nedeľa 3. júla 2011

Dobošova torta

Moje mladšie dieťaťko malo cez víkend 3 roky. A keďže minulé dva keď sme oslavovali bolo vždy sto stupňov dlho som premýšľala akú tortu urobiť aby sa na stole neroztopila, kým sa budeme fotiť, sfúkavať sviečky a tak všetko okolo. No, síce to počasie vyriešilo za mňa, bolo asi 16 stupňov v sobotu ale tortu som nakoniec zvolila dobošovu. Opäť ma očarila fotka, tentokrát v Apetíte 1/2006. A keďže krém, ktorý do nej ide som mala veľmi podobný už hotový, taký ako dávam do mojej kokosovej torty, bolo to jasné. Ide sa na to. Vyhrala som sa trošku s karamelom, opäť po naštudovní na youtube. Nie som veľmi šikovná na ozdobovanie :-(...mohlo by to byť aj lepšie..ale to až niekedy nabudúce.

Potrebujeme :

Korpus:

7 žĺtkov a bielkov oddelene
150 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkovej esencie
150 g hladkej múky, preosiatej

Rúru si predhrejeme na 180, horkovzdušnú na 160 °C. Podľa 20 cm formy nakreslíme na papier na pečenie šesť kruhov, ktoré budú podkladom pre jednotlivé časti torty.

Žĺtky a polovicu cukru si vymiešame do peny elektrickým šľahačom. V druhej miske si vyšľaháme bielka a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Spolu s múkou ho potom opatrne vmiešame do ušľahaných žĺtkov.

Papiere na pečenie s nakreslenými kruhmi položíme na pracovnú plochu a na plechy (kruhy nevystrihujte). Do kruhov rozotrieme cesto. Postupne vkladáme plechy do rúry a pečieme pláty do zlata; trvá to dvanásť až pätnásť minút. Vyberieme a keď vychladnú, dáme dole z papiera a uložíme najlepšie do nejakej zatváracej nádoby preložené papierom na pečenie aby nevyschli.

Oriešková griláž:

120 g krupicového cukru
100 g lískových oříšků
trochu oleje na potrení plechu
Na malom plameni rozpustíme cukor v troch lyžiciach vody. Potom plameň zväčšíme a varíme, až karamel získa tmavo zlatú farbu; občas panvicou zakrúžime. Vsypeme oriečky a zmes vylejeme na plech potretý olejom alebo pečiaci papier. Necháme vychladnúť, kúsok si môžeme odlomiť na ozdobu a zbytok nalámeme do mixéra a rozmixujeme na piesok.

Maslový krém :

150 g čokolády na varenie
100 ml mlieka
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 žĺtkov
200 g masla
1 PL kakao
1 PL rum
Nalámanú čokoládu, mlieko, cukre a žĺtky šľaháme nad parou do zhustnutia, necháme vychladnúť a pridáme maslo, rum a kakao.

Čokoládová poleva :

250 ml šľahačky
100 g čokolády na varenie
Záver  :

A ideme zostaviť tortu. Každú placku potrieme časťou maslového krému a posypeme drvenou grilážou. Nakoniec potrieme celú tortu a aj boky krémom a dáme vychladiť. Na polevu spolu rozpustíme čokoládu v šľahačke a dáme vychladiť, kým má dobre roztierateľnú konzistenciu. Polevou potom potrieme vychladnutý korpus a môžeme ešte posypať orieškami. Ja som dala na boky torty.

Torta je to parádna ale skôr na zimné mesiace, veď asi Apetít  vedel prečo ju zaraďuje v januári:-). Teraz totiž keď je všade kopa ovocia je to až hriech nerobiť ovocné torty. Ale pochutili sme si.

17 komentárov:

  1. kraasna torticka,no a naaadherne deticky mas,Lucka!!!ja som ani netusila,ze ty si uz mamicka,na profilovke vyzeras tak na 25 rockov:))kocanda..:)no,a malemu oslavencovi vseetko najlepsie♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Torticka vyzera super! Tiez som podobneho nazoru ako Mata, na fotke vyzeras velmi mlado a na dve deticky by som ta tiez netipovala...drobci su strasne zlati ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lucka robila este jednu super tortu....taku ruzovu.....L.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Martinka, dakujeem, dakujem. Rokov mam trosku viac ako 25 ale pocitovo som sa zasekla niekde okolo tohto veku:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Marianka, aj tebe dakujem kraaasne.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Livi, neprezradzaj, prave ju pisem...:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lucka torta vyzerá paraaaaaadne, teda ja by som si netrúfla, takze ty si veliká sikulka!!!!!;)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Aaaale Slavka, kludne by si si mohla trufnut! Ty by si to zvladla lavou zadnou:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krasne deticky, torticka mnam a zasekli sme sa na tom istom veku....pocitovo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dakujem Miska, a vek mame krasny, co povies :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. paraaadna torta! to musela byt prplacka:-) ale krasne sa ti podarila! a oslavenec je uplne na zozratie:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Oneskorene želám drobcovi všetko najlepšie. Nech je hlavne zdravý. Tortička vyzerá super, rozhodne niekedy vyskúšam

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dakujem Anetka, prplacka to veru bola:-)), veru neviem ci si ju niekedy zopakujem:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ivanka, dakujem velmi pekne aj za dobca! Ak mate radi dobosku, urcite vyskusaj, toto je trocha luxusnejsia verzia ako z cukrarne:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tolik vrstev těsta a krému, to muselo dát práce! Hned bych si to kvůli tomu dortu s tvými dětmi vyměnila :) Vypadá vážně luxusně a vůbec nesouhlasím s tím, že neumíš zdobit, naopak - umíš a moc dobře :) A ten nápis z karamelu je fakt bomba nápad :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Catalina, bolo to narocne ale ved ta tvoja baklava....tolko cesta navalkat:-) toto bolo oproti tomu leharo:-)). Dakujem krasne za poklonu, moje srdiecko sa velmi tesiiiii!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  17. LUCIA DOBOšOVá TORTA SA VYDARILA PAMäTáM SA EšTE ZO šKOLY KED SOM SA UčILA ZA CUKRáRKU A JA SOM HOVORILA žE NIE JA Tú TORTU NEVIEM PRIPRAVIť žE SA MI TO NEPODARí A MAJSTERKY NESTRáCAJ NáDEJ PODARí SA TI TAK TO SKúSME A NAOZAJ MAJSTERKY MALI PRAVDU PODARILO SA TO BOLA RADOSť HLAVNE PRE MňA LEBO SOM NEDúFALA žE SA MI TO PODARí DOBOšOVá TORTA VžDYCKY VPLýVá NA MňA FANTASTICKý POCHVALA JE NA TVOJEJ STRANE SRDEčNý POZDRAV OD VERONIKY SCHONMOTLOVEJ. TIEž ODBORNíčKA PRE ZáKUSKY A TORTY

    OdpovedaťOdstrániť