nedeľa, 25. septembra 2011

Narodeniny a občerstvenie á la antipasti Italiani

 
      Tak, a som opäť o rok staršia a múdrejšia, snáď. A patrične som to aj oslávila s mojimi najlepšími susedkami. Zvolila som občerstvenie talianske, teda prevažne, keďže všade sa to teraz hemží Talianskými dobrotami. A tak sa priznávam, že som povykrádala recepty z iných foodlogov. Musím ale sama seba ospravedlniť, že pri dvoch deťoch a práci naozaj nemám čas experimentovať s neoverenými receptami.  Robila som quiche Lorraine, bruschetu s paradajkami, cukinové závitky s tuniakom, riccotové pralinky s pistáciami, bruschetu s mozzarellou a prosciutom, melanzane con mozzarella, zelerový šalát, pečenú cviklu, pečenú papriku s fetou a mätou a ako dezert karamelový cheesecake. A dostala som od mužíčka dva poukazy na kurz varenia, tak budem informovať!! Všetky recepty nájdete nižšie:-))

Cheesecake karamelový

Na záver celej oslavy sladká bodka od Martinky -  karamelový cheesacake. Niet čo dodať. Ako by povedal pán Satinský - nebíčko v papuľke.

Zelerový šalát

             No a história tohto šalátu je taká, že som si dala v NORDSEE takú pšeničnú placku s údeným lososom a cítila som tam šalát z zeleru a jabĺk. Tak som ho chcela vyskúšať, lebo mi to veľmi chutilo, ale asi sa mi nepodaril. Nakrájala som ho na kocky, čo som asi nemala, asi by sa mal nastrúhať alebo keď na kocky tak trošku zblanžírovať. Bol totiž trochu tvrdý a chrumkavý. Ale chuťovo veľmi dobrý.
Potrebujeme:
1/2 zeleru
2 jablká - asi rovnaké množstvo ako zeleru
majonézu
kyslú smotanu
soľ, korenie, cukor, príp.citrónovú šťavu na dochutenie
môžu sa pridať aj vlašské orechy
Takže, zeler si najlepšie povaríme 5 minút a nastrúhame, jablká si môžeme nakrájať na kocky, zmiešame s cca 3 lyžicami majonézy, 2 lyžicami smotany, dochutíme.

Quiche Lorraine

Quiche je môj obľúbený spôsob ako chutne, rýchlo a jednoducho pohostiť návštevu. Môže sa spraviť na milión spôsobov a pritom je vždy chutný. Jeden tu už mám - špargľový a teraz som sa rozhodla vyskúšať ten úplne najklasickejší.
Robila som do menšej formy takže som použila 180 g hladkej múky, 90 g masla a trošku vody aby vzniklo cesto. Dala som ho do formy a do chladničky. Zmes je rovnaká, 2 šľahačky, 3 vajíčka, 300 g syra a 150 slaninky oravskej alebo anglickej nakrájanej na kocky a uškvarenej. Nedala som ju tam aj s tým výpekom, lebo by to bolo príliš mastné. Takže máme vo forme cesto, vychladnuté. Zmiešame syr, môžu byť aj rôzne druhy a najlepšie je ak obsahuje aj nivu, so šľahačkou, vajíčkami, vychladnutou slaninkou, nalejem na cesto a pečieme na 170 cca hodinku, kým to zozlatne a napuchne. Výborné k vínku.

Pečené papriky s fetou a mätou

       Tento recept som videla robiť Nigellu. Robím to viac-menej často, keď mi zostanú papriky a neviem čo s nimi. Veď aj jedny moje lasagne sú s takýmito paprikami.
      Postup je taký, že očistené papriky poukladáme na plech reznou stranou dole a dáme piecť pod gril na 250 stupňov, kým nezískajú čierne pľuzgiere. Trvá to asi 15 minút. Treba pri tom stáť, lebo keď sa to rozbehne je to rýchlovka. Potom ich dáme do sáčku alebo do misy a zakryjeme fóliou. Necháme potiť asi pol hodinku. Zvlečieme z kože, pokvapkáme olivovým olejom, balzamikom, posypeme fetou a čerstvou nakrájanou mätou.

