nedeľa, 29. januára 2012

Brokolicové muffiny - ako inak diétne

Teraz budem pár mesiacov monotematicá. Budú samé diétne, zeleninové recepty. Základ je vždy rovnaký - mäso s čerstvým šalátom, rybka s dusenou zeleninkou, alebo iba zeleninka grilovaná so syrom. Veľa využívam aj recepty, ktoré tu už sú. Napríklad grilovaný baklažán, grilovanú zeleninu, lososové balíčky, thajské krevety alebo thajskú rybaciu polievku, prípadne všetky polievky avšak bez zemiaku. A ešte všetky recepty zo sekcie cukina.
Tieto muffinky vznikli veľmi narýchlo a nakoniec sa z nich vykľul celkom slušný obed, ešte aj do práce som ich zobrala, mojim vždydiétujúcim kolegynkám. Veľmi si pochvaľovali. Urobiť totiž niečo chutné a diétne je veľmi náročná úloha. Mám však v pláne nejaké nové recepty, tak sa na ne teším, aké asi budú. Teraz poďme k receptu. Je veľmi podobný ako na špenátové muffiny.

Potrebujeme:
brokolicu
cca 2 dcl smotany na varenie, môže byť aj viac, záleží od množstva brokolice
2 vajcia
150 g syra, môže byť aj viac, záleží od množstva brokolice
Brokolicu, rozobratú na ružičky si do polomäkka uvaríme v slanej vode a rýchlo ochladíme v studenej, aby si zachovala farbu. Vložíme do misy a prilejeme smotanu na varenie, rozšľahané vajcia, osolíme, pokoreníme, pridáme nastrúhaný tvrdý syr a rozdelíme do muffinových formičiek.
Do formy dajte aj dva papierové košíčky, aby sa dali pekne vybrať. Pečieme pri 170 st. cca 25 minút. Kým zozlatnú.
Je to vlastne také isté ako keď robíte zapekanú brokolicu so syrom ale rozdelené do muffinových formičiek. 

piatok, 27. januára 2012

Moje milé ocenenia



Tak sa Vám musím pochváliť. Dostala som úplne neočakávane svoje prvé ocenenia od Zuzky, Slavky, NataliAndrejkySovičky a Mary - úžasných šikovných blogeriek. Veľmi sa z toho teším a teda aj ja by som ho mala poslať ďalej ale nemôžem. Jednoducho nemôžem a neviem vybrať iba 5 blogov. Ja tak rada čítam všetky a neviem si vybrať lebo každý má svoje špecifiká, pre ktoré sa mi páči. 
Ale zo svojich ocenení sa zo srdca teším. Je to pre mňa veľká pocta. Ďakujem a jupíííííí. 

piatok, 20. januára 2012

Moje diétne obedy alebo kurací steak so špenátovým muffinom či s grilovanou zeleninou

Tak som sa rozhodla začať si plniť novoročné predsavzatie. Áno, tušíte správne, diétka. Nie, že by som s tým mala nejaký výrazný problém. Stále som zvyknutá si variť pre seba zvlášť a zbytku rodiny zvlášť.
Len tým vysvetlujem svoj útlm na blogu. Dúfam ale, že mi ostanete verní.
Občas, keď sa mi podarí niečo zaujímavé ukuchtiť, skúsim aj uverejniť, možno to niekoho tiež inšpiruje a pridá sa ku mne.
No nebude to nič prevratné, ale hlavne, verte mi, je to oveľa chutnejšie ako to na fotkách vyzerá.

Špenátové muffiny

balík baby špenátu myslím cca 200g, dá sa kľudne použiť aj mrazený a vyžmýkaný
cca 2 dcl smotany na varenie
100 g kozieho syra tvrdého alebo parmezánu
2 vajcia
50 g mäkkého kozieho syra
cibuľa - nemusí byť
cesnak - musí byť
Na kvapke oleja si podusíme pol cibule a keď už je sklovitá, pridáme cesnak a chvíľu opekáme. Potom vložíme špenát a jemne miešame iba pokiaľ zvädne. Odstavíme. Prilejeme smotanu na varenie, rozšľahané vajcia, osolíme, pokoreníme, pridáme nastrúhaný tvrdý syr a rozdelíme do muffinových formičiek. Na vrch každého muffinu položíme ešte mäkký kozí syr. Možno by bolo dobré celú zmes aj zmixovať, v závere by asi vyzerali krajšie.
Do formy som dala aj dva papierové košíčky lebo predtým som robila brokolicové muffiny a išli síce pekne von ale umývať to po tom vajíčku je otrava. Pečieme pri 170 st. cca 25 minút. Kým zozlatnú.
Kurací steak asi netreba predstavovať, je to iba mäsko posypané tentokrát gyros korením a osmahnuté na panvici.
No a obed číslo dva je to isté mäsko len s grilovanou cuketou, baklažánom, červenou cibuľou, fenikolom, cherry paradajkami, cesnakom v šupke, soľou a bazalkou, zakvapnuté olivovým olejom, pečené na 200 st. asi 30 minút.

sobota, 7. januára 2012

Rybacia polievka pre fajnšmekrov

Tento rok som chcela vyskúšať nejakú novú rybaciu polievku. Teda aby som to zobrala od začiatku. U nás doma nemáme zatiaľ vydefinovanú Vianočnú polievku a tak máme každý rok inú, prípadne dve až tri a každý si dá, na akú má chuť. Totižto, ja mám z domu tradíciu šodó polievky. Je to polievka pozostávajúca z bieleho vína, vody, koňaku, vajíčka a cukru. Mixuje sa to do mierneho zhustnutia nad parou a podáva sa s teplou vianočkou. Ako deti sme to doma jedávali a aj sme sa vždy trošku z toho pripili. Veľmi mi to chutilo, aj keď som dokázala zjesť asi iba 3 lyžičky.
Potom sme niekedy v priebehu rokov pridali do repertoáru rybaciu polievku na spôsob halászle. A odkedy mám deti som zase ja pridala do repertoáru šošovicovú polievku, ktorá sa tiež v niektotých regiónoch jedáva, aby boli peniažky.
Mužíček má z domu zase kapustnicovú tradíciu. Tak si vyberte...
No a ako som na začiatku spomínala, tento rok sa mi nechcelo opakovať tradičnú rybaciu a tak som vyskúšala tú z decembrového Apetítu. Je to výborná, jemná, gurmánska polievka. Všetkým veľmi chutila. Tak o rok môžete vyskúšať:-))
Potrebujeme:
3 hlavy a odrezky z kapra
4 podkovy z kapra
2 mrkvy nakrájané
100 g zeleru
1 hlava cesnaku
2 cibule - jedna neošúpaná a rozkrojená, druhá najemno nakrájaná
10 bobúl čierneho korenia+2 bobule nového korenia
50 g masla+2 lyžice hladkej múky
100 ml bieleho vína
muškátový oriešok
150 ml šľahačky
soľ a korenie
Na dokončenie:
1 červenú mrkvu
1 žltú mrkvu - ja som nemala
100 g zeleru
2 stonky stopkového zeleru
Postup:
Hlavu, podkovy a odrezky dáme do hrnca, pridáme zeleninu, neošúpanú cibuľu a všetko zalejeme 1,2 l vody. Povaríme a zozbierame penu. Pridáme korenie, stiahneme plamen a varíme pol hodinu. Scedíme, oberieme mäso a zeleninu vyhodíme. Na masle speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Prilejeme víno a necháme úplne vyvariť. Zaprášime múkou a spravíme jemnú záprašku. Prilejeme vývar, prešľaháme a necháme aspoň 20 min. povariť. Pridáme štipku muškátového oriešku a polievku rozmixujeme dohladka. Prilejeme šľahačku, osolíme a okoreníme.
Na dokončenie si pripravíme zeleninu. Obidva zelery a mrkvy si nakrájame na maličké kocky. Do vriacej vody prisypeme najskôr zeler, potom mrkvu a zeleninu si zblanžírujeme, krátko povaríme, cca 5 minút. Scedíme.
Obraté mäso z ryby pokrájame nadrobno a zmiešame s kyslou smotanou a nakrájanými listami stopkového zeleru. Posolíme a okoreníme bielym korením.
Na servírovanie si vezmeme dve lyžičky a tvarujeme z rybacej zmesi halušky, položíme do taniera, prisypeme trochu zeleniny a nalejeme horúcu polievku. Ozdobíme zelerovými listami.