Potrebujeme:
700g kyslejších jabĺk
2 PL masla
100 g cukru kryštáľového alebo podľa chuti a jabĺk
1/2 lyžičky škorice
3 PL citrónovej šťavy alebo aj viac, opäť podľa chuti
150 g nízkotučného tvarohu
7 PL mlieka
6 PL oleja
1 balíček vanilkového cukru
250 g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
150 g marcipánu
1 žĺtok
3 PL marhuľového lekváru
Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na plátky. Maslo roztopíme, pridáme jablká, cukor, škoricu a citrónovú šťavu. Dusíme 3-5 minút. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame tvaroh, 6 PL mlieka, olej, 50 g cukru a vanikový cukor. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto.
Marcipán si nakrájame na kocky a primiešame spolu s lekvárom ku jabĺčkam.
Cesto si vložíme do okrúhlej formy, asi 1/4 si odložíme. Presunieme na neho jabĺčka a urobíme si obdĺžniky z cesta, ktoré sme si odložili. Poukladáme ich na vrch, potrieme žĺtkom rozmiešaným v 1 PL mlieka a pečieme pri 200st cca 30-40 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom.
Krásne sa leskol z toho žĺtka a mlieka |
olaláááá!!! vsetko co je s marcipanom sa rata!!! mnam
OdpovedaťOdstrániťaj ja marcipán môžem! a to cesto je tiež netradičné! toto musím vyskúšať!!! mám doma jablká :-)
OdpovedaťOdstrániťkrasny a urcite chutny kolacik :) marcipan zboznujem :) v najblizsom case urcite vyskusam :)
OdpovedaťOdstrániťLucka,aj ja som vcera dostala za tasku jablcok,takze receptik urcite odkladam..moje oblubeneee chute:)
OdpovedaťOdstrániťKrásný, hned mám chuť :)
OdpovedaťOdstrániťFiiiiha, toto musim niekedy upiect, priam bozska kombinacia jablcok a marcipanu!!!!!
OdpovedaťOdstrániťten vypada krááásne, kusok by som si dala aj takto pred spanim, pre krajsie sny :))))
OdpovedaťOdstrániťTeraz lutujem , ze som nebola doma . Vyzera super , budem ho musiet rychlo upiect :-))))
OdpovedaťOdstrániťsame dobroty v nom :)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, presne tak, marcipan nikdy nesklame:-) dakujeeem!
OdpovedaťOdstrániťDanka, ved to, to cesto ma zaujimalo, ze ako chuti, aj preto som ho skusala a je take makksie, nadychane, nie je to take to klasicke krehke, chrumkave. Len pec, pec:-)
OdpovedaťOdstrániťLubka, dakujem velmi pekne, bude rada ak vyskusas:-)
OdpovedaťOdstrániťMartinka, plna taska jablk je parada! Tieto neboli az take chutne, preto skoncili v kolaci:-)
OdpovedaťOdstrániťMeg, dakujem, aj ja by som zakusla, este ze som ho uz rozdala:-)
OdpovedaťOdstrániťMariannka, dakujem, si predstav, ze som kusok odniesla aj svokre a ona ani nepostrehla, ze tam ten marcipan je! A to v povodnom recepte bolo iba 50 g!!
OdpovedaťOdstrániťMary dakujem:-)No pred spanim by som z neho nemala lepsie sny veru, skor naopak, pocula by som ho ako sa mi uklada do tukov:-)
OdpovedaťOdstrániťPeti, tento kolacik nie je to, co som ti niesla domov! To bolo este ovela-ovela lepsie, uvidis vecer:-)
OdpovedaťOdstrániťja tiez ten hlas zretelne pocujem a krici stale viac.. ale niekedy ho proste ignorujem :D
OdpovedaťOdstrániťMiska, veru, veru same dobrotky:-)
OdpovedaťOdstrániťHmmm, jablka s marcipánem, máš skvělé nápady! A vypadá tak krásně! Ta mřížka tomu dodala perfektní šmrnc :)
OdpovedaťOdstrániťLuci, kuk sem: http://dorasart.blogspot.com/2011/11/kto-sa-minimalne-pohybuje-po-slovenskej.html
OdpovedaťOdstrániťLucka, to je urco velmi chutny kolacik. Jablka, marcipan, na tomto nemoze byt nic zle. A ako si ho krasne zamriezkovala:). Tiez davam do poradi ana vyskusanie.
OdpovedaťOdstrániťKati, dakujeem:-), u Danky je este len krasny, tam nakukni http://dorasart.blogspot.com/2011/11/kto-sa-minimalne-pohybuje-po-slovenskej.html
OdpovedaťOdstrániťDanka, dakujem za krasne slova, a este krajsi kolacik a uzasnu mriezku na nom:-)tesim sa, ze moj recept sa dostal do poradia tak skoro:-))
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, vyskusaj ale nie az o 200 rokov:-))Dakujem za mile slova, prave ta mriezka sa mi trosku nepodarila a tak sa tesim, ze sa ti paci:-))
OdpovedaťOdstrániťoch..mňam...Lucka tak tento koláčik určite vyskúšam..milujem všetko čo je jablkové..vyzerá úžasne
OdpovedaťOdstrániťNatali, dakujem. Ja som tiez jablkova:-))
OdpovedaťOdstrániťAhoj Luci! prave sme dopapali tvoj uzasny kolacik! Ze wau!!! som z neho uplne unesena! Velmi nam chutil, bezkonkurencne najlepsi kolacik, aky som v poslednej dobe upiekla, este teraz citim tu uzasnu vonu a chut, parada! Iba som urobila mierne zmeny, nepouzila som v jablckach skoricu, ale iba vanilkovy extrakt, a namiesto marhuloveho lekvaru som pouzila pomarancovy s kuskami pomarancov, a spodok korpusu som vysypala trochou struhaneho kokosu. Uzasny! Zaradujem do mojho receptara. Dakujem za receptik ;o)
OdpovedaťOdstrániťVeeelmi sa tesim Marianka, ze chutil:-))Zmeny su super, inovovat treba:-)Dakujeeeem....
OdpovedaťOdstrániť