streda, 30. novembra 2011

Thajská kuracia polievka s kokosovým mliekom alebo Tom Kha Gai

Túto polievku už robievam veľmi dlho. Od momentu ako som ju prvý krát ochutnala v sushi bare som túžila ju vedieť uvariť. Až raz bol recept uvedený v Apetíte. Teda Apetítu som vďačná za veľmi veľa chutných receptov. Bola nazvaná ako thajská kuracia polievka. A tak som ju vyskúšala a bolo to ono! Teda aspoň sa to tomu veľmi veľmi približovalo. Hlavne mi veľmi chutila a dodnes chutí a aj mojej sestre a mame a vlastne všetkým, kto ju ochutnal.Takže neváhajte a určite ju treba vyskúšať. Postupom rokov som ju aj vylepšovala a táto varianta je úplne najviac vylepšená, lebo je robená tak ako sa to píše aj v originál receptoch. Aj keď, ťažko povedať, ktorý je originál, lebo každý ju robí trochu inak. Chcem len ešte povedať, že predtým som do nej nikdy nedávala čerstvú citrónovú trávu ani Tom Kha pastu a bolo to aj tak výborné. Takže ak sa vám podarí tieto veci zohnať, na škodu to nebude, ale aj bez toho bude polievka výborná!
Potrebujeme:
500ml kuracieho vývaru
konzervu kokosového mlieka
1 citrónovú trávu - nemusí byť
1 kuracie prsíčko
250g šampiónov
tom kha pastu - dostať v špecializovaných thajských obchodoch- nemusí byť
5 cm zázvoru
chilli paprička - jedna prípadne viac podľa citlivosti na štipľavé
limetková šťava
rybia omáčka
sklenené ryžové rezance
čerstvý koriander na ozdobu - nemusí byť
Dáme variť kurací vývar s citrónovou trávou, rybacou omáčkou, zázvorom a chilli papričkou. Necháme prevrieť cca 3 minúty a pridáme na slížiky nakrájané prso a šampiňóny. Dochutíme opäť rybacou omáčkou a limetkovou šťavou a opatrne vlejeme kokosové mlieko. Zvlášť si uvaríme rezance a podávame v polievke ozdobené čerstvým koriandrom. Nezabudneme vybrať citrónovú trávu, ja som zabudla a aj sme si do nej kusli, aj na fotke pózuje a naozaj sa nedá jesť:-)

nedeľa, 27. novembra 2011

Klobásky

Naši susedia sú užasní ľudia. Počas rokov, ktoré tu bývame sa z nás stala celkom slušná komunita, ktorá si vybudovala postupom času svoje rôzne tradície a akcie, ktoré sa každoročne opakujú. Robíme si žolíkový turnaj, petangue turnaj, prvý jarný guláš, vianočné postávanie pri kapustnici a mínusových teplotách, pre deti Deň detí, Mikuláš a kopec iných. O tomto čase mávame, ako názov príspevku napovedá, robenie klobások. U skvelých obetavých susedov sa stretne 8-10 chlapov, každý s bedničkou mäsa, vlastným receptom a obrovskou túžbou urobiť si túto, síce veľmi nezdravú ale o to chutnejšiu pochúťku. Deň vopred si mäso sami nakrájajú, ochutia - opakujem, že každý má vlastný, pre neho ten najlepší recept, - pomiešajú pekne na kolenách holými rukami a nechajú odstáť do druhého dňa. Potom sa opäť ráno, po ťažkom večeri, stretnú a celý deň plnia spomínané mäsko do čriev.
Tohtoročné klobásy sa robili z 200!! kíl mäsa, na troch plničkách a minulo sa cca 100 m čriev. Čo sa popri tom vypilo, o tom radšej pomlčím....:-D
Krájanie mäsa
Tu je tá najdôležitejšia časť. Niekto má viac papriky, niekto rasce, cesnaku, jeden pridáva divinu a jeden zase víno.
Zmes na prípravu klobások
A prichádza na rad miešanie. Vtedy všetci chlapi poklaknú, klobásky si predsa zaslúžia úctu, a miešajú a miešajú. Tento rok sa zapojil aj môj syn. Neviem teda ako sa mu to páčilo, tváril sa rozpačito, ale vegetarián z neho asi zatiaľ nebude.
miešam, miešaš, miešame
A toto je záver prvého dňa dvojdňovej klobáskovej akcie. Mäsko pekne čaká v novorodeneckej vaničke na svoj veľký deň.
Nakrájané, nakorenené, ide sa pripíjať:-)
Môjmu fotografickému oku bohužiaľ ušlo mletie, mlynček majú chlapci elektrický a tak to ide raz-dva. Tu už máme fázu plnenia klobások do čriev. Šikovným jedincom sa podarila aj takáto dlhá, nepotrhaná špirálka.
Plnilo sa s takýmito plničkami, ktoré vyzerajú, že ich ešte naši pradedovia používali.
A sused Števo prišiel na jednu veľkú pravdu....prečítajte si sami :-D
Po celodennej šichte, zhruba o 18-tej poobede sú klobásky hotové, zavesené a opäť čakajúce. Tentokrát na údenie. To už ale nebude v našej réžii. Povezú sa pekne na druhý deň do udiarne.
Toto je iba časť
A tu druhá
Ja som sa tento rok chcela tiež zapojiť, lebo som v novom Apetíte pri nočnom čítaní natrafila na recept na vínnu klobásku. A keďže bola jedinečná príležitosť ju teraz vyskúšať, išla som do toho! Mäso som kúpila až v deň plnenia ale nevadilo, lebo v recepte nepísali, že to musí odstáť. A bolo to aj celkom jednoduché.
Takáto pekná svetlá je vínna klobása
Doma som to pekne všetko nachystala a vybrala sa za chlapcami aby mi to naplnili do čriev. Nanešťastie som nezohnala tenké baranie črevá a tak sú moje vínne klobásky takéto tučnučké. Ešte aj kde-tu presvitá mäso z jej červených kolegýň ale na kráse jej to neuberá. Zoznámte sa. Vínna klobáska a jej recept.

Potrebujeme:
1,5 kg bravčového pliecka alebo krkovičky
150-200g rohlíkov
30g soli
1 lyžička bieleho korenia
1 lyžička muškátového kvetu
trocha nastrúhanej kôry z biocitrónu
200 ml bieleho vína
300 ml mlieka
črievka, najlpešie baranie, tie sú tenké
Mäso nakrájamé na kocky, posolíme, okoreníme korením a muškátom a spracujeme. Následne pomelieme. Nakrájame si pečivo, namočíme do vína, zmiešame s mletým mäsom a zalejeme mliekom. Dôkladne premačkáme. Znovu pomelieme. A plníme. Pečieme poprepichované ostrým nožom a potreté olejom pri 120 st.  Môžme aj zaliať smotanou a tak piecť.


A ešte kto by chcel pripájam recept aj na klasické klobásky.

Potrebujeme:
na 10 kg mäsa
20 dkg soli
15 dkg sladkej papriky
5 dkg štipľavej papriky
3 dkg rasce
3 dkg čierneho korenia
20 dkg cesnaku
Zamiešame s na kocky nakrájaným mäsom a necháme uležať do ďalšieho dňa. Potom pomelieme a plníme do čriev. Dáme vyúdiť a konzumujeme.

utorok, 22. novembra 2011

Tirolsko na tanieri

Pôvodne to mala byť iba lyžovačka. No ale čo spraví správny foodbloger v cudzej krajine?? No predsa, všetko ochutnáva a fotí a šťúra sa aj v okolitých tanieroch. Nech mi spolucestujúci prepáčia, ale veď ja musím!! A bol to teda okrem lyžiarskeho zážitku aj veľký kulinársky zážitok. Nejedla som nič, na čo by som mohla nadávať. V Bratislave sa mi to už dávno nestalo, že by som v niektorej reštaurácii bola bez výhrad spokojná. Zastávam totiž heslo, že keď už mám dávať do seba nejake kalórie a ešte za to dať aj peniaze musí to stáť za to! A tu to platilo na 100%. Naposledy som si tak pochutila na kohútovi na víne. Zainteresovaní vedia:-)). Zatiaľ teda prinášam iba fotky reštauračné ale určite sa pustím do niekoľkých jedál, čo sme mali možnosť ochutnať.
Na svahu sme si vždy dali nejakú polievočku - leberknoedelsuppe alebo frittatensuppe. Jedna je vývar s pečeňovou knedľou a druhá tiež vývar ale s takou akoby palacinkou nakrájanou na slíže. Potom je ešte speckknoedelsuppe, čo je tiež vývar ale so slaninkovou knedľou. A robia aj klasiku s rezancami.
Túto polievku som si dala už v reštaurácii a to, čo vidíte plávať je opražená cibuľka a ešte na dne bola taká syrová placka. Také sú tie polievky dobré a sýte, že by to stačilo aj ako hlavné jedlo. Ale nestačilo...
Táto polievka bola ako vývar s rozpusteným šedým syrom - teda nejakým plesnivým - a opečenými krutónmi. Veľmi príjemná a jemná chuť. Takto zaujímavo to servírovali.
Tak a máme aj jedno predjedlo, carpaccio s parmezánom. Talianska klasika, veľmi dobre urobená.
A prichádza sekcia hlavné jedlá. Keďže nás bolo osem, mala som možnosť ochutnať z viacerých jedál. Toto ale bolo konktrétne moje - jahňa s mätovou omáčkou a fazuľkami. Pôvodne k tomu boli ešte halušky, ale tých som sa s ťažkým srdcom zriekla.
A toto bolo priam orgazmické jedlo - jelenie medailónky obalené v slaninke na dubákovej omáčke so zemiakovými plackami - roesti. Jedla som to posledný deň a placiek som sa nezriekla. Povedala som si, že občas predsa zhrešiť nielen, že môžem ale musím!
Rakúska klasika- Kaesespaetzle alebo syrové halušky. Rakúšania to volajú aj panvička, lebo to podávajú v originálnej panvici v ktorej to aj pripravujú. Sú to naše múkové halušky, my také robíme ku perkeltu, zmiešané so syrom a vajíčkami, podávané s opraženou slaninkou. Velikánska dobrota.
Ďalšia obmena panvičky - opekané zemiaky so slaninkou a cibuľou, podávané s volským okom a zeleninkou.
A takúto dobrotu pripravovali aj na svahu. Na slovensku dostaneme maximálne guláš a potom už iba vyprážané polotovary. Spolu tak 4 druhy jedla a hotovo. Táto reštaurácia vo výške cca 3000m obslúžila denne obrovské množstvo ľudí s čakaním maximálne do 5 minút. A tie jedlá!!!! Nevedela som si vybrať. Od polievok, mäsa, cestovín, sladkých jedál - jednoducho mali všetko. Toto sú pečené rebrá v bbq omáčke. Mäsko sa rozplývalo na jazyku, také bolo mäkké.
A už sme opäť v reštaurácii, roštenka s opekanou cibuľkou vo vínovej omáčke. Výborné.
A dezerty. Klasika je jablková alebo tvarohová štrúdľa vo vanilkovej omáčke, obrovská parená buchta - Germkoedel tiež vo vanilkovej omáčke posypané makom, cisárov trhanec alebo Kaiserschmarrn, veľmi podobný našej palacinke podávaný s dusenými slivkami alebo jablkovým pyré.  Na obrázku je Heise liebe - vanilková zmrzlina s horúcimi malinami a šľahačkou. Ostatné som ani nefotila lebo ak si to niekto objednal zjedlo sa to skôr ako som stihla vytiahnuť foťák.
A ešte jedna zimná s krajšou časťou zájazdu.
A pitný režim aj s varovným prstom:-))
No a nemohol chýbať všadeprítomný tradičný rakúsky alkohol Willi mit birne, alebo birne mit birne - hruškovica s kúskom hrušky. Tento pitný režim sme teda dodržiavali poctivo, každý ich vypil aj 6  denne! V reštaurácii podávané na lyži.
A na svahu na trošku ošúchaných táckach:-)
V Apres ski bare na celkom zachovalých táckach.
Ale užili sme si to nielen po kulinárskej stránke. Celé štyri dni sme mali modré nebo bez jediného obláčika, príjemnú teplotu a fantastické svahy. Lyžiarom vrelo odporúčam!

utorok, 15. novembra 2011

Ostrokyslá polievka

Robila som sushi. Áno bude, bude raz aj to ale najprv musí nejako vyzerať až potom ho budem fotiť. Robila som presne podľa receptu u Anetky. No ale prejdime k veci. Chcela som k nemu urobiť aj nejaku sushi polievku a keďže MISO až tak nemusím, rozhodla som sa ostať v šikmookej krajine, nech mi Japonci odpustia a urobila som ostrokyslú. Popravde som mala trochu problém ju správne dochutiť, lebo som chilli papričku pridala priskoro a ešte to nebolo celkom ono a tak som musela ochutnávať na niekoľko krát, lebo keď som si dala dve lyžičky už som nič necítila.

Potrebujeme:
1 l vývar hovädzí alebo kurací
1 vajce
chilli paprička
judášové ucho alebo iné čínske huby
1 biele tofu
1 stredná mrkva
bambusové výhonky
2 PL solamyl rozmiešaný v 4 PL vody
5 PL sójová omáčka Kikoman
5 PL ryžový ocot
2 PL rybia omáčka
Zohrejeme si vývar a vložíme do neho na malé kocky nakrájanú mrkvu, tofu, na slížiky huby, a bambusové výhonky. Povaríme cca 5-7 minút, kým je mrkva ešte al dente. Pridáme chilli papričku, rybiu omáčku , sójovú omáčku, ryžový ocot. Vajíčko si rozšľaháme v miske a za stáleho miešania polievky ho tam šupneme. Ako keď sa robí rascová s vajíčkom. Taká tá, čo nám v školskej jedálni veľmi nechutila:-)).
Dochutíme túto našu. Táto fáza sa mi veľmi tažko opisuje, lebo to je naozaj na individuálnej chuti kuchára. A na záver primiešame maizenu rozmiešanú vo vode a nechaáme prejsť varom. Ja som prilievala ešte ocot, aj omáčku sójovú  asi aj viac ako je v recepte a na druhý deň ju treba podľa mňa opäť dochutiť lebo to tofu tú chuť do seba vsiakne.

pondelok, 14. novembra 2011

Jablkový koláč s marcipánom

Sezóna je sezóna a vtedy je najlepšie využívať plody, ktoré nám príroda ponúka. Tento krát sa do hlavnej úlohy dostali jabĺčka. Keďže som ich dostala plnú tašku pustila som sa do koláča.
Potrebujeme:
700g kyslejších jabĺk
2 PL masla
100 g cukru kryštáľového alebo podľa chuti a jabĺk
1/2 lyžičky škorice
3 PL citrónovej šťavy alebo aj viac, opäť podľa chuti
150 g nízkotučného tvarohu
7 PL mlieka
6 PL oleja
1 balíček vanilkového cukru
250 g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
150 g marcipánu
1 žĺtok
3 PL marhuľového lekváru
Jablká ošúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na plátky. Maslo roztopíme, pridáme jablká, cukor, škoricu a citrónovú šťavu. Dusíme 3-5 minút. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame tvaroh, 6 PL mlieka, olej, 50 g cukru a vanikový cukor. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto.
Marcipán si nakrájame na kocky a primiešame spolu s lekvárom ku jabĺčkam.
Cesto si vložíme do okrúhlej formy, asi 1/4 si odložíme. Presunieme na neho jabĺčka a urobíme si obdĺžniky z cesta, ktoré sme si odložili. Poukladáme ich na vrch, potrieme žĺtkom rozmiešaným v 1 PL mlieka a pečieme pri 200st cca 30-40 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom.

Krásne sa leskol z toho žĺtka a mlieka

utorok, 8. novembra 2011

Pečená kačka s pomarančami

Neskoro som si uvedomila, že ju idem ešte fotit, tak je už aj nakrojená
           Vždy na jeseň sú u nás veľké oslavy. Veľa príslušníkov z našej rodiny má totiž na jeseň sviatky a tak čo iné ako kačku s lokšami a kapustou by sme robili!! Veľmi som sa tomu tento rok bránila lebo mne nie je z kačky práve najlepšie, bolieva ma žalúdok. Bojovala som za iné jedlo ale neprešlo, kačka musí byť, zhodli sa všetci. Tak som si aspoň presadila, že vyskúšam recept, ktorý nedávno robila Anka Šišková v Bez servítky. Marinovala som ju celú noc nasolenú v pomarančovo-citrónovej šťave a jeden pomaranč putoval aj do kačkiných útrob. Treba dobre ošúpať aj tú bielu kožu pod kôrou aby to nebolo horké. A výsledok? Po upečení bola kačka minimálne mastná a mäsko bolo také krehučké, že sa rozplývalo na jazyku. A hlavne, nebolo mi po nej zle:-)) Takže vrelo odporúčam!!