nedeľa 11. marca 2012

Kurz STEAKY v Chefparade

Taaak a je to tu zase. Opäť jeden veľmi vydarený kurz varenia. Tentokrát to ale bolo pre môjho mužíčka-mäsožravca. Začal sa totiž veľmi intenzívne zaujímať o prípravu steakov rôzneho druhu. Moje vymýšľance mu nič nehovoria a tak si pripravuje mäsko sám. A keďže sa veľmi zlepšuje, aby sa mu ešte viac darilo, zaplatila som mu kurz prípravy steakov. A ja som sa pridala ako dokumentátor. Musím priznať, že napriek tomu, že kurz bol naozaj dobrý, môj muž už veľa vedel, lebo si sám všetko iniciatívne načítal. Má už za sebou veľmi vydarenú skúsenosť dokonca aj s jeleními steakmi.
Kurzom nás sprevádzal "náš" Martin Pollák, foodblogerom známy z nášho stretnutia.
Menu bolo:
hovädzie ragú á la stroganov
steaky
talianska tagliata zo špičky sviečkovej
rukolový šalát
grilovaná zelenina
pečené zemiaky s rozmarínom
grilovaný ananás
Mäsko sme mali fantastické, priamo z Argentíny. Rozdelili sme si ho na tri časti - palec, stred a špička.
Zo špičky sme si pripravili predjedlo, čo bola talianska tagliata. Naložili sme si teda špičku na chvíľu do rozmarínu a olivového oleja a sprudka opiekli na panvici. Nechali sme odležať a papali s rukolovým šalátom.
 K rukolovému šalátu sme vyrábali skvelé parmezánové chipsy.
Tu už sa špička opeká na veeľmi rozpálenej panvici.
 A takto, akurát medium, sa vydarila a bola výborná.
A predjedlo je hotové. Do rukolového šalátu išli sušené paradajky, balzamiko, olivový olej, soľ.
Najočakávanejšia časť boli steaky samotné zo strednej časti sviečkovice. Boli to poriadne kúsky, niektoré aj 400 gramové. Samozrejme sme boli poučení, aké sú hlavné zásady prípravy. Chcete vedieť? Mäso sa nesolí, ani neumýva. Vyberieme ho aspoň na pol hodinku pred prípravou. Panvica musí byť taká rozohriata, že sa z nej musí až dymiť. Do mäsa nepicháme, keď ho na panvici obraciame a keď už je hotová, necháme chvíľu odležať pred servírovaním. To by malo byť všetko, snáď som na nič nezabudla.
 Tu už idú steaky odpočívať na vetvičke rozmarínu.
Ako príloha bola grilovaná zeleninka. Absolútne moja parketa. Zeleninka nakrájaná na kolieska alebo plátky sa opiekla najskôr na grilovacej panvici a potom poliata olivovým olejom sa ešte dopiekla v rúre.
Krása však?
Ešte k tomu omáčku zo zeleného korenia. Veľmi podobnú môj mužíček pripravoval k tej plnenej panenke, čo sme robili nedávno.
No a nakoniec stroganov z palca. 
 Na kúsky nakrájané šampiňóny, paprika, cibuľa.
Už sa to varí aj s mäsom a smotanou.
A hotovo aj s rozmarínovými zemiakmi.
Martin ešte "zamachroval" a ukázal nám ako krájať cibuľu:-))
Opäť o niečo múdrejšia:-D




22 komentárov:

  1. Parádička, to by sme si mali dať aj my s drahým ;)
    Teóriu síce ovládame, ale prax pokrivkáva ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adi, tak u nas to bolo naopak, muzicek na vsetko prisiel empiricky a na kurze si to iba potvrdil. Poviem ti, tie jelenie steaky co robi....no basen:-))

      Odstrániť
  2. steakovy kurz v chefparade mam za sebou uz aj ja, dnes idem na taliansku :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzi, parada, tak dufam, ze si si to uzila, domace cestoviny su supeeer!

      Odstrániť
  3. lucka, máš tam jednu chybičku - nie "známy s nášho stretnutia" ale "známy z nášho stretnutia" :-)
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, dakujeem, uz som opravila:-))chybicka se vloudila:-))

      Odstrániť
  4. super Luci, a náš Martin :-) parááádička, takéto by som brala.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lucka,paradne si to cele zdokumentovala!!velmo sa mi paci,ze aj tvoj manzelik sa takto kulinarsky cini:)..a uz nedietuj,ved uz si ako modelka :))♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martinka, dakujem, tusim ma to zacina viac bavit ako varenie:-D...ale nie, srandujem:-) a nemas nahodou nieco z obrazovkou? Kde si videla modelku??:-DD

      Odstrániť
  6. Krásne napísané, normálne Vám „závidím“, ako ste si pochutnali na tom mäsku :).

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kinga, dakujeeem. Veru pochutili sme si. Maso je maso, darmo:-))Ved tie cestoviny, co som sa naucila nemam ani komu urobit:-))

      Odstrániť
  7. Lucka, ďakujem, že sa delíš o získané poznatky. Pridávam sa k Martinke, nedietuj a pekne pravidelne zverejňuj receptíky : )

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivanka, dakujeem si zlata:-))A s receptikmi sa snazim:-)

      Odstrániť
  8. Teda to vypada vazne uzasne, maso miluju... :) a ty fotky jsou strasne lakave :) a ta zelenina je tez neco super :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem Meg, tiez som sa tak tesila aj zo zeleninky aj z masa:-))

      Odstrániť
  9. Lucka vdaka za skvelu reportaz. Ako je vam dobre, ze mozete chodit na taketo akcie. A vdaka tebe sme o niecomudrejsi aj my:) Mas sikovneho manzelicka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrianka, tesim sa, ze si si precitala:-)) Ano, uz je nam dobre, uz mozme..., doteraz to nebolo take vesele:-)) A aj muzicek dakuje, veru sikovnik je to:-)

      Odstrániť
  10. Pekneee sledujem tvoje kurzy, musi to byt celkom sradna a zarove sa clovek nieco nauci a ty to pekne popisujes... este bude nejaky?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jeej, Miska dakujeem a tesim sa ze sa ti paci. Bude este kurz, bude. Najblizsie idem na kurz Nie su torty ako torty a budeme robit Sabayone tortu, čokoládovú tortu, gaštanovú tortu s mascarpone krémom, tvarohovú tortu s broskyňami a nepečený cheesecake s ovocím. Tak som zvedava, čo nové sa dozviem. Urcite budem informovat:-))

      Odstrániť
  11. Jaaaj Luci, skoda ze ja sa s vami nikdy nemozem zucastnit

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Slavka, to je veru skoda:-(...a na foodblogerske stretko sa ti podari prifrcat?

      Odstrániť