streda, 25. decembra 2013

Losos sviatočný-vianočný

inšpirácia na apetitonline.cz
       Vyprážaný kapor, šalát majonézový, šalát na kyslo s cibuľkou, šošovicová vianočná s hríbmi a sušenými slivkami, oplátky s cesnakom, kopec vianočného pečiva, vínko. Také je naše štedrovečerné menu. Nedala som tam lososa, však? No, priznám sa, robila som ho tento rok prvý krát. Dcéra je totiž babroš a kapor jej veľmi nevonia. Tak som sa vybrala na Miletičku do predajne rýb, že kúpim čerstvého lososa. Poviem Vám, bolo to napínavé. Už keď som prišla, bol rad až von a aj tam som bola ôsma. Vnútri tiež aspoň osem ľudí. Odhliadnuc od toho, že to vyzeralo, na hodinové čakanie, ani so zásobami rybárne som si nebola istá. Netušila som, že toľko ľudí má na Vianočnom stole práve lososa. Ale nič,  postavila som sa do rady a čakala. Keď už som bola skoro na rade, oznámili, že lososa už nemajú. Skoro som odpadla. Nakoniec ale šikovný ujo niekam odišiel a mne sa našťastie losos ušiel. Uf.
Robím ho doma často, iba tak na masle, posoleného. Tak som chcela práve Vianočný recept niečím ozvláštniť. Už som tento recept raz robila a veľmi mi chutil, tak som sa rozhodla, že to bude to pravé.
Resumé je také, že dcéra ho na Vianoce síce zjedla, chcela ma asi potešiť, ale na druhý deň už dala krustu dola a zjedla iba lososa:-)
Pripraviť si ho však môžete určite kedykoľvek, nielen na Vianoce.

Potrebujete:

800 g filet z lososa
2 plátky toastového chleba
4 lyžice strúhaného parmezánu
2 lyžice petržlenu sekaného
1 lyžica bazalky
1 lyžica pažítky
strúčik cesnaku
2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
soľ, korenie
olivový olej

Toastový chleba rozmixujeme s parmezánom, bylinkami, citrónovou kôrou a cesnakom. Rúru predhrejeme na 200 stupňov.
Lososa posolíme, pokoreníme a položíme na papier na pečenie. nanesieme na neho bylinkovú strúhanku a primačkáme rukami.
Vložíme do rúry a pečieme cca 15-20 minút, aby bol losos ešte ružový v strede.

nedeľa, 22. decembra 2013

Jablká v župane


Keď sa povie "jablká v župane" vždy si vybavím nagymamu, ako nám ich vyrábala, keď sme boli so sestrou malé.
Krásne to voňalo a ja som si vždy, ako správny nedočkavec, popálila jazyk. Lebo som ich jedla rovno z panvice.
S deťmi máme takú dohodu, že nedele majú sladkú večeru. Možností je veľa, viem. Napadlo mi však, že by som mohla na nich vyskúšať práve tento recept. Že, či im to bude chutiť rovnako ako v detstve mne.
Chutilo. Aj jazyk si popálili, napriek tomu, že som upozorňovala, že je to horúce.
A ja som sa v spomienkach vrátila na chvíľu do detstva.
Recept si sem ukladám, lebo verím, že to nebola posledná nedeľa, kedy som ich robila.

Na cca 3 jablká potrebujeme:
110 g múky-ja som mala hladkú špaldovú, nabudúce skúsim celozrnnú
1 vajce
1 lyžica práškového cukru
1,5 dcl mlieka
štipka soli
škoricový cukor, vanilkový cukor
kokosový olej

Z múky, vajca, cukru, soli a mlieka spravíme cestíčko, ktoré necháme odpočívať v chladničke, kým si očistíme jablká. Tie ošúpeme a nakrájame na kolieska cca 1,5cm, vyberiem stred. Posypeme vanilkovým cukrom a môžeme obaľovať v cestíčku, ktoré musí byť primeranej hustoty aby veľmi nestekalo. Vyprážame dozlata na kokosovom oleji. Na tanieri posypeme škoricovým cukrom.