streda 25. mája 2011

Čokoládovo-čokoládová torta

Potrebovala som spraviť tortu, pre kamarátku k narodeninám. A keďže je veľmi vyberavá - nemá rada kokos, gaštanové pyré, rebarboru ani nič citrónové a limetkové, tak som nemohla veľmi upiecť nič z môjho tortového repertoáru. Vydala som sa teda na lov na internet. A čím sa zavďačíte takej fajnovej mladej dáme ak nie čokoládou a opäť čokoládou:-) Padla voľba na BBC good food a tento recept. Mnou ešte takto upravený:



Potrebujeme :

Korpus :

250 g masla
200 g hnedého cukru
200 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
5 vajec
300 g tmavej čokolády

Krém :

300 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky

Zahrejeme rúru na 140 st. Vystrihla som kruh z papiera na pečenie a vyložila 26 cm tortovú formu. V recepte je 20cm a torta je pekná, vysoká ale keďže som takú formu nemala, urobila som do väčšej.
Elektrickým šľahačom som vymiešala maslo s cukrom. Pridala rozšľahané vajíčka a múku s práškom do pečiva. Nakoniec vychladnutú, roztopenú čokoládu.

Preložiť do formy a piecť. V recepte je 1 hodinu 30 minút ale ja som mala pocit, že už to bolo asi po 45 minútach ale dôverovala som receptu tak som to ani nešla skontrolovať. Po hodine mi to našťastie nedalo a pichla som špajlu a bolo to hotové!!

Necháme vychladnúť a prerežeme.

Mne sa ten recept zdal príliž čokoládový, tak som po prerezaní dala do stredu skoro celý malinový lekvár a potom na to ten krém vychladnutý.

Na krém sa vlastne iba roztopí v šľahačke čokoláda.

A potom sa to celé tým krémom ešte potrie celé pekne dokola.

Zistenia :
Tortu som robila deň dopredu a až do podávania bola v chladničke, čo ale bola chyba, lebo tá čokoládka je výborná keď je trošku teplejšia, minimálne izbovej teploty. A obdarovaná kamarátka po viacdňovom testovaní prišla k záveru, že čím viac torta stála, tým bola lepšia a šťavnatejšia.

16 komentárov:

  1. no,ty si ale dobra kamaratka:)takuto chutnuuu torticku vycarovat...!!!!!:)
    (Dulce de Leche)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lucka, torticka zozala urcite velky uspech, vyzera dokonale cokoladovo! a krasne fotocky!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mati, ved konecne bola prilezitost, inokedy torty peciem a nemame co oslavovat:-))

    Evi, dakujem veeelmi pekne, potesilo:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzera to super! Ja som zase prisla na to,ze ked som "moj" chocolate fudge cake strcila na par sekund do mikrovlnky bol super, lebo ked bol v chladnicke, poleva dost stuhla a uz to nebolo take dobre, ale mikrovlnka to vyriesila ;o))))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Marianna, vidis! To ma nenapadlo. Dobry napad! Nabuduce:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Bala som sa, ze bude velmi cokoladova a moc sladka, ale mala velky uspech :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Efa, to sa veeelmi tesim:-))dakujem!!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ahoj lucia, inspirovala som sa tvojou tortou k maminym narodkam, dnes som upiekla korpus, podarilo sa mi ho aj prekrojit, ale neviem nadvihnut vrchny diel, lame sa. ako ho mam nadvihnut a natriet dzemom? a este jedna otazocka, na dzem si davala este aj cokoladu? dakujem velmi pekne za pomoc, zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zuzi, no, aj mne sa niekedy stane, ze sa mi neda odklopit vrchna cast. Vtedy improvizujem a snazim sa nadvinut co najvacsiu cast a potom si to cele ukladam vedla torty, natriem lekvarom aj kremom a ukladam puzzle naspat. Vo finale to je totiz uplne jedno, ked sa torta poleje este cokoladou, neda sa to poznat. Drzim palce a dakujem za navstevu:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. :-D dakujem pekne za povzbudenie, budem teda skladat puzzle a kusok zaimprovizujem, pravda je, ze po sfuknuti sviecok je jedno ako to dame do bruska :-D snad sa to teda podari a bude chutnat. ozvem sa, ako to dopadlo :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lucy tak vcera som mala tu cest ju ochutnat a nevedala som sa jej dojest!!!! dakujem ze si ju publikovala a kamaratke Dubravke ze ju upiekla!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Evi, velmi sa tesim, ze chutilo a dakujem za mily komentar:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Lucka, Tvoja torta vyzera velmi "jedlo" :-) Dufam, ze nevadi, ze tykam. Hladam inspiraciu na narodeninovu tortu pre dceru ... chce cokoladovu. Ten krem - cokolada roztopena v slahacke - sa ma vyslahat ci nie? Dakujem :-) Katarina

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Katka, nevadi, ze tykas, aspon sa citim mlado:-)
    slahacka sa nevyslaha iba zohreje a do nej sa vlozi cokolada, ktora sa tam roztopi. Dufam, ze uz nie je neskoro na moju radu:-)

    OdpovedaťOdstrániť