pondelok 13. júna 2011

Čokoládovo pomarančový koláč

Tak som si blúdila po stránke bbcgoodfood a hľadala nejakú inšpiráciu a nadchol ma tento koláčik alebo torta alebo ako to nazvať v takejto forme. Tá čokoládovo-pomarančová kombinácia ma veľmi oslovila a tak som ho rýchlo zaradila do kategórie - urobiť čo najskôr. A podarilo sa. Musím povedať, že ma tá chuť nesklamala a napriek tomu, že nezvyknem veľmi vyjedať svoju tvorbu, tento koláč som si podala a zjedla som z neho asi 4 kúsky, čo je asi môj osobný rekord! Ľahký, svieži, kyselkavý.

Recept som si upravila a znie takto.

Potrebujeme :

Korpus :
175 g masla
85 g cukru kryštálového
200 g hladkej múky
45 g mletých mandlí

Náplň :
5 vajec
200 g cukru
4 bio pomaranče
1 citrón
150 ml šľahačky
150 g tmavej čokolády

Postup :
Zmiešame maslo, cukor, múku a mandle. V pôvodnom recepte je, že sa má pridať trochu vajíčka, lebo cesto sa nespojí. Mne sa ale spojilo a tak som vajíčko vynechala. Neviem, či to nebola ale chyba, lebo bolo veľmi krehké a chrumkavé asi ako na cheesecake, keď podrvíte iba keksíky. Takže ak sa mi nabudúce nebude chcieť robiť cesto, skúsim to možno aj tak, iba z keksíkov a masla.

 Dobre, máme cesto, vložíme ho do formy, zdvihneme okraje a dáme na 1/2 hodinku do chladničky. Potom upečieme tak, že na vrch dáme papier na pečenie a zaťažíme fazuľami, ja si beriem zo záhrady kamene, umyjem ich a položím na vrch:-) - škoda fazule. Dáme na 160 st asi 20 minút, potom odstránime papier a pečieme do zlata asi 10 minút. Vyberieme s stíšime rúru na 130 st.

Zatiaľ si pripravíme náplň. Vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, pridáme šťavu a kôru z pomarančov a citrónu a nevyšľahanú šľahačku.

Rozpustíme si čokoládu nad vodným kúpeľom a ak je cesto vychladnuté, potrieme ho čokoládou na hrubo, aj okraje. Zachladíme.

Vylejeme náplň a pečieme asi 45 minút až pokiaľ sa náplň pri potrasení netrasie.

Vyberieme a necháme vychladnúť, najlepšie cez noc.

Tak toto som zjedla iba ja!!

12 komentárov:

  1. Jeeej! Toto vyzera byt prudko jedle! Este na margo tych fazuliek na pecenie, u nas dostat kupit tiez fazulky na pecenie, ale su to keramicke gulicky. Nedavno som si take konecne kupila, a su super, mozem tento vymysel vrelo odporucit.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jej,ten vyzera veeeelmi jedlo,Lucka:)ani sa ti necudujem,ze si sa don tak pustila:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mariannka, dakujem aj za radu s tymi fazulkami, poobzeram sa aj tu, mozno by to tu tiez mohlo byt.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. veru Matka, a dieta je v ......:-) ale stalo to za to!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jéje, teď se stydím za to, jaký jsem žrout :D Já se neovládnu nikdy a vždycky sním minimálně ty 4 kusy (a jindy i mnohem víc). Pomeranče a čokoláda jsou kámoši už odjakživa a tento koláč je toho důkazem, já bych beztak snědla aspoň půlku, když tobě tak chutnal :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ale ake je to paradne takto si s chuti zamlsat, ze?:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mňaam, další důvod pořídit si koláčovou formu... Pomeranče + čokoláda je totiž něco úžasnýho :)A navíc jsem teď začala slintat :/ :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Miska, len kupuj, kupuj, urcite sa ti zide:-)) a presne pre tuto kombinaciu cokolada a pomarance som tento recept hladala! Lebo je to mnaaaaam:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. úžasne vyzerá a krásne fotky! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Koláčik vyzerá skvelo len nechápem tomu pečeniu toho cesta kam mam dávať ten papier a nerozumiem tomu zaťaženiu.
    Marcela

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vyzerá fantasticky, ale bojím sa či nebude chuť pomaranča horká, keďže tam ide aj kôra.

    OdpovedaťOdstrániť