pondelok 26. marca 2012

Banánový koláč s arašidovým maslom

Inšpirácia tu
Tak som sa k tomu konečne dopracovala. Nahodiť recept aj na blog. Lebo na facebooku svieti už vyše týždňa. Toto bol jeden z receptov, ktorý ma oslovil najmä svojou vizážou. No veď, nie je krásny?? A potom aj ingredienciami. Ja totiž milujem arašidové maslo. Len som asi jedna z mála. Angličtina má na to jeden výraz love/hate. Buď to miluješ alebo nenávidíš, nič medzi tým. Ak to chápem dobre....No a keďže arašidové maslo obľubuje málo ľudí, aj tento koláčik sa stretol z rozporuplnými reakciami. A musím sa priznať, že ani cesto sa mi nepodarilo, lebo ja som chorá z tých hrnčekových mierok! Potrebujem všetko exaktne, lebo potom to dopadne tak ako pri tomto koláči, že všetci svorne čo ho ochutnali, bojovali na tanieri s vidličkou a odolnosťou cesta proti vidličke.

Mne to náramne chutilo a dokonca som varila originál vanilkový krém z pravej vanilky. To, keď tie zrniečka pukajú pod zubami, je paráda. Barbari by to však pokojne mohli nahradiť vanilkovým pudingom. Rozdiel spozná naozaj iba fajnšmeker:-))

Ale aby som nenapínala, tu je recept:
Recept na cesto sem nedám, lebo veru mne sa nepodarilo. Veď, čo je to 8 lyžíc masla?? Kopcových, plytkých, ako veľkých ??.....myslím, že pokojne môžete použiť tento.
Na náplň:
1/4 pohára banánového likéru - toto som nikde nedostala, tak som dala vaječný likér
3 1/2 čajovej lyžičky želatiny
1 vanilkový lusk
2 3/4 pohára mlieka
4 veľké žĺtka
3/4 pohára cukru
3 lyžice solamylu
Na dokočenie:
120 g rozpustenej čokolády
1/4 pohára arašidového masla
3-4 banány nakrájané na kolieska
citrónovú šťavu
1/4 pohára šľahačky
6 lyžíc cukru
1 lyžičku vanilkového extraktu
čokoládovú polevu

Likér dáme do misky, posypeme želatínou a necháme napučať cca 5minút.

Do mlieka vložíme zrniečka z vanilkového lusku. Prevaríme, odstavíme, prikryjeme a necháme oddychovať, kým si pripravíme žĺtka.

Žĺtka mixujeme s cukrom, až kým zbelejú. Primiešame Solamyl a veľmi pomaly prilievame teplé mlieko a stále miešame. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme až kým nevznikne krém. Odstavíme a primiešame želatínu, ktorú sme dali predtým na 10 sekúnd do mikrovlnky.

Necháme vychladnúť, aspoň 30 minút.

Cesto potrieme 120 g rozpustenej čokolády, aby sme predišli jeho rozmokvaniu. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí potrieme arašidovým maslom, cca 1/4 pohára. Na to pokladieme na kolieska pokrájané kúsky banánu a zalejeme vanilkovým krémom. Dáme vychladnúť.

Pred podávaním  pokryjeme krém ďalšou vrstvou banánov, ktoré môžeme potrieť citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Na vrch vyšľaháme 1 1/4 pohára šľahačky so 6 lyžicami cukru a 1 lyžičkou vanilkovej esencie.

Poukladáme ešte jednu vrstvu banánov a polejeme čokoládovou polevou. Kupovanou alebo vlastnou. Môžeme ešte posypať nasekanými na mede opraženými arašidmi.

21 komentárov:

  1. tak toto musela byt bomba! ja milujem arasidove maslo!!! a v tejto kombinacii..ach,snazim sa predstavit si aspon tie chute spojene dokopy.. mnam! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mary, spolu dokopy tie chute boli hmmmm, aaaach:-))dakujeem

      Odstrániť
  2. Ja se radim spise do te druhe skupiny, arasidove maslo samo o sobe mi nic moc nerika :D Ale v tehle kombinaci bych ho klidne vyzkousela ochutnat :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jaaj Meg, ja ho vyjedam lyzickou:-)tiez by sa mi zislo aby mi nechutilo:-))dakujem

      Odstrániť
  3. ja arasidove maslo v kolacikoch silno moozem,takze pre mna velke "MNAAAAM" :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Matka, ved na tvoje pohariky s jablckami a arasidovym maslom stale s laskou spominam:-))) dakujem

      Odstrániť
  4. Tak tú vanilku by som ja určite ocenila, však je to krása, tie malé čierne bodky. Lucka a to máme ale šťastie, ani mne nevyšlo minule cesto, ale na rozdiel od tvojej sa moja rozsýpala.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kinga, mne sa zdalo to cesto podozrive uz ked som ho miesila ale doverovala som receptu a neoplatilo sa! A ten krem bol bozsky! Dakujem

      Odstrániť
  5. ach jaj! zboznujem arasidove maslo, naposledy som si cez americky tyzden v lidli kupila 2 pohare, len pre seba :D v tomto som trochu sebecka, no s kolacikom by som sa urcite podelila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Silvi, tak ma chapes,v pohode sa da vyjedat priamo z pohara, mnaaam:-)) asi ako ini nutellu:-))

      Odstrániť
  6. hmmm já jsem ve skupině love s burákovým máslem i banány, vypadá to jako super kombinace. Právě tu mám tunu banánů ale bohužel žádné burákové máslo. To se bude muset napravit!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vandi, dakujem. Kombinacia je to fantasticka, len to cesto...treba iny recept!

      Odstrániť
  7. luci, maslo je ARAŠIDOVÉ, nie ARAŠÍDOVÉ. prepáč, ale rezalo mi to oči :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, v pohode mne to neva:-)) dakujem, uz opravujem:-))

      Odstrániť
  8. Lucka ja som taka happy, ze aspon niekto sa nasiel, co tiez nemusi hrncekove mierky. Ja som z nich tiez chora a presne aj mna rozculuju rovnake veci ako si to opisala pri tych lyziciach:) Kolacik je velmi zaujimavy a banan v kombinacii s cokinou a arasidovym maslom je urcite fajn.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adi, dakujem, to som rada, ze aj ty:-)) Nemas nejaku radu ako na to? Ja si to vzdy preratavam na exaktne hmotnosti, ale lyzice?! No neviem, veru....

      Odstrániť
    2. Zrejme som s odpoveďou riadne pozadu, ale 1 lyžica múky, maizeny a masla je 10g, cukru 15g (v knižke Basic Baking je na to vzadu taká šikovná tabuľka) :)

      Odstrániť
  9. ahoj Lucka, chcela som sa ťa opýtať či do cesta idu aj madle :) ..
    dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj, luci
    cchem sa opýtať, keďže až teraz sm našla tento skvelý koláčik či do cesta idu aj madle ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ano, idu tam mandle - 50 g , ked sa prekliknes na ten recept, co so tam dala link. Ale myslim,ze ak urobis akekolvek krehke cesto, da sa aj bez mandli, bude to dobre:-)

    OdpovedaťOdstrániť