pondelok, 26. marca 2012

Banánový koláč s arašidovým maslom

Inšpirácia tu
Tak som sa k tomu konečne dopracovala. Nahodiť recept aj na blog. Lebo na facebooku svieti už vyše týždňa. Toto bol jeden z receptov, ktorý ma oslovil najmä svojou vizážou. No veď, nie je krásny?? A potom aj ingredienciami. Ja totiž milujem arašidové maslo. Len som asi jedna z mála. Angličtina má na to jeden výraz love/hate. Buď to miluješ alebo nenávidíš, nič medzi tým. Ak to chápem dobre....No a keďže arašidové maslo obľubuje málo ľudí, aj tento koláčik sa stretol z rozporuplnými reakciami. A musím sa priznať, že ani cesto sa mi nepodarilo, lebo ja som chorá z tých hrnčekových mierok! Potrebujem všetko exaktne, lebo potom to dopadne tak ako pri tomto koláči, že všetci svorne čo ho ochutnali, bojovali na tanieri s vidličkou a odolnosťou cesta proti vidličke.

Mne to náramne chutilo a dokonca som varila originál vanilkový krém z pravej vanilky. To, keď tie zrniečka pukajú pod zubami, je paráda. Barbari by to však pokojne mohli nahradiť vanilkovým pudingom. Rozdiel spozná naozaj iba fajnšmeker:-))

Ale aby som nenapínala, tu je recept:
Recept na cesto sem nedám, lebo veru mne sa nepodarilo. Veď, čo je to 8 lyžíc masla?? Kopcových, plytkých, ako veľkých ??.....myslím, že pokojne môžete použiť tento.
Na náplň:
1/4 pohára banánového likéru - toto som nikde nedostala, tak som dala vaječný likér
3 1/2 čajovej lyžičky želatiny
1 vanilkový lusk
2 3/4 pohára mlieka
4 veľké žĺtka
3/4 pohára cukru
3 lyžice solamylu
Na dokočenie:
120 g rozpustenej čokolády
1/4 pohára arašidového masla
3-4 banány nakrájané na kolieska
citrónovú šťavu
1/4 pohára šľahačky
6 lyžíc cukru
1 lyžičku vanilkového extraktu
čokoládovú polevu

Likér dáme do misky, posypeme želatínou a necháme napučať cca 5minút.

Do mlieka vložíme zrniečka z vanilkového lusku. Prevaríme, odstavíme, prikryjeme a necháme oddychovať, kým si pripravíme žĺtka.

Žĺtka mixujeme s cukrom, až kým zbelejú. Primiešame Solamyl a veľmi pomaly prilievame teplé mlieko a stále miešame. Vrátime na oheň a za stáleho miešania varíme až kým nevznikne krém. Odstavíme a primiešame želatínu, ktorú sme dali predtým na 10 sekúnd do mikrovlnky.

Necháme vychladnúť, aspoň 30 minút.

Cesto potrieme 120 g rozpustenej čokolády, aby sme predišli jeho rozmokvaniu. Dáme na chvíľu stuhnúť do chladničky. Po stuhnutí potrieme arašidovým maslom, cca 1/4 pohára. Na to pokladieme na kolieska pokrájané kúsky banánu a zalejeme vanilkovým krémom. Dáme vychladnúť.

Pred podávaním  pokryjeme krém ďalšou vrstvou banánov, ktoré môžeme potrieť citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
Na vrch vyšľaháme 1 1/4 pohára šľahačky so 6 lyžicami cukru a 1 lyžičkou vanilkovej esencie.

Poukladáme ešte jednu vrstvu banánov a polejeme čokoládovou polevou. Kupovanou alebo vlastnou. Môžeme ešte posypať nasekanými na mede opraženými arašidmi.

piatok, 23. marca 2012

Rizoto na diétnu nôtu

Jáááj, tak na tomto som si strašne pochutila. Poviete si, čo môže byť také úžasné na rizote a ešte z natural ryže! Ale mne takéto zdravé, diétne recepty veľmi chutia. Ak by niekto potreboval ozdraviť a schudnúť, tu je recept:
100 g ryže natural
150 g šampiňónov
hrsť špenátových listov
1 dcl bieleho vína
šalotka
2 strúčiky cesnaku
parmezán
Na olivovom oleji si osmahneme nadrobno nakrájanú šalotku  po chvíli pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Chvíľu opekáme a pridáme šampiňóny. Tie tiež chvíľu opekáme a potom podlejeme vínom a dusíme. Keď sú hotové pridáme špenát a miešame iba pokým zavädne. Odstavíme. Ryžu natural si uvaríme podľa návodu. Pozor, je to dosť otrava, lebo sa to strašne dlho varí.
Všetko zmiešame a posypeme parmezánom. Ja som si to ešte obložila na plechu grilovanou cukinou a oddávala sa dobrému jedlu.