Pralinky z ricotty a pistácií

Tu je ďalší recept od Evky. Dievčatám veľmi chutil a dokonca bol v prvej trojke najlepších receptov. Áno, zostavovali poradie.

Na pralinky potrebujeme:
250 g riccoty
100 g pistácii
50 g parmezánu
soľ
olivový olej
mlieko podľa potreby
mleté korenie, ja som dala štyroch farieb
Ošúpte si pistácie, teda ak nebudete mať to šťastie a kúpite už vylúpané. ja som to šťastie nemala a pol hodinu som čistila pistácie a prišla som o obidva nechty na palcoch! Polovicu rozmixujte v mixéri a druhú nasekajte nožom nahrubo. Zmiešame riccotu s parmezánom, pomletými orieškami a troškou mlieka a vznikne nám hladká hmota, ktorú môžme osoliť a okoreniť. Pomocou dvoch lyžíc, ja som použila polievkové tvarujeme pralinky, ktoré obalíme v nasekaných orieškoch. Dáme zachladiť.

Bruschetta so sušenou šunkou a mozzarellou

Do tretice posledný Evkin recept. Taká výborná Talianska klasika.

Potrebujeme :
najlepšie taliansky chlebík alebo ciabattu-ja som nedostala a poslúžil aj sendvič
1 mozzarellu
4 plátky prosciutta
olivový olej
bazalka
Spravíme si také talianske hrianky. Na olivovým olejom vymazaný plech poukladáme chlebík a pod grilom v rúre ho upečieme do chrumkava. Na hotový chlebík poukladáme nakrájanú mozzarellu, plátok prosciutta a ozdobíme bazalkou. Môžeme pokvapkať olivovým olejom.

Bruschetta s paradajkami

       Tak toto je recept, ktorý mám osvedčený a neviem kde som ho ani prvý krát čítala alebo jedla. Je to Talianska najklasickejšia bruschetta. A asi aj najchutnejšia. Výborné, letné, osviežujúce. A jednoduché!

Potrebujeme:
Taliansku ciabattu alebo sendvič
paradajky
cesnak
bazalku
parmezán
Opečieme si chlebík na olivovom oleji vymastenom plechu pod grilom v rúre. Poškrabkáme ho jemne cesnakom, poukladáme na neho sparené, ošúpané, nakrájané a vychladené paradajky zmiešané s čerstvou nakrájanou bazalkou. Posolíme a pokvapkáme olivovým olejom.

Závitky z cukiny s tuniakovou náplňou


Tento recept som pri potulkách našla na tomto parádnom blogu. Teda aby som bola presná, najprv som u Slávky videla Evkinu knihu, potom blog a nakoniec som v Apetíte našla tieto recepty a všetko sa mi to pospájalo dohromady, že vlastne tieto úžasné recepty sú od autorky aj vraj výbornej knihy. Knihu mám objednanú, ešte mi neprišla a tak som ju nečítala ale recepty už viem, že sú výborné. Teda, hovorím o receptoch a mám tu iba jeden, ďalšia je bruschetta s mozzarellou a prosciutom a riccotove pralinky s pistáciami, ktoré mali asi najväčší úspech.

Na cukinové závitky potrebujeme:

2 cukiny
konzervu tuniaka
lyžičku kaparov
2 sardely v oleji
1 jarná cibuľka
3 lyžice strúhanky
3 lyžice strúhaného parmezánu
1 vajíčko
olivový olej,
maslo, soľ, korenie
 Jednu cukinu nakrájame na úplne tenulinké plátky a druhú nastrúhame nahrubo na strúhadle. Obidve osolíme a necháme potiť pol hodinku. Zatiaľ si pripravíme náplň. Zohrejeme si olej, pridáme nadrobno pokrájanú jarnú cibuľku, sardely a cukinu. Asi 15 minút dusíme. Potom okoreníme, radšej nesolíme, sardely sú slané dosť. Necháme vychladnúť.
V miske zmiešame tuniaka, vajíčko, kapary, parmezán a strúhanku, posolíme a okoreníme. Zamiešame do vychladnutej cukinovej zmesi. A teraz prichádza tá babravejšia časť, na každý plát vypotenej cukiny nanesiem tuniakovú zmes, zatočíme a položíme do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekanej misy. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme asi pol hodinku v 190 stupňovej rúre.

Zelerový krém

Opäť jedna polievočková variácia, vhodná aj ako diétne jedlo na zimné večere. Zeler som nikdy nemala rada. V polievke ho po dovarení rovno vyhadzujem lebo ho nikdy nikto nechce zjesť. A aj tejto polievočke som prišla na chuť až pre pár rokmi a zistila som, že som sa ochudobňovala o skvelý chuťový zážitok. A taká je jednoduchá.

Potrebujeme:
2 lyžice masla
3 lyžice olivového oleja
1 zeler
mlieko
vývar
šľahačku alebo smotanu na varenie alebo aj nie
soľ, biele korenie
tekvicové semienka alebo chlebové krutóny
Na masle a oleji si osmahneme ošúpaný, umytý a na kocky nakrájaný zeler a chvíľu podusíme. Prilejeme vývar a uvaríme do mäkka. Zmixujeme, pridáme mlieko, na zjemnenie trošku šľahačky, dochutíme soľou a štipkou bieleho korenia a podávame. Môžeme s opečenými krutónmi alebo ako na obrázku, s tekvicovými semienkami.

pondelok, 19. septembra 2011

Kukuricová polievka

          Táto polievočka vznikla úplne náhodou. Mali sme doma kukuricu a keď sme ju uvarili zistili sme, že nie až taká dobrá ako vyzerá. Tak som ju okrájala, dala do hrnca s vývarom a uvarila. Varila som ju varila ale ona nemäkla. Tak som ju odstavila, zmixovala, precedila, dochutila a čuduj sa svete aká výborná chuť! Myslela som si aká som inovatívna až kým som nevidela, že už dávno ju robila Nigella a Marysity. Nevadí, aspoň sa podelím o recept na ďalšiu polievku v mojom polievkovom období.

Potrebujeme:
1 menšiu cibuľu
2 strúčiky cesnaku 
1 konzervu kukurice
1 stredne veľký zemiak
vývar kurací
chilli papričku
tavený syr
šľahačku alebo smotanu na varenie, prípadne kokosové mlieko pre odvážlivcov - s ním to skúsim nabudúce
soľ a biele korenie na dochutenie 
sitko:-))
           Na olivovom oleji si osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom. Pridáme vývar- nie veľa, ešte tam pôjde smotana- kukuricu, zemiak a chvíľku varíme. Zmixujeme, precedíme cez sitko, dochutíme syrom, soľou, korením, šľahačkou, chilli papričkou a konzumujeme. Mňaaaam, taká štipľavo-sladká chuť, až sa mi slinky zbiehajú:-))

sobota, 17. septembra 2011

Úžasné gratinované zemiaky

Tak toto je veľká mňamka, tuším aj lepšie ako mäso ku ktorému som to podávala. Určite sa to dá urobiť ako hlavný chod a k tomu šalátik. Robila som ich už niekoľko krát a sú všelijaké verzie, naposledy som videla Nigellu ako tie zemiaky pre zapekaním dokonca varila v mlieku s cibuľou. Mne sa pozdáva táto verzia, tak sa o ňu podelím.

Potrebujeme:
asi 4 veľké zemiaky-záleží od veľkosti zapekacej misy, takže recept prispôsobujte
2- 3 cibule
cesnak - ja dávam práškový, pre lenivosť ale kľudne aj čerstvý
soľ, biele korenie
250 ml šľahačky, aj viac podľa množstva zemiakov
maslo
Zapekaciu formu si vymastíme maslom, poukladáme na jemné plátky nakrájané zemiaky, na ne na kolieska nakrájanú cibuľu, posypeme cesnakom, posolíme, okoreníme a dáme ďalšiu vrstvu. Takto pokračujeme do minutia surovín, pričom zakončíme zemiakmi. Zalejeme šľahačkou tak na 2/3. Zakryjeme alobalom a dáme piecť na 180 st. cca 30 minút. Potom odkryjeme, pichneme nožík a ak je mäkké ešte 10 minút dopekáme, prípadne môžeme zapnúť gril. Po vybratí necháme 10 minút postáť, aby sa to všetko krásne uležalo.

štvrtok, 15. septembra 2011

Karfiolový krém


Zbadala som túto polievku v novom Apetíte a povedala som si, že čo už len to môže byť také zaujímavé na karfiolovej polievke! Napriek mojej nedôvere som sa rozhodla ju vyskúšať pre návštevu. A dobre som urobila, je božská. Úplne iná chuť na akú sme pri karfiolovej polievke navyknutí. A keďže mám teraz polievkové obdobie s radosťou ju zaraďujem do jedálnička.

Potrebujeme:
1 lyžicu masla
1 cibuľu, nakrájanú nadrobno
2 strúčiky cesnaku
1 lyžičku sušeného tymiánu - veľmi opatrne s ním, aj keď práve tymián je to, čo robí túto polievku inou
1 bobkový list
1,5 kg karfiolu + 100 g rozobratého na malé kúsky
0,5 kg zemiakov
750 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
500 ml mlieka
125 ml šľahačky
soľ, korenie 
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice parmezánu
V hrnci si rozohrejeme maslo, vsypeme cibuľu a 5 minút opekáme aby zmäkla. Potom pridáme cesnak, tymián a bobkový list a minútu miešame. Pridáme karfiol a zemiaky. Zalejeme vývarom a mliekom. Varíme cca 30 minút. 
Medzitým si karfiol, ktorý sme si odložili a rozobrali na kúsky zmiešame s olivovým olejom a parmezánom. Na olivovom oleji ho prudko opečieme dozlata. Toto je tiež fantasticky chutná časť polievky! Určite nevynechať! Polievka sa nám dovarí, vyberieme bobkový list, ja som zabudla, zmixujeme, primiešame šľahačku osolíme okoreníme a podávame s opečeným karfiolom.

streda, 14. septembra 2011

Krásne farebná grilovaná zelenina

Tak viem, že už grilovanú zeleninu jednu na blogu mám ale musím ju veru dať ešte raz lebo to Vám je taká dobrota, že až. A zvlášť táto, lebo tam išli krásne domáce bio cherry paradajky, domáci bio cesnak, červená  šalotka z trhu, baklažán, cukina a pozor - hokkaido! Samozrejme soľ, bazalka a olivový olej. A pečiemeeee do zmäknutia všetkého a potom už iba ochkáme a tešíme sa, že sa z toho nepriberá:-) No, to bola taká dobrota, že nič iné som ani nepotrebovala. Teda ak si k tomu dáte trošku kozieho syra nič nepokazíte:-))Jednoducho sezóna je sezóna a tak sa tejto zeleninke voňavej od slnka nič nevyrovná.

nedeľa, 4. septembra 2011

Čokoládovo-čokoládová torta č.2

Tak nadišiel opäť čas keď som musela robiť tortu. Požiadavka bola na čokoládovú. Hľadala som, hľadala a teda, receptov je neúrekom. Vo finále ich bolo niekoľko. Vyhrávala jedna, ktorá bola aj nazvaná vlhká čokoládová torta ale opäť bola z tých receptov, kde sa musia upiecť dva korpusy v dvoch rovnakých formách. A tie ja nemám. Chcela som si ju už kúpiť, keď som objavila úžasný recept tu. Ja totiž radšej dôverujem tým slovenským lebo mi to príde veľmi suché, zlepiť dva korpusy krémom. Síce som to ešte neskúšala, keď sa odhodlám, dám vedieť:-)
Recept som si neupravovala a tak ho nebudem prepisovať iba som hojne poliala celý, už prerezaný korpus rumom aj rumovou esenciou. Vrch som nezdobila lebo tam mali ísť sviečky. Odporúčam, mala veľký úspech!!

piatok, 2. septembra 2011

Cícerová polievka s pