sobota, 17. decembra 2011

Kuracie s chilli a mangom

Tento recept som vymyslela tak náhodne. Nejako som nevedela čo s mangom a tak som rozmýšľala, že ho šupnem ku kuraťu. Veď keď sa môže robiť s ananásom, tak prečo nie s mangom. A poviem vám, ja teda ten ananás s mäsom nemusím, ale to mango naslano a ešte aj štipľavo. Veru dobrá kombinácia. Len netuším čo k tomu ako prílohu, skúsila som ryžu ale naan placky z cícerovej múky by asi boli lepšie. Neviem. Máte nejaké nápady? Píšte!
Potrebujeme:
2 kuracie prsia nakrájané na kocky
1 veľké mango dozreté
chilli papričku
hnedý cukor
vývar kurací
ústricovú omáčku
rybaciu omáčku
čerstvý koriander
trošku limetkovej alebo citrónovej šťavy podľa chuti
Na oleji si pomaly orestujeme mäsko, podlejem vývarom, pridáme mango, soľ podľa chuti, omáčky, cukor podľa chuti - cca 1 malú lyžičku, chilli papričku, chvíľku podusíme aby nám to mango zahustilo a zmäklo a máme hotovo. Na záver posypeme nakrájaným koriandrom.

utorok, 13. decembra 2011

Karamelovo-jablkový cheesacake

Inšpirácia tu : http://annies-eats.net/2009/10/26/caramel-apple-cheescake-pie/
Tento cheesacake už dlho ležal na čakačke. Dočkal sa. Organizovala som každoročný vianočný babinec s kamarátkami s ktorými sa poznám ešte od škôlky a do cca 17 rokov sme spolu hrali aj divadlo v jednej divadelnej skupine malých javiskových foriem. Bola to veľká sranda. Nielen tá návšteva ale aj to hranie. Spomínali sme na tie časy a hrozne sme sa nasmiali. 

Potrebujeme:
Na korpus:
300 g keksíkov
1/2lyžičky škorice
100 g masla - rozpusteného
180 ml karamelu - skaramelizované Salko zriedené s mliekom
200 g orechov, ja som dala vlašské v pôvodnom recepte boli pekanové
Na jablkovú časť:
3 lyžice masla
100 g hnedého cukru
1/4lyžičky soli
1 lyžička škorice
5 jabĺk, nakrájaných na plátky
Na krém:
500 g mascarpone
70 g cukru
1 lyžicu vanilkového extraktu
1 veľké vajce
2 lyžice citrónovej šťavu
Na polevu:
250ml šľahačky
1 lyžicu cukru
karamel
orechy
Postup:
Na korpus si pomixujeme keksíky a zmiešame so škoricou a rozpusteným maslom. Vystelieme nimi 23 cm formu, aj po okrajoch. Dáme do 190 st. vyhriatej rúry a pečieme 6-8 minút. Necháme vychladnúť 10 minút, polejeme karamelom a posypeme nasekaným orechmi. Vychladíme.
Na jablkovú vrstvu si rozpustíme na panvici maslo, primiešame cukor, soľ a škoricu a mierne skaramelizujeme.  Pridáme nakrájané jablká a varíme kým sa šťava nevyparí. Mne jej tam trochu zostalo, potom z nej tie jablká vyberiem, prípadne precedíme. Necháme vychladnúť a pridáme na karamelovú vrstvu. Teplotu v rúre znížime na 170 st. a pripravíme si mascarpone vrstvu, kde zmiešame mascarpone, cukor práškový, vanilkový extrakt, vajíčko a citrónovú šťavu. Ochutnajte to, lebo v pôvodnom recepte bolo iba 400 g mascarpone a 50 g cukru ale keďže u nás sa predáva 250 g, dala som dve a pomery som upravovala iba dosypávavním cukru a prilievaním citrónovej šťavy. Hotové, premiešané a ochutené dáme na jablká a pečieme cca 30 min. Vychladíme a potom chladíme ešte aspoň 4 hodiny  v chladničke.
Vychladené vyberieme z formy a potrieme šľahačkou, vyšľahanou s lyžicou cukru alebo vanikovým cukrom. Ozdobíme karamelovou omáčkou a vidličkou dozdobíme. Posypeme orechmi.

sobota, 10. decembra 2011

Šampiňónovo-syrová polievka s vínom

Túto polievku som jedla v reštaurácii a hrozne mi chutila, tak hneď na druhý deň som išla kúpiť šampiňóny a skúsila som sa priblížiť k tej chuti. Myslím, že sa mi to celkom podarilo. Taká poctivá víkendová polievka. Určite vyskúšajte.
Potrebujeme:
250 g šampiňónov
hrsť sušených hríbov - nemusí byť
2 stredne veľlké zemiaky
cibuľu
2 strúčiky cesnaku
2 dcl bieleho vína
100 g syra s modrou plesňou, alebo podobného
100 tvrdého syra, napr. Zlato
250 ml smotany na varenie, príp.šľahačky
olej
kurací vývar
biele korenie, podľa chuti - nemusí byť
Na oleji si speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a pridáme nadrobno nakrájaný cesnak. Prihodíme na plátky nakrájané šampiňóny a dusíme cca 5 minút, podlejem vínom. Ak sú už šampiňóny podusené zalejeme vývarom, nie veľa, bude to krémová polievka, tak nech má nejakú hustotu. Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a sušené hríby a varíme kým sú zemiaky mäkké.
Potom vyberieme  cca 1 naberačku šampiňónov a odložíme. Celú polievku zmixujeme a zjemníme smotanou na varenie a nastrúhaným plesnivým syrom a časťou druhého syra. Časť si necháme na ozdobu do taniera. Počkáme kým sa rozpusí a vrátime do polievky šampiňóny čo sme si odložili. Podávame posypané syrom a pažítkou.

utorok, 6. decembra 2011

Lava cake

Na túto tortičku som sa nalákala na Foodblogerskej party. Už som ju túžila urobiť aj skôr len som sa bála, že prešvihnem tú dobu pečenia a skončí to ako muffin. Ale keďže som to videla v priamom prenose bola som už odvážnejšia. Musím povedať, že je to úplna čokoládová báseň a pre jedného aj obrovský prísun čokolády. A so zmrzlinou a ríbezľovou redukciou je to mmmmmmm.
Potrebujeme:
200 g čokolády
100 g masla + nejaké na vymastenie formičiek
3 vajcia
100 g práškového cukru
80 g hladkej múky
kokos, orechy alebo strúhanku na vysypanie formičiek
zmrzlinu
Na ríbezľovú redukciu:
ríbezle alebo maliny
cukor podľa chuti

V miske rozpustíme čokoládu s maslom. Môžeme použiť aj mikrovlnku alebo vodný kúpeľ. Vymiešame dohladka a necháme vychladnúť.
Vajcia s práškovým cukrom vzmiešame dopenista a postupne primiešavame vychladnutú ale tekutú čokoládu s maslom a zľahka primiešame preosiatu múku.
Rúru predhrejeme na 180 st. Formičky si vymastíme maslom a vysypeme, čím chceme - orechmi mletými, kokosom alebo strúhankou. Ja som mala kokos a keďže sa prilepil na boky bolo to aj jemne kokoskové. Naplníme do 3/4 cestom a pečieme cca 12-15 minút.
Na ríbezľovú omáčku si na panvici zohrejeme ríbezle a pridáme cukor podľa chuti, podávame teplé alebo aj studené ku kolačiku a zmrzline.