sobota 7. januára 2012

Rybacia polievka pre fajnšmekrov

Tento rok som chcela vyskúšať nejakú novú rybaciu polievku. Teda aby som to zobrala od začiatku. U nás doma nemáme zatiaľ vydefinovanú Vianočnú polievku a tak máme každý rok inú, prípadne dve až tri a každý si dá, na akú má chuť. Totižto, ja mám z domu tradíciu šodó polievky. Je to polievka pozostávajúca z bieleho vína, vody, koňaku, vajíčka a cukru. Mixuje sa to do mierneho zhustnutia nad parou a podáva sa s teplou vianočkou. Ako deti sme to doma jedávali a aj sme sa vždy trošku z toho pripili. Veľmi mi to chutilo, aj keď som dokázala zjesť asi iba 3 lyžičky.
Potom sme niekedy v priebehu rokov pridali do repertoáru rybaciu polievku na spôsob halászle. A odkedy mám deti som zase ja pridala do repertoáru šošovicovú polievku, ktorá sa tiež v niektotých regiónoch jedáva, aby boli peniažky.
Mužíček má z domu zase kapustnicovú tradíciu. Tak si vyberte...
No a ako som na začiatku spomínala, tento rok sa mi nechcelo opakovať tradičnú rybaciu a tak som vyskúšala tú z decembrového Apetítu. Je to výborná, jemná, gurmánska polievka. Všetkým veľmi chutila. Tak o rok môžete vyskúšať:-))
Potrebujeme:
3 hlavy a odrezky z kapra
4 podkovy z kapra
2 mrkvy nakrájané
100 g zeleru
1 hlava cesnaku
2 cibule - jedna neošúpaná a rozkrojená, druhá najemno nakrájaná
10 bobúl čierneho korenia+2 bobule nového korenia
50 g masla+2 lyžice hladkej múky
100 ml bieleho vína
muškátový oriešok
150 ml šľahačky
soľ a korenie
Na dokončenie:
1 červenú mrkvu
1 žltú mrkvu - ja som nemala
100 g zeleru
2 stonky stopkového zeleru
Postup:
Hlavu, podkovy a odrezky dáme do hrnca, pridáme zeleninu, neošúpanú cibuľu a všetko zalejeme 1,2 l vody. Povaríme a zozbierame penu. Pridáme korenie, stiahneme plamen a varíme pol hodinu. Scedíme, oberieme mäso a zeleninu vyhodíme. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Prilejeme víno a necháme úplne vyvariť. Zaprášime múkou a spravíme jemnú záprašku. Prilejeme vývar, prešľaháme a necháme aspoň 20 min. povariť. Pridáme štipku muškátového oriešku a polievku rozmixujeme dohladka. Prilejeme šľahačku, osolíme a okoreníme.
Na dokončenie si pripravíme zeleninu. Obidva zelery a mrkvy si nakrájame na maličké kocky. Do vriacej vody prisypeme najskôr zeler, potom mrkvu a zeleninu si zblanžírujeme, krátko povaríme, cca 5 minút. Scedíme.
Obraté mäso z ryby pokrájame nadrobno a zmiešame s kyslou smotanou a nakrájanými listami stopkového zeleru. Posolíme a okoreníme bielym korením.
Na servírovanie si vezmeme dve lyžičky a tvarujeme z rybacej zmesi halušky, položíme do taniera, prisypeme trochu zeleniny a nalejeme horúcu polievku. Ozdobíme zelerovými listami.

11 komentárov:

  1. vyzerá parádne, to teda fakt! my robievame na vianoce tiež polievku z rýb, je to rybacia kapustnica. možno to znie divne, ale chutí super!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka, dakujem:-)) A niektore recepty aj ked zneju divne chutia vyborne, urcite by som si dala aj tu Vasu...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Táto rybacia sa mi páči. Ja som si z domu priniesla halászlé a robím ho fakt len na Vianoce. Už "druhý" krát, ale ani tentoraz to nebolo ono. Prvé Vianoce to strašne štípalo a tento rok opäť zaúčinkovala červená paprika, tak som pridala vodu, lenže v tom zhone som zabudla pridať soľ a nebolo to ono. Na ďalší deň som to prevarila a dochutila, ale predsa, v deň Vianoce, pred rodinou to nevyšlo :(.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucka,tak o šodó polievke pocujem prvy krat..poznam sice šodó omacku,ale o polievke som este nepocula..velmi zaujimava vianocna tradicia:)..u nas doma sa zas jedavalo,a stale jedava halaszle,a u svokrovcov zas hribova smotanova polievka..milujem oboje:)..ale ak raz budem Vianoce chystat sama,tak sa urcite necham inspirovat aj touto tvojou polievockou..hned sa mi vsetky slinky zbehli:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kinga, nic si z toho nerob, na buduci rok to urcite vyjde ved predsa do tretice vsetko dobre :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinka, dakujem:-) veru, vsetky vianocne polievky su asi take velmi mnam, aj halaszle aj ta hribova smotanova, mnaaam. Tak teraz som uz uplne zmatena, co ja buduci rok urobim:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Zdravím.... Jako Váš tajný mlsoun jsem Vám u mě v blogu nechala překvapení....

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tahle vypada zajimave :) My delavame polevku z rybiho vyvaru, jen se zeleninou a trochou krupice a kostickami osmazene housky :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Sovicka, dakujeeem krasne, som z toho este stale v miernom soku ale veeelmi prijemnom:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Meg, dakujeem a ja mam velmi rada vsetky druhy rybacej polievky, takze aj ta co sa u vas vari by mi urcite chutila:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lucka, mrkni ku mne na blog, más tam pozornost odo mna :)

    OdpovedaťOdstrániť