utorok 25. októbra 2011

Paštéta z kačacej pečienky alebo FOIE GRAS

         Toto je pre mňa najväčšia delikatesa jesenných špecialít. Paté alebo ak chcete paštéta z kačacích alebo husacích  pečienok, známa aj ako foie gras.

Fois gras je pečeň zo špeciálne vykrmovaných kačíc alebo husí a Francúzsko si ju chráni zákonom ako súčasť svojho "kultúrneho a gastronomického dedičstva". Ochrancovia zvierat tvrdia, že kačice a husi sú šľachtené tak, aby mali mimoriadne veľké a tučné pečene a veľmi trpia. Vták totiž sedí v tak malej klietke, že nemôže vôbec hýbať krídlami, a navyše je kŕmený pomocou kovovej rúrky, ktorá je mu vsúvaná násilne do hrdla.
Vo Francúzsku sa tomuto spôsobu vykrmovaniu hovorí gavage a jeho výsledkom sú husi a kačice, ktoré majú pečeň až desaťkrát väčšiu ako obyčajná vodná hydina, ktorá sa kŕmi sama. Vo Francúzsku je údajne každý rok vykŕmených metódou gavage zhruba 37 miliónov kačíc a 700 tisíc husí. Zdroj http://aktualne.centrum.sk/

Na internete je dokonca odporcovská stránka - http://www.nofoiegras.org/ Radšej si ju nepozerajte, keď si idete pripraviť túto úžasnú pochúťku.

No ale k príjemnejším veciam. Boli sme na návšteve u kamarátov a pani domáca šikulka Zuzka to podávala ako predjedlo, a teda musím povedať, že to bola paráda, hneď som vypýtala recept a posúvam ďalej aby to mohlo vyskúšať čo najviac maškrtných jazýčkov. Vrelo odporúčam!!

Je to veľmi jednoduché. Jediné negatívum je, že aj trochu drahé.
Potrebujeme:
kačaciu alebo husaciu pečeň
tokajské víno
pomazánkové maslo
soľ, korenie,
Pečeň vložíme do pekáča, najlepšie do jénskeho skla, zalejeme do cca polovice vínom, prikryjeme. Vložíme do pekáča s teplou vodou a dáme piecť na 180 st. na cca 30-40 minút. Neviem koľko presne, záleží aj od veľkosti pečene. Keď pichnete nôž a netečie krv je to hotové. Vyberieme z vínka a necháme trošku vychladnúť, zistíme, či má nejaké žilky na vybratie a s cca 2 lyžicami pomazánkového masla, soľou a kto chce aj korením zmixujeme. Dáme do misiek a prikryjeme brusnicami. Najlepšie lekvárom aby to držalo. Podávame s opečených toastíkom alebo aj s čerstvým pečivom.

11 komentárov:

  1. wow! parada!!! uzasne si to naservirovala! prva trieda!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucka,to musi chutit uuzasne!!!aj naservirovane to mas nadherne...len ked som sa docitala,ako sa taka pecienka vo Francuzsku ziskava,asi by som ju aj oželela:(..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vypadá to moc dobře a jak říká Martinka, máš to opravdu moc pěkně naservírované - jako z nějaké luxusní restaurace :) Ochutnala bych hned, akorát je mi líto těch kačen a hus, které kvůli tomu tak strašně trpí, radši bych to udělala z nějakých průměrných husích jater, kdyby to šlo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Joj Lucka, tak toto áno, ja milujem lokše a pečienku, lenže od kedy som bezlepkáčka, hold smola, už preto nechodíme na hody. Práve preto ma už dlho láka vyskúšať takúto podobu. Ty píšem veľmi zrozumiteľne, receptík určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jesis Lucka, toto som ako mohla prehliadnut?? ùzasnéeeeeeeeeeeee. Na nejakú párty vyskúsam!!!Dik za receptík!!Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ooo, mňam, aké luxusné papaničko :) vyzerá mňamkovsky!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jaaaj, Anetka dakujem velmi pekne:-))

    Martinka, dakujem kraaasne a o tych chudatkach kacickach som sa to tiez dozvedela az ked som to isla nahadzovat na blog:-((

    Kati, dakujem velmi pekne za krasny komentarik. Rozmyslala som, ze to nabuduce vyskusam napriklad z kuracich pecienok, uvidime co to spravi...

    Ivanka, to mi je luto, ze sa musis zriect loksi, lebo veru je to velka dobrota. Ale tiez si ich doprajem iba zriedka. Ale budem rada ak vyskusas, toto sa da natriet veru aj na bezlepkovy chlebik.

    Slavka, dakujeeeeem a budem rada ak vyskusas a bude chutit:-))

    Andrejka, dakujem kraaasne:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ahoj Luci, mám takový dotaz. Jaká je zhruba trvanlivost této paštičky? Ráda bych na vánoce nejbližší obdarovala nějakou chutnou paštičkou a tak sháním receptík ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Happy.lenulka, jooj, toto vobec netusim, lebo je to tak dobre, ze to urcite ani nevydrzi odolavat najazdom ochutnavacov viac ako jeden den:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahojte ja sám fois gras robievam každý rok. K tej travnlivosti, ak to urobíš do pohárikov a zavrieš, tak to funguje ako konzerva. Normálne v obchode má fois gras už urobená trvanlivosť aj 2 roky.
    Inak francúzi pečienku pred samotnou úpravou nakladajú do zmesi zo sladkého vína a cognacu, plus čiernekorenie a hrubá sol. Ešte jedna dôležit vec, teplota, v knižkách, kotré mám z FRA sa píše striktne 80 C (voda v pekáči), lebo inak sa pečienka začne topiť a nezostane Vám z nej nič. Mám s tým skúsenosť, keď som minulý rok chcel iba nhariať trúbu a zabudol som ju stiahnuť. A tiež dôležitá vec, po vytiahnutí z pece ju treba zaťažiž a takto nechať vychladnúť. Ja používam taký deklík, kotrý si vyrežem z hrubého papiera podľa tvaru keramickej terriny a ten obalím alobalom. Potom trea nechať fois gras nechať odpočívať cca 3 dni v chladničke. Servirujem s džemom z cibule, alebo fig. Karol

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Karol dakujem velmi pekne za cenne informacie, nabuduce urcite budem dodrziavat ak sa na to este dam:-))

    OdpovedaťOdstrániť