pondelok, 28. apríla 2014

Mangová penová torta

                                                         ja som mala 26cm formu ale menšia nebude na škodu

Mangové pyré som si kúpila v Rakúsku ale dá sa vyrobiť v pohode aj doma, len budete potrebovať asi veľa kusov manga. Očistiť, nakrájať a na trošičke vody mierne podusiť. Alebo aj pokojne môžete pripraviť raw verziu, iba pomixovať čerstvé mango.
Skúsila som makový korpus ale napadlo mi, že aj kokosový by nebol  zlý. Vyskúšajte, podľa receptu na Kokosovú tortu.

Na korpus
3 vajcia
60 g hnedého cukru
70 g mletého maku

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny a postupne primiešame vyšľahané bielka. Potom, opatrne pridáme mletý mak. Pečieme v predhriatej rúre na 170 stupňov cca 20 min. Pichneme nožík alebo špáratko a ak je čisté je hotovo. Necháme vychladnúť a potrieme trochou pyré.

Mangová pena

300 ml mangového pyré
250 ml šľahačky
5 plátkov želatíny
cukor podľa chuti

Šľahačku vyšľaháme. Plátky želatíny dáme napučať do studenej vody. Po cca 10 minútach ju v troške vody na ohni rozpustíme, pozor nevaríme, trvá to iba chvíľočku. Zamiešame do mangového pyré a primiešame vyšľahanú šľahačku. Dáme na cca 2 hodiny tuhnúť do chladničky.Ja som dala málo cukru, preto uvádzam podľa chuti. Tak predpokladám, že cca 50-70g.

Mangová poleva

300 ml mangového pyré
3 plátky želatíny
80 g hnedého cukru
trošku vody

Rozpustíme cukor v troške vody na ohni. Potom si tam rozpustíme, tak ako v predchádzajúcom kroku, napučanú želatínu. Pridáme do pyré, premiešame a navrstvíme na penovú časť.Necháme dobre vychladiť.

Torta bola osviežujúca a veľmi málo želatínová, až by som možno aj pridala do každej vrstvy po ešte jednom pláte želatíny navyše. Ale ak Vám to nevadí, drží pekne, aj na tanier sa dala preložiť. Horšia manipulácia bola, keď už bola vonku tak 2 hodiny. Ale neroztekala sa.



piatok, 11. apríla 2014

Mousse au chocolat alebo čokoládová myš



Pokazila sa nám rúra. Hotová katastrofa. Ale teda klobúk dole, ako dlho to vydržala. 11 rokov! Bez opravy. A večer návšteva. Tak som sa musela zamyslieť nad tým, čo som ešte nerobila ako dezert a netreba to piect?! Voľba celkom rýchlo a hladko padla na čoko penu. Je výborná! A jednoduchá.

na cca 6 pohárikov potrebujeme:

200 g kvalitnej čokolády - rozpustenej vo vodnom kúpeli
100 g hnedého cukru
4 vajcia
250 ml smotany na šľahanie+cca 150 ml na ozdobu
baylies - nemusí byť
1 lyžicu kakaa
nastrúhanú čokoládu na ozdobu

Najskôr si dáme do mixéra bielka, vyšľaháme. Potom ich presunieme do čistej misy, kde chvíľu počkajú na svoju chvíľu. Potom prídu na rad žĺtka s cukrom. Ak to dáte v tomto poradí, má to tú výhodu, že nemusíte umývať a sušiť mixér, ako keď to urobíte naopak. A najmä v tom už aj celé dielo dokončíte.
Takže máme vyšľahané žĺtka s cukrom, pridáme rozpustenú čokoládu a zase musíme mixovať, teraz ale v ďalšej nádobe - šľahačku. Opatrne, pomaly primiešame do žĺtkovo-vaječnej zmesi. Teraz pridáme aj ten baylies a kakao.
Nakoniec opatrne vmiešame bielka.
Keď už máme všetko vymiešané a zmiešané a máme všade kopu špinavého riadu.....naplníme tú dobrotu do pohárikov. Navrch ozdobíme šľahačkou. Pozor však pri mixovaní, lepšie je ju iba tak jemne vyšľahať, do polotuha. Ja som mala 36% a tri krát sa mixér otočil a bola tuhá. Takže len tak trošku stačí. Navrstvíme na vrch peny, posypeme nastrúhanou čokoládou a šup aspoň na 1 hodinku do chladničky.

utorok, 1. apríla 2014

Svieži citrónový koláč bez múky

Mne je to naozaj veľmi ľúto ale u mňa na blogu sa takých pekných, nastylovaných fotiek asi nedočkáte. Aj keď by som ich veľmi rada robila....ale zatiaľ na to nie je čas. Ako som si totiž pripravila koláč na fotenie, vyšla som na terasu a keď som sa vrátila, môj malý syn už v nej operoval vidličkou. Že, veď on chcel iba ochutnať. A mužíček na mňa zase z kuchyne kričí, že už musíme odísť, nech už beriem koláč a ideme. A foťte v tomto strese!! Nedá sa. Keď budem veľká, pôjdem aj na kurz, deti odrastú a potom sa to hádam zlepší. A možno nie:-)Necháme sa prekvapiť.
Tu hľa zatiaľ ponúkam recept na tento ľahký, letný, šťavnatý, bezmúkový koláč.

Potrebujeme :

3-4 veľké citróny - cca 1 hrnček citrónového pyré
3 veľké vajcia
1 hrnček cukru
3 hrnčeky mandľovej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
citrónová aróma - nemusí byť
Na polevu :
1 Bánoveckú nátierku bez príchute
cca 100 g masla
cca 100 práškového cukru - podľa chuti
šťava z jedného citrónu

Citróny umyjeme a dáme ich na 15 minút variť. Keď sú uvarené, vyberieme z nich kôstky a rozmixujeme na pyré. Celé, aj so šupou. Keď vyberáte kôstky, pozor na šťavu, treba ju zachytiť. Ďalej rozmixujeme cukor s vajíčkami do peny a pridáme extrakt. Pridáme mandľovú múku, pyré a prášok do pečiva. Dáme do formy na tartu alebo quiche a pečieme pri 160 stupňoch cca 40 minút, treba sledovať a ak pichnete špáratko a vyjde čisté, je hotovo. Vrch som mala trochu tmavší ale nevadi, pokyjeme ho polevou.
Na ňu zmiešame nátierku, cukor a šťavu a natrieme na vychladnutý koláč. Dáme mierne vychladiť.
Ja som dala namiesto jedného citrónu limetku a koláč mal mierne nahorklú chuť, stále ale veľmi príjemnú. Keď som ho robila, zdalo sa mi, že to bude veľmi suchý koláč. Opak je však pravdou, mandľová múka je v ňom fantastická. Ak ju nezoženiete, stačí dať zamraziť ošúpané mandle a potom ich v mixéri mixovať. Mrazia sa preto aby sa pomalšie uvoľňoval olej z mandlí a múka sa nelepila.