pridáme paradajkové pyré a povaríme cca 10 minút.
Podávame pri izbovej teplote s hriankami alebo čerstvým pečivom, posypané kaparami.

Nedajte sa zmiasť tou červenou paprikou, tú som dala iba ako dekoráciu, aj keď chuť určite nepokazí, v pôvodnom recepte nie je.

10 komentárov:

  1. Toto by mi urcite chutilo!!! ja baklazan velmi mozem ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. mnam, to vyzera fantasticky!!! ja baklazanu holdujem len posledne dva roky a nechapem ako som mohla bez neho dovtedy jest :D ..ach a zas citam blogy nalacno :))).. idem sa napit vody a spat :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja baklažán môžem odkedy som robila recept od teba, takže si ma opäť ukecala :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mariannka, je to zmes takych vyraznych chuti ale dobreee:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Marysity, aj ja som baklazanova, prave sa mi dva pecu v rure:-) ale v noci len tu vodu a spat, to pomaha:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Miska dakujem a je to aj delene! Teda trosku cukru a vina, ale s prizmurenym okom....:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Na baklažáne som závislá,takže díky za recept!

    OdpovedaťOdstrániť