utorok 22. novembra 2011

Tirolsko na tanieri

Pôvodne to mala byť iba lyžovačka. No ale čo spraví správny foodbloger v cudzej krajine?? No predsa, všetko ochutnáva a fotí a šťúra sa aj v okolitých tanieroch. Nech mi spolucestujúci prepáčia, ale veď ja musím!! A bol to teda okrem lyžiarskeho zážitku aj veľký kulinársky zážitok. Nejedla som nič, na čo by som mohla nadávať. V Bratislave sa mi to už dávno nestalo, že by som v niektorej reštaurácii bola bez výhrad spokojná. Zastávam totiž heslo, že keď už mám dávať do seba nejake kalórie a ešte za to dať aj peniaze musí to stáť za to! A tu to platilo na 100%. Naposledy som si tak pochutila na kohútovi na víne. Zainteresovaní vedia:-)). Zatiaľ teda prinášam iba fotky reštauračné ale určite sa pustím do niekoľkých jedál, čo sme mali možnosť ochutnať.
Na svahu sme si vždy dali nejakú polievočku - leberknoedelsuppe alebo frittatensuppe. Jedna je vývar s pečeňovou knedľou a druhá tiež vývar ale s takou akoby palacinkou nakrájanou na slíže. Potom je ešte speckknoedelsuppe, čo je tiež vývar ale so slaninkovou knedľou. A robia aj klasiku s rezancami.
Túto polievku som si dala už v reštaurácii a to, čo vidíte plávať je opražená cibuľka a ešte na dne bola taká syrová placka. Také sú tie polievky dobré a sýte, že by to stačilo aj ako hlavné jedlo. Ale nestačilo...
Táto polievka bola ako vývar s rozpusteným šedým syrom - teda nejakým plesnivým - a opečenými krutónmi. Veľmi príjemná a jemná chuť. Takto zaujímavo to servírovali.
Tak a máme aj jedno predjedlo, carpaccio s parmezánom. Talianska klasika, veľmi dobre urobená.
A prichádza sekcia hlavné jedlá. Keďže nás bolo osem, mala som možnosť ochutnať z viacerých jedál. Toto ale bolo konktrétne moje - jahňa s mätovou omáčkou a fazuľkami. Pôvodne k tomu boli ešte halušky, ale tých som sa s ťažkým srdcom zriekla.
A toto bolo priam orgazmické jedlo - jelenie medailónky obalené v slaninke na dubákovej omáčke so zemiakovými plackami - roesti. Jedla som to posledný deň a placiek som sa nezriekla. Povedala som si, že občas predsa zhrešiť nielen, že môžem ale musím!
Rakúska klasika- Kaesespaetzle alebo syrové halušky. Rakúšania to volajú aj panvička, lebo to podávajú v originálnej panvici v ktorej to aj pripravujú. Sú to naše múkové halušky, my také robíme ku perkeltu, zmiešané so syrom a vajíčkami, podávané s opraženou slaninkou. Velikánska dobrota.
Ďalšia obmena panvičky - opekané zemiaky so slaninkou a cibuľou, podávané s volským okom a zeleninkou.
A takúto dobrotu pripravovali aj na svahu. Na slovensku dostaneme maximálne guláš a potom už iba vyprážané polotovary. Spolu tak 4 druhy jedla a hotovo. Táto reštaurácia vo výške cca 3000m obslúžila denne obrovské množstvo ľudí s čakaním maximálne do 5 minút. A tie jedlá!!!! Nevedela som si vybrať. Od polievok, mäsa, cestovín, sladkých jedál - jednoducho mali všetko. Toto sú pečené rebrá v bbq omáčke. Mäsko sa rozplývalo na jazyku, také bolo mäkké.
A už sme opäť v reštaurácii, roštenka s opekanou cibuľkou vo vínovej omáčke. Výborné.
A dezerty. Klasika je jablková alebo tvarohová štrúdľa vo vanilkovej omáčke, obrovská parená buchta - Germkoedel tiež vo vanilkovej omáčke posypané makom, cisárov trhanec alebo Kaiserschmarrn, veľmi podobný našej palacinke podávaný s dusenými slivkami alebo jablkovým pyré.  Na obrázku je Heise liebe - vanilková zmrzlina s horúcimi malinami a šľahačkou. Ostatné som ani nefotila lebo ak si to niekto objednal zjedlo sa to skôr ako som stihla vytiahnuť foťák.
A ešte jedna zimná s krajšou časťou zájazdu.
A pitný režim aj s varovným prstom:-))
No a nemohol chýbať všadeprítomný tradičný rakúsky alkohol Willi mit birne, alebo birne mit birne - hruškovica s kúskom hrušky. Tento pitný režim sme teda dodržiavali poctivo, každý ich vypil aj 6  denne! V reštaurácii podávané na lyži.
A na svahu na trošku ošúchaných táckach:-)
V Apres ski bare na celkom zachovalých táckach.
Ale užili sme si to nielen po kulinárskej stránke. Celé štyri dni sme mali modré nebo bez jediného obláčika, príjemnú teplotu a fantastické svahy. Lyžiarom vrelo odporúčam!

23 komentárov:

  1. hmmm...bolo výborne, vidieť to na fotkách :-) bol to perfektný, nielen kulinársky zážitok :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak toto muselo byt super! tisko ale uprimne zavidim ;o))) parada, a to jedlo, normalne odpadnem, same dobroty!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vyzera to dokonale! uzasny zazitok uz len z fotiek! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucka, parada, vidno, ze ste sa mali super!! A ta prva spominana a fotena polievka, mnam, tu zboznujem aj ja, v Rakusku si ju zvyknem davat ;)
    Celkovo Rakusko mam rada. Sice nelyzujem, ale gastronomicky si tam vzdy pridem na svoje... a aj vela svojich foodie nakupov robim za hranicami.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Doslo mi luto za zimou a tym nasim stredoeuropskym jedlo :( Super ale ze ste si to tak skvele uzilo, zucastnila by som sa niecoho podbneho bez vahania :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak v tomto poradí by som si to hneď dala a potom ešte asi 1000 brušákov :).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. BenJ, veru bolo vyborne, kludne by som si to aj tento vikend zopakovala:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Mariannka dakujem za mily komentarik. Same dobroty to boli a aj ked som zatazena na taliansku kuchynu, po tomto si urcite najdem priestor aj na rakusku:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mary, dakujem. Veru sme si to uzivali, a hlavne sme deti nechali doma:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Adi, uz sa aj na tie knedlicky z tej polievky chystam, tak uvidime co z toho vyjde:-) Ja tiez rada nakupujem potraviny v rakusku uz len pre tu ich kulturu v potravinach, hned mam pocit, ze vsetko je cerstvejsie, cistejsie a zdravsie:-)a aj to tam tak inak voni...

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Kati, tak neviem ci mas za cim banovat, sneh este nie je nikde, aj toto bol ladovec:-) Ale uzit sme si to uzili, taky maly reset raz za cas treba:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Kinga a vies, ze aj ja som sa bala ako dopadne moje pondelne postavenie na vahu:-D a nastastie sa nic dramaticke neudialo:-DD

    OdpovedaťOdstrániť
  13. booože, tak takýto výlet..úplne chápem, že dopadol takto :)) mňam :) závidííím :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Lucka,ved ja tu len naprazdno preglgam..super si to cele zdokumentovala,a citit,ze ste si to riadne uzili..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Mati, aj ja uz len naprazdno preglgam a s pietou spominam na jelenie medailonky:-D uzili sme si to, veru uzili a uz sme aj zabudli v kolotoci nastavajucich dni...

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Aspoň, že si to vieme takto sprostredkovať, Lucka, raz možno naopak :))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Tak, tak, Andrejka. Mne sa velmi pacia tieto cestovatelske prispevky..:-)a este ked su take krasne fotky, akoby som tam aj bola:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Luci,este som dala komentar k nasej debatke na mojom blogu, kuknes na to, prosim? dakujem :) http://mareckinblog.blogspot.com/2011/07/o-znakovani-s-detmi-som-sa-dozvedela.html

    a tie jedla su uchvatne, keby sa dalo, zjem monitor :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Marecka, dakujem. Komentar som pozrela aj odpovedala...dufam, ze pomoze..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Lucka, krasny prispevok. Vdaka za toto sprostredkovanie tvojho cestovatelsko-kulinarskeho zazitku.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Adrianka, dakujem a velmi sa tesim, ze sa ti to pacilo:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  22. ale radsej by som si dal taketo tirolsko <3 :D
    http://tirolsko.eu/seefeld-lyziarske-strediska

    OdpovedaťOdstrániť