utorok, 23. októbra 2012

Najobľúbenejšia torta - Parížska


Tak som na chvíľu späť. Viem, viem aj sa hanbím. Nebudem sa vyhovárať. Aktivít veľa, času málo. Ale teraz som chorá, ležím a napadlo mi využiť čas a zásoby vo foťáku a uverejniť jednu z najobľúbenejších tort aké poznám. A ešte aj rýchlu a jednoduchú. A bez múky. Je to pani Parížska torta. Receptov je veľa. Dlho som používala jeden ale po ochutnaní tohto som už ani nepátrala. Je jednoducho dokonalý! Treba vyskúšať a presvedčiť sa.

Potrebujeme:

Korpus:
100-120 g mletých orechov
5 vajec
5 lyžíc práškového cukru
na špičku noža prášok do pečiva
2 lyžice kakaa alebo aj viac, záleží od druhu
Krém:
2 šľahačky
2 lyžice práškového cukru
1 vanilkový cukor
2 lyžice kakaa - ja mám Van Houten a dávam aj viac, podľa farby
podľa potreby stužovač

Žĺtka vymiešame s cukrom, bielka vyšľaháme a pomaly primiešavame k žĺtkom aj s mletými orechmi, kakaom a práškom do pečiva. Pečieme vo forme 23cm alebo 26 cm pri 180 st. cca 30 min. Kontrolujeme vpichnutím špajle do stredu, ak ju vytiahneme suchú, je hotovo.

Šľahačku s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a kakaom uvaríme deň vopred a dobre vychladíme. Ja od istého času šľahačku nepreváram, lebo ešte sa mi nestalo, že by sa nevyšľahala alebo stihla pokaziť. Ale ak sa obávate, prevarte. Na druhý deň teda vyšľaháme.


Korpus potrieme lekvárom, najlepšie ríbezľovým alebo nejakým iným, kyslým. Nanesieme šľahačku a posypeme čokoládovými hoblinami.