sobota, 29. októbra 2011

Black and white alebo čokoládová torta s parížskou šľahačkou z bielej čokolády

        Na vznik tejto torty ma inšpiroval obrázok, ktorý vidíte. A jeden šikovný Talian, ktorého síce bohužiaľ nepoznám ale poznám jeho výrobky. Môžete si ich pozrieť tu. Veľmi sa mi to páčilo a tak som sa rozhodla, že keď príde čas, určite ju nejako urobím. Ale k receptu som sa nikde nedopátrala.  Hľadala som teda kade-tade, spisovala a predstavovala si tú chuť a nakoniec som sa rozhodla, že to nejako vymyslím sama. A tak som tvorila a myslím, že nakoniec celkom úspešne.
Potrebujeme :
6 vajec
70 g polohrubej múky
150 g krupicového cukru
100g čokolády
na špičku noža prášok do pečiva
cca 50g kakaa, záleží od druhu, treba sa orientovať podľa farby
malinový lekvár - na potretie korpusu- nemusí byť
Krém:
500 ml šľahačky
250g mascarpone
2 lyžice práškového cukru
100g bielej čokolády
2 stužovače
2 PL vanilková esencia

Na ozdobu:
100g bielej čokolády
         
Na korpus si vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a pridáme roztopenú a vychladenú čokoládu. Vyšľahané bielka pomaly zamiešavame do žĺtkovej peny a postupne primiešavame aj múku s práškom do pečiva. Pečieme pri 160st, cca 20 minút. Overujeme pichnutím špajle.

Na parížsky krém si deň dopredu uvaríme šľahačku s bielou čokoládou a necháme dobre vychladnúť v chladničke. Na druhý deň ju vyšľaháme so stužovačmi a primiešame do osladeného mascarpone.

Vychladnutý korpus si 2x prekrojíme, potrieme kyslým džemom, alebo aj nie, a dáme 1/3 krému, prikryjeme, nadžemujeme, potrieme krémom a prikryjeme. Vrch torty potrieme zvyšným krémom a posypeme hoblinkami čokolády.

A moja vyzerala takto: nájdite 5 rozdielov:-))

utorok, 25. októbra 2011

Paštéta z kačacej pečienky alebo FOIE GRAS

         Toto je pre mňa najväčšia delikatesa jesenných špecialít. Paté alebo ak chcete paštéta z kačacích alebo husacích  pečienok, známa aj ako foie gras.

Fois gras je pečeň zo špeciálne vykrmovaných kačíc alebo husí a Francúzsko si ju chráni zákonom ako súčasť svojho "kultúrneho a gastronomického dedičstva". Ochrancovia zvierat tvrdia, že kačice a husi sú šľachtené tak, aby mali mimoriadne veľké a tučné pečene a veľmi trpia. Vták totiž sedí v tak malej klietke, že nemôže vôbec hýbať krídlami, a navyše je kŕmený pomocou kovovej rúrky, ktorá je mu vsúvaná násilne do hrdla.
Vo Francúzsku sa tomuto spôsobu vykrmovaniu hovorí gavage a jeho výsledkom sú husi a kačice, ktoré majú pečeň až desaťkrát väčšiu ako obyčajná vodná hydina, ktorá sa kŕmi sama. Vo Francúzsku je údajne každý rok vykŕmených metódou gavage zhruba 37 miliónov kačíc a 700 tisíc husí. Zdroj http://aktualne.centrum.sk/

Na internete je dokonca odporcovská stránka - http://www.nofoiegras.org/ Radšej si ju nepozerajte, keď si idete pripraviť túto úžasnú pochúťku.

No ale k príjemnejším veciam. Boli sme na návšteve u kamarátov a pani domáca šikulka Zuzka to podávala ako predjedlo, a teda musím povedať, že to bola paráda, hneď som vypýtala recept a posúvam ďalej aby to mohlo vyskúšať čo najviac maškrtných jazýčkov. Vrelo odporúčam!!

Je to veľmi jednoduché. Jediné negatívum je, že aj trochu drahé.
Potrebujeme:
kačaciu alebo husaciu pečeň
tokajské víno
pomazánkové maslo
soľ, korenie,
Pečeň vložíme do pekáča, najlepšie do jénskeho skla, zalejeme do cca polovice vínom, prikryjeme. Vložíme do pekáča s teplou vodou a dáme piecť na 180 st. na cca 30-40 minút. Neviem koľko presne, záleží aj od veľkosti pečene. Keď pichnete nôž a netečie krv je to hotové. Vyberieme z vínka a necháme trošku vychladnúť, zistíme, či má nejaké žilky na vybratie a s cca 2 lyžicami pomazánkového masla, soľou a kto chce aj korením zmixujeme. Dáme do misiek a prikryjeme brusnicami. Najlepšie lekvárom aby to držalo. Podávame s opečených toastíkom alebo aj s čerstvým pečivom.

nedeľa, 23. októbra 2011

Veselý Víkend



       Tak bilancia minulého víkendu je návštevy, návštevy, návštevy. Začalo to úplne nevinne vo štvrtok so susedmi, robili sme si krevety, kalamáre, slimáky. Pokračovalo v piatok s kamarátkou z Talianska, ktorá prišla k nám, ešte v piatok sme my išli na návštevu k susedom, ktorí pripravili panenku s hríbovou omáčkou, šalátiky a gaštanovú tortu. Hneď v sobotu sme u nich tieto dobroty dojedali na obed. Poobede ešte v sobotu k nám prišlo 10 dospelých a 9 detí. A večer sa ohlásili susedia, že prídu gratulovať dcére k meninám. Prišlo ich osem. Na nedeľu poobede som pozvala moju tetu so sesternicou a deťmi. A pozor, ešte to nekončí....Večer sme skončili zase my u ďalších susedov. Jeden veľký žúr, ktorý samozrejme stále sprevádzalo veeeľa jedla a moje ďalšie kilečká nalepené na bruchu, rukách, nohách a ...... všade. Ale zábava poriadna a to je hlavné.

Takže sa podávalo na najväčšej párty v sobotu u nás s 10 dospelými a 9 detmi - chilli con carne, lososový tatarák, šunkovo-pórový quiche, syrovo cibuľový quiche, pre deti banánovo-čokoládové muffiny, pre dospelých jablkovo-arašídové Martinkine poháriky, ktoré su mimochodom pre mňa úplnou drogou! Posledný som radšej, odpusť Maťka, hodila do koša lebo som vedela, že by som mu neodolala a určite by neskoro v noci skončil v mojom bruchu, tak som ho surovo vyhodila, ale aj slzu vypustila:-)). No a torta samozrejme - Čokoládovo oriešková z 800 g čokolády.
Recepty nájdete nižšie.

Šunkovo-pórový quiche

         Ako som už niekoľko krát napísala, milujem tieto slané koláče. Naozaj sa dajú robiť s akoukoľvek príchuťou a vždy sú dobré. Robievam tuniakový s olivami a cibuľkou, špargľový, čistý syrový, syrovo-cibuľový a tento šunkovo-pórový patrí medzi favoritov. Raz vyskúšate a budete ich chcieť robiť znova a znova. A sú tak jednoduché, že to naozaj zvládne aj začiatočník.

Potrebujeme:
100 g masla
200 g hladkej múky
soľ
estragón
pár lyžíc vody na cesto

1 pór väčší
150 g šunky
50 g slaninky
200 g syra strúhaného - aký nájdete v chladničke
4 vajcia
250 ml šľahačky
250 ml smotany na varenie
soľ, mleté biele korenie
          Na cesto si spojíme maslo, múku, soľ, estragón a pridávame toľko vody aby bolo také akurát. Vypatláme ho do formy, ja ho nevaľkám, načo špiniť náradie, prstami ho krásne dostanete do každého "kúta" okrúhlej koláčovej formy. Vložíme na 10 minút do mrazničky alebo na 20 do chladničky.
Zatiaľ si pripravíme náplň.
Na slaninke nakrájanej na kocky si osmahneme pórik a podusíme do mäkka, pridáme šunku a necháme vychladnúť. Do vychladnutého prilejeme obidve smotany, rozšľahané vajíčka a nakoniec syr. Dosolíme a dokoreníme.
Vyberieme cesto z chladničky/mrazničky, nalejeme náplň a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170st. Pečieme približne 40 minút, povrch musí zozlatnúť a nadvihnúť sa. Po vybratí však opäť spľasne, čo nie je na závadu.  Podávame so šalátikom alebo len tak, studené aj teplé.

Lososový tatarák


Lososový tatarák je u našich hostí veľmi obľúbený, najmä v lete je to príjemná chuťovka na večer k vínku.

Potrebujeme:
3/4 kila lososa zbaveného kože
3 cibule najlepšie šalotka alebo biela cibuľa
kôpor
worchesterova omáčka, biele korenie
citrón, horčica
Lososa si nadrobno nakrájame, premiešame s najemno nakrájanou cibuľou a ostatnými ingredienciami. Musíte ochutnávať aby ste dosiahli Vám príjemnú chuť. Necháme odstáť, najlepšie do druhého dňa a podávame na opečenom toaste alebo chlebíku.

piatok, 21. októbra 2011

Čokoládovo-oriešková torta z 800 g čokolády:-))) a bez múky

Potrebujeme:
10 lyžíc masla
150 g hnedého cukru
6 veľkých vajec
600 g čokolády - dala som 60%
1 1/2 lyžice espressa
1 1/2 lyžice rumu
1/4 čajovej lyžičky soli

Na snehovú pusinku:
200 g horkej čokolády nahrubo nasekanej
150 g opražených a olúpaných lieskových orieškov nahrubo nasekaných
1 lyžica maizeny
4 veľké bielka
150 g krupicového cukru

Odporúčaná bola kvalitná čokoláda ale myslím, že 50-60% je dosť. Aby to nebolo zase úplne horké. Opražiť oriešky si môžete na plechu v rúre len treba pri nich stát, lebo najprv nič, nič a potom zrazu sú úplne hotové a u mňa niektoré aj trošku viac, ale aspoň sa dobre šúpali.

Takže k postupu: Rúru si predhrejeme na 170 stupňov a vyložíme 26 cm formu papierom na pečenie.
Vymiešame maslo s cukrom asi 3 minúty, pridávame po jednom žĺtka a postupne zašľahávame. Následne pridáme rozpustenú čokoládu. Mne sa veľmi osvedčiala mikrovlnka, dám čokoládu do sklenenej misky, zapnem a sledujem, odstavím keď ešte nie ju úplne rozpustená aby zase nebola príliž horúca, tie posledné kúsky sa v tej teplej mase samé rozpustia. Takže pridali sme čokoládu, kávu, rum a soľ.

Zvlášť si vyšľaháme bielka a keď sú úplne tuhé pomaly ich primiešavame do čokoládovej masy. Vylejeme do formy a pečieme asi 25 minút.

Na pusinku si vyšľaháme bielka do ktorých postupne primiešavame cukor a šľaháme až sú úplne tuhé a cukor rozpustený. Nasekané oriešky zmiešame s nasekanou čokoládou a lyžicou maizeny a zmes primiešame opatrne do bielok.

Vyberieme upečený koláč z rúry a jemne na neho nanesieme pusinku a vrátime do rúry, pečieme 25-30 minút. Prenesieme na mriežku a necháme 10 minút oddychovať, vyberieme z formy a vychladíme aspoň 30 minút.

Je to veľmi chutná ale aj sýta torta, treba ju podávať so šľahačkou alebo s nejakým malinovým alebo višňovým topingom, napríklad takým aký som podávala pri trojfarebnej torte. A odporúčam naozaj servírovať iba kúsok, lebo tí čo dostali väčší s tým trochu bojovali:-))

štvrtok, 20. októbra 2011

FRAGILE

      Bola som na koncerte tejto úžasnej skupiny a tak mi nedá o tom nenapísať! Teda, nie že by to bolo prvý krát, videla som ich asi 6x ale oni sú jednoducho vždy úžasní. Môj úplne prvý krát keď som ich videla naživo si dodnes pamätám! Nabilo ma to energiou na niekoľko dní. A brucho ma tiež vždy bolí od toho smiechu, neverili by ste aký dokáže byť Braňo Kostka vtipný. Celý koncert mi je vždy zima, lebo z tých hlasov Heleny Krajčiovej, Svetlany Rymarenko a Jany Golisovej mám vždy príšerné zimomriavky. Soňa Norisová tentokrát nebola a namiesto Kamila Mikulčíka brumkal Sveťo Malachovský, čo bola pre mňa novinky, ešte som ho s nimi nevidela a celkovo ma prekvapilo ako perfektne robil celý koncert basy.
Koncertujú kade-tade po Slovensku, tak si to určite nenechajte újsť ak budete mať príležitosť.
Ja si ich určite nenechám ujsť 15.decembra v hale na Pasienkoch a už sa na to veľmi tešííím!!

utorok, 18. októbra 2011

Šalát z hokkaido tekvice so šošovicou a kozím syrom

   
Tak keďže sa všade roztrhlo vrece s tekvicovými receptami, prispejem do mlyna aj ja. Tekvicovú polievku už teda nahadzovať nebudem, je veľmi jednoduchá a aj veľmi chutná. Vrelo odporúčam. Keď som rozmýšľala čo tak s tými tekvicami, čo som si nakúpila okrem pečenia a polievky naďabila som na tento zvláštny recept. Tak som si povedala, že niet čo stratiť, idú tam iba samé dobré veci, vyskúšam. A dobre som urobila, veľmi mi chutil. Tak ak sa niekto odváži, budem rada.
Potrebujeme:
1 malú hokkaido tekvicu
3/4 pohára uvarenej šošovice
3 lyžice olivového oleja
1 lyžička rímskej rasce
1 lyžička červenej papriky, kto si trúfa aj štipľavej
soľ
asi 100g kozieho syru
hrsť nasekaných lístkov mäty
balzamikový ocot
pečené tekvicové semienka na ozdobu - ja som zabudla:-))
Tekvicu si umyjeme, šúpať netreba, vydlabeme, pokrájame na kocky alebo mesiačiky, posypeme rascou, soľou, paprikou, pokvapkáme olivovým olejom a na plechu upečieme pri 200st.cca 20 min. Necháme mierne vychladnúť, zmiešame s uvarenou šošovicou, nasekanou mätou, octom a syrom. Ozdobíme tekvicovými semienkami, ja som si pridala aj chilli omáčku. Hmmmm.


streda, 5. októbra 2011

Cukina kúpajúca sa v paradajkovej omáčke plnená tuniakom

             Pokračujeme na tému cukina zostajuvšia z oslavy. Po ricottovej som tento krát chcela vyskúšať náplň použitú do závitkov, lebo mi veľmi chutila ale nechcelo sa mi babrať so závitkami, tak som to vyskúšala naplniť do celej cukiny a je to rovnako dobré ako závitky.

Potrebujeme:
3 cukiny
konzervu tuniaka
lyžičku kaparov
2 sardelky v oleji
1 jarná cibuľka
3 lyžice strúhanky
3 lyžice parmezánu
1 vajíčko
olivový olej, maslo
soľ, korenie
Dve cukiny vydlabeme a tretiu postrúhame a ďalej postupujeme podľa receptu ako na závitky. Náplňou naplníme vydlabané cukiny, posypeme strúhankou zmiešanou s parmezánom, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 160 st.na cca 35-40 minút. Pichneme do cukiny, či je mäkká, vtedy  je hotovo. Ono to celkom dlho trvá tak ak na to nemáte čas a nervy, dá sa cukina aj predvariť v slanej vode a potom naplniť a už iba na chvľku dať zapiecť. Podávame opäť s paradajkovou omáčkou, posypané parmezánom. 

pondelok, 3. októbra 2011

Zapekaná cukina plnená ricottou

            Na tú moju oslavu som kúpila veľmi veľa cukín lebo som chcela urobiť ešte túto plnenú. Ale vo fáze príprav som zhodnotila, že je toho až-až a nakoniec som ju nerobila. Lenže cukiny bolo treba spotrebovať a tak som si ju urobila aspoň pre seba na obed. A rada sa podelím o recept, lebo to bolo úžasné. Ešte by som ju doplnila o paradajkovú omáčku a  dielko by bolo dokonalé a diétne:-))

Potrebujeme:
2 ks cukiny
250 g ricotty
4+2 lyžice parmezánu
1 chilli papričku nakrájanú
hrsť nasekaných tekvicových semienok
hrsť nasekaných byliniek, ja som dala bazalku
soľ, korenie
3 lyžice strúhanky
paradajková omáčka
Cukiny si prekrojíme a vydlabeme vnútro. Premiešame ricottu s parmezánom, bylinkami, semienkami, chilli, soľou a korením a naplníme cukiny. Posypeme strúhankou zmiešanou s parmezánom, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť na 170 st cca 40 minút. Podávame buď samotné ako prílohu k mäsu alebo ako hlavné jedlo s paradajkovou omáčkou.