utorok 15. novembra 2011

Ostrokyslá polievka

Robila som sushi. Áno bude, bude raz aj to ale najprv musí nejako vyzerať až potom ho budem fotiť. Robila som presne podľa receptu u Anetky. No ale prejdime k veci. Chcela som k nemu urobiť aj nejaku sushi polievku a keďže MISO až tak nemusím, rozhodla som sa ostať v šikmookej krajine, nech mi Japonci odpustia a urobila som ostrokyslú. Popravde som mala trochu problém ju správne dochutiť, lebo som chilli papričku pridala priskoro a ešte to nebolo celkom ono a tak som musela ochutnávať na niekoľko krát, lebo keď som si dala dve lyžičky už som nič necítila.

Potrebujeme:
1 l vývar hovädzí alebo kurací
1 vajce
chilli paprička
judášové ucho alebo iné čínske huby
1 biele tofu
1 stredná mrkva
bambusové výhonky
2 PL solamyl rozmiešaný v 4 PL vody
5 PL sójová omáčka Kikoman
5 PL ryžový ocot
2 PL rybia omáčka
Zohrejeme si vývar a vložíme do neho na malé kocky nakrájanú mrkvu, tofu, na slížiky huby, a bambusové výhonky. Povaríme cca 5-7 minút, kým je mrkva ešte al dente. Pridáme chilli papričku, rybiu omáčku , sójovú omáčku, ryžový ocot. Vajíčko si rozšľaháme v miske a za stáleho miešania polievky ho tam šupneme. Ako keď sa robí rascová s vajíčkom. Taká tá, čo nám v školskej jedálni veľmi nechutila:-)).
Dochutíme túto našu. Táto fáza sa mi veľmi tažko opisuje, lebo to je naozaj na individuálnej chuti kuchára. A na záver primiešame maizenu rozmiešanú vo vode a nechaáme prejsť varom. Ja som prilievala ešte ocot, aj omáčku sójovú  asi aj viac ako je v recepte a na druhý deň ju treba podľa mňa opäť dochutiť lebo to tofu tú chuť do seba vsiakne.

10 komentárov:

  1. Už aj Ty... aj daniel dal takúto mňam polievku, tuším ju musím urobiť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja viem, tiez ma to prekvapilo..., v nedelu som avizovala, ze bude a Daniel ma dnes predbehol:-))asi mame rovnake chute:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. coraz viac zacinam "holdovat" polievockam, tusim, ze je uz konecne na rade aj nejaka ta cinska ;o) velmi sa mi paci to specialne "nadobicko" na fotke, ale nikde take neviem zohnat ;o(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nielen u Lucky a Daniela boduje táto polievka, u nás doma je tiež veľmi obľúbená.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lucka, ty si velká sikovnica!!! neboj, sushi trénujem aj ja, nakolko by som z neho dokázala zit, musím sa ho tiez dobre naucit. Miso polievku zboznujem ale aj ostrokyslú a tak si ju urcite raz podla tvojho skvelého receptíku skúsim ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mňam, zbožňujeme túto polievočku, raz som sa ju pokúšala robiť doma, ale celé to pokazilo judasovo ucho, kúpila som "neschopné - zlé"

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mariannka, dakujem. Ja som na polievky uz dlho, dobra polievka je super vec:-), nadobicko mam uz dlho, ani neviem kde som k nemu povodne prisla ale zda sa mi ze cez nejaky katalog asi....

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Kinga, ako to, ze ju nemas na blogu:-D?! Nemusela som googlit a hladat:-)))Budem rada ak pridas aj tvoju verziu...!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Slavka, dakujem a ty teda pridaj recept na miso polievku, lebo ja vlastne ani neviem, co tam patri:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ivanka, vyskusaj este raz, uz sa urcite podari:-)

    OdpovedaťOdstrániť