nedeľa 27. novembra 2011

Klobásky

Naši susedia sú užasní ľudia. Počas rokov, ktoré tu bývame sa z nás stala celkom slušná komunita, ktorá si vybudovala postupom času svoje rôzne tradície a akcie, ktoré sa každoročne opakujú. Robíme si žolíkový turnaj, petangue turnaj, prvý jarný guláš, vianočné postávanie pri kapustnici a mínusových teplotách, pre deti Deň detí, Mikuláš a kopec iných. O tomto čase mávame, ako názov príspevku napovedá, robenie klobások. U skvelých obetavých susedov sa stretne 8-10 chlapov, každý s bedničkou mäsa, vlastným receptom a obrovskou túžbou urobiť si túto, síce veľmi nezdravú ale o to chutnejšiu pochúťku. Deň vopred si mäso sami nakrájajú, ochutia - opakujem, že každý má vlastný, pre neho ten najlepší recept, - pomiešajú pekne na kolenách holými rukami a nechajú odstáť do druhého dňa. Potom sa opäť ráno, po ťažkom večeri, stretnú a celý deň plnia spomínané mäsko do čriev.
Tohtoročné klobásy sa robili z 200!! kíl mäsa, na troch plničkách a minulo sa cca 100 m čriev. Čo sa popri tom vypilo, o tom radšej pomlčím....:-D
Krájanie mäsa
Tu je tá najdôležitejšia časť. Niekto má viac papriky, niekto rasce, cesnaku, jeden pridáva divinu a jeden zase víno.
Zmes na prípravu klobások
A prichádza na rad miešanie. Vtedy všetci chlapi poklaknú, klobásky si predsa zaslúžia úctu, a miešajú a miešajú. Tento rok sa zapojil aj môj syn. Neviem teda ako sa mu to páčilo, tváril sa rozpačito, ale vegetarián z neho asi zatiaľ nebude.
miešam, miešaš, miešame
A toto je záver prvého dňa dvojdňovej klobáskovej akcie. Mäsko pekne čaká v novorodeneckej vaničke na svoj veľký deň.
Nakrájané, nakorenené, ide sa pripíjať:-)
Môjmu fotografickému oku bohužiaľ ušlo mletie, mlynček majú chlapci elektrický a tak to ide raz-dva. Tu už máme fázu plnenia klobások do čriev. Šikovným jedincom sa podarila aj takáto dlhá, nepotrhaná špirálka.
Plnilo sa s takýmito plničkami, ktoré vyzerajú, že ich ešte naši pradedovia používali.
A sused Števo prišiel na jednu veľkú pravdu....prečítajte si sami :-D
Po celodennej šichte, zhruba o 18-tej poobede sú klobásky hotové, zavesené a opäť čakajúce. Tentokrát na údenie. To už ale nebude v našej réžii. Povezú sa pekne na druhý deň do udiarne.
Toto je iba časť
A tu druhá
Ja som sa tento rok chcela tiež zapojiť, lebo som v novom Apetíte pri nočnom čítaní natrafila na recept na vínnu klobásku. A keďže bola jedinečná príležitosť ju teraz vyskúšať, išla som do toho! Mäso som kúpila až v deň plnenia ale nevadilo, lebo v recepte nepísali, že to musí odstáť. A bolo to aj celkom jednoduché.
Takáto pekná svetlá je vínna klobása
Doma som to pekne všetko nachystala a vybrala sa za chlapcami aby mi to naplnili do čriev. Nanešťastie som nezohnala tenké baranie črevá a tak sú moje vínne klobásky takéto tučnučké. Ešte aj kde-tu presvitá mäso z jej červených kolegýň ale na kráse jej to neuberá. Zoznámte sa. Vínna klobáska a jej recept.

Potrebujeme:
1,5 kg bravčového pliecka alebo krkovičky
150-200g rohlíkov
30g soli
1 lyžička bieleho korenia
1 lyžička muškátového kvetu
trocha nastrúhanej kôry z biocitrónu
200 ml bieleho vína
300 ml mlieka
črievka, najlpešie baranie, tie sú tenké
Mäso nakrájamé na kocky, posolíme, okoreníme korením a muškátom a spracujeme. Následne pomelieme. Nakrájame si pečivo, namočíme do vína, zmiešame s mletým mäsom a zalejeme mliekom. Dôkladne premačkáme. Znovu pomelieme. A plníme. Pečieme poprepichované ostrým nožom a potreté olejom pri 120 st.  Môžme aj zaliať smotanou a tak piecť.


A ešte kto by chcel pripájam recept aj na klasické klobásky.

Potrebujeme:
na 10 kg mäsa
20 dkg soli
15 dkg sladkej papriky
5 dkg štipľavej papriky
3 dkg rasce
3 dkg čierneho korenia
20 dkg cesnaku
Zamiešame s na kocky nakrájaným mäsom a necháme uležať do ďalšieho dňa. Potom pomelieme a plníme do čriev. Dáme vyúdiť a konzumujeme.

17 komentárov:

  1. jej, super Luci! Tak tie tvoje vínne by som ochutnala. U nas doma sa chovali vzdy prasiatka a tak taketo jedla mi nie su cudzie, ale o vinnej klobaske som este nepocula.
    A ten super kolektiv ti uprimne zavidim. To sa dnes vyskytuje naozaj len zriedka. Drzte si to!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. juuuj, lucka, nas klobasovanie caka buduci vikend, tak uz sa neviem dockat lebo klobasu milujem! fotky nadherne, zazitok ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. oooooch Lucka,tak toto mi pripomína domov, kde výroba klobások sa uz stala takou tradíciou pred Vianocami!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásne, spomienkové. Ako detská sa aj u nás zabíjali prasce a robili sa klobásky, a jaterničky, a oškvarky, a masť, a šunčička atď. Krásne sa Vám vydarili klobásky a určite ste si užili skvelý deň.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ...radosť pozerať, som presvedčený, že dobrá klobáska vôbec nie je zlá :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lucka, uzasne si to nafotila, krasna reportaz , vystihuje naozaj vsetko.....
    a tie tvoje vinne...., dufam, ze sa mi ujde hryz, ze opat zazvonis s vonou na tanieri.
    uz teraz sa mi zbiehaju slinky!
    martina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lucka, tak to je na nezaplatenie mať takých susedov, úžasné, úžasné:) nezabudni pridávať zážitky zo všetkých vašich akcií :)) a klobásky, uaaa, božské, mňam :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. aj ja chcem takych susedooooov! wow!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lucka, tak takúto partu úprimne závidím, ale dopraje,. Klobásočky vyzerajú fantasticky, mňam

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Lucka už len pre tú úúúúžasnú atmosféru....no ale taká dobrá klobáska...no mňam:)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Danka, dakujem:-) vinnu klobasku som este neochutnala, putovala do mraznicky a nejake som rozdala, atak ani neviem ako sa podarili...

    Mary, dakujem! Dnes som ich ochutnala, uz su vyudene a su bozske:-)))

    Slavka, my ich robime aj vo februari, druhu varku, lebo tato sa dovtedy zje a rozda:-))

    Kinga, dakujem:-) U nas sa klobasy za mojich detskych cias nikdy nerobili, kedze som mestske dieta, o to viac si to teraz uzivam, aj ked iba ako pozorovatel:-)

    BenJ, velka pravda:-)) dakujeeem..

    Martinka, kedze si moja priama susedka, uz sa z toho ani nevyvlecies, ze si pravidelny odberatel mojich pokusov:-))

    Andrejka, veru, susedia su uzasni, to je fakt, az sa mi nechce verit, ze sa tolko pozitivnych ludi stretlo na jednej adrese. A dakujeeem:-))

    Anetka, aj sa tu urcite nejaky dom predava......zistim?:-DD

    Vandi, dakujem:-))

    Marianka, vies ako rada by som ti dala ochutnat, robili sme tusim z 25 kg,.....akurat aj na rozdavanie:-))

    Ivanka, dakujem, dakujem:-))

    Ajka, klobaskova atmosfera je super....a klobaska porovnatelne:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Nádhera. Aj klobásky, aj myšlienka podobnej akcie. Tiež sme ako deti u starých rodičov robili zabíjačky, pomáhali od chvíle, kedy čuník už bol na onom svete. Boli to skvelé časy, veľa sme sa nasmiali a tiež aj veľa pojedli. Nech vám klobásky v kapustnici náramne chutia.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Nádhera, takové akce se účastnit musí být vážně super :) Na recept na vinné klobásky jsem taky koukala, máme v nějaké staré kuchařce podobný a děláváme je ve formě placiček.
    A klobásky udíme doma taky tak jednou za rok, asi z deseti kilo masa a nedáme na ně dopustit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Domace klobasy su domace klobasy, ja som sa rozhodla ich tento rok davat ako malu vianocnu pozornost pre znamych a kamaratov, aby mali do kapustnice:-))

    OdpovedaťOdstrániť