nedeľa, 11. marca 2012

Kurz STEAKY v Chefparade

Taaak a je to tu zase. Opäť jeden veľmi vydarený kurz varenia. Tentokrát to ale bolo pre môjho mužíčka-mäsožravca. Začal sa totiž veľmi intenzívne zaujímať o prípravu steakov rôzneho druhu. Moje vymýšľance mu nič nehovoria a tak si pripravuje mäsko sám. A keďže sa veľmi zlepšuje, aby sa mu ešte viac darilo, zaplatila som mu kurz prípravy steakov. A ja som sa pridala ako dokumentátor. Musím priznať, že napriek tomu, že kurz bol naozaj dobrý, môj muž už veľa vedel, lebo si sám všetko iniciatívne načítal. Má už za sebou veľmi vydarenú skúsenosť dokonca aj s jeleními steakmi.
Kurzom nás sprevádzal "náš" Martin Pollák, foodblogerom známy z nášho stretnutia.
Menu bolo:
hovädzie ragú á la stroganov
steaky
talianska tagliata zo špičky sviečkovej
rukolový šalát
grilovaná zelenina
pečené zemiaky s rozmarínom
grilovaný ananás
Mäsko sme mali fantastické, priamo z Argentíny. Rozdelili sme si ho na tri časti - palec, stred a špička.
Zo špičky sme si pripravili predjedlo, čo bola talianska tagliata. Naložili sme si teda špičku na chvíľu do rozmarínu a olivového oleja a sprudka opiekli na panvici. Nechali sme odležať a papali s rukolovým šalátom.
 K rukolovému šalátu sme vyrábali skvelé parmezánové chipsy.
Tu už sa špička opeká na veeľmi rozpálenej panvici.
 A takto, akurát medium, sa vydarila a bola výborná.
A predjedlo je hotové. Do rukolového šalátu išli sušené paradajky, balzamiko, olivový olej, soľ.
Najočakávanejšia časť boli steaky samotné zo strednej časti sviečkovice. Boli to poriadne kúsky, niektoré aj 400 gramové. Samozrejme sme boli poučení, aké sú hlavné zásady prípravy. Chcete vedieť? Mäso sa nesolí, ani neumýva. Vyberieme ho aspoň na pol hodinku pred prípravou. Panvica musí byť taká rozohriata, že sa z nej musí až dymiť. Do mäsa nepicháme, keď ho na panvici obraciame a keď už je hotová, necháme chvíľu odležať pred servírovaním. To by malo byť všetko, snáď som na nič nezabudla.
 Tu už idú steaky odpočívať na vetvičke rozmarínu.
Ako príloha bola grilovaná zeleninka. Absolútne moja parketa. Zeleninka nakrájaná na kolieska alebo plátky sa opiekla najskôr na grilovacej panvici a potom poliata olivovým olejom sa ešte dopiekla v rúre.
Krása však?
Ešte k tomu omáčku zo zeleného korenia. Veľmi podobnú môj mužíček pripravoval k tej plnenej panenke, čo sme robili nedávno.
No a nakoniec stroganov z palca. 
 Na kúsky nakrájané šampiňóny, paprika, cibuľa.
Už sa to varí aj s mäsom a smotanou.
A hotovo aj s rozmarínovými zemiakmi.
Martin ešte "zamachroval" a ukázal nám ako krájať cibuľu:-))
Opäť o niečo múdrejšia:-D




utorok, 6. marca 2012

Feniklový šalát s pomarančom

Tento šalátik už veľmi dlho odpočíva v mojom foťáku. Akosi som na neho zabudla. A teraz, keď som ho robila druhý krát, som si spomenula aký je fantastický. Teda iba pre toho, kto môže fenikel, lebo zase táto zeleninka je s obľúbenosťou tak 50 na 50.

Potrebujeme na neho 2 pomaranče, jeden fenikel, ja som dala opražené mandľové lupienky, soľ, korenie štyroch farieb, trošku jablkového octu a olivový olej.

Fenikel a pomaranče nakrájame na plátky, jemne posolíme, pokoreníme, pooctíme a posypeme opraženými mandľovými lupienkami.
Vrelo odporúčam!