pondelok, 25. februára 2013

Makovo-maková torta

           Natrafila som na tento recept u Táni. Veľmi som sa mu potešila, lebo ja som teda makofil.  Keď som piekla na Vianoce štedrák, tak som v ten deň nič nejedla len tie plnky. A aký sladký deň som mala.
Pôvodný recept je z 12 vajec, ja som robila polovičnú dávku do malej formy a bolo to úplne parádne a stačilo pre cca 8-10 ľudí.
Snažila som sa aj uberať cukor ale potom som ho opäť pridávala lebo je ho tam akurát.

Cesto:
140 g mletý mak
120 g práškového cukru
6 žĺtkov
7 bielkov

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny, pridáme mak a opatrne zamiešavame vyšľahané bielka.
Cesto som dala do malej 21 cm formy, naspodok som dala papier na pečenie a piekla cca 45 minút na 165 stupňoch. Priebežne som pichala nožík, či už je hotová. Po vychladnutí som prerezala na polovicu a naplnila krémom.

Krém:
100 g práškového cukru
100 g masla
2 pol.lyžice rumu
1 žĺtok
175 ml mlieka
150 g mletého maku

Mak s mliekom povaríme do zhustnutia a necháme vychladnúť. Žĺtok s cukrom vyšľaháme do peny. Ide to trošku ťažšie a tak som pridala kvapi vody. Do vyšľahanej žĺtkovej peny vmiešame maslo a vyšľaháme. Pridáme vychladnutý mak a rum. Rozdelíme si na dve časti, jednu dáme donútra, druhú na vrch torty.
Ozdobovala som čerstvým ovocím a ladilo to myslím dokonale. Nielen vizuálne ale aj chuťovo.

streda, 6. februára 2013

Tekvicové cestoviny so šalviou, mascarpone a chilli

         Tak sa opäť po dlhom-dlhom čase hlásim. A opäť som chorá. Tento krát sa mi podarilo trošku nezvládnuť jazdu na lyžiach a tak relaxujem doma s fixačným golierom na krku. Ale aspoň priložím hneď jeden recept, ktorý schovávam už od jesene. Vidno aj podľa dekorácie:-). Odvtedy som ho už veľa krát robila lebo tekvica je veru moja zimno-jesenná chuťovka. Keď nezoženiem práve hokkaido, kúpim si maslovú tekvicu a upečiem. Potom urobím polievku, takúto omáčku alebo ju zjem priamo z plechu ešte horúcu. Nie raz som si na nej popálila jazyk:-)

Konkrétne na tento recept som potrebovala:
pol maslovej tekvice
pol mascarpone
jednu chilli papričku
šalviové lístky
7 stručikov cesnaku, nevylúpaných
soľ, olivový olej
papier na pečenie
cestoviny - ja som mala amarantové

Plech si vysteliete papierom na pečenie, tekvicu nakrájate na kocky, poukladáte na plech, polejete olivovým olejom, posolíte, poprekladáte cesnakom a šalviou a na 200 stupňoch upečiete. Ja to pečiem až tak, že niektoré kocky sú na okrajoch mierne dočierna.

V tejto fáze to môžete zjesť len tak alebo dať do hrnca, priliať vývar, štipku zázvoru, smotanu na varenie a zmixovať ponorným mixérom. Na tanieri pokvapkať tekvicovým olejom, posypať nasucho oraženými tekvicovými semienkami a máte fantastickú polievku.

Na omáčku budete potrebovať to mascarpone, vývar podľa potreby na zriedenie do požadovanej hustoty a cesnak, ktorý sa piekol spolu s tekvicou. Vylúpnete ho zo šupky a pridáte do zmesi, ktorú rozmixujete v mixéri na jemnú omáčku.  Uvaríte cestoviny, polejete omáčkou a posypete parmezánom. Dúfam, že som na nič nezabudla.
Dobrú chuť.

p.s.ešte som chcela, že Vám ďakujem všetkým za komentáriky, ktoré ste mi napísali a mne sa na ne ešte nepodarilo odpísať. Čítam si ich a z každého jedného sa veľmi teším. Ďakujem aj všetkým, ktorí ma čítajú a inšpirujú sa z mojich receptov. Všetkých Vás pozdravujem a dúfam, že sa mi podarí pridať ďalší recept skôr ako o 3 mesiace:-)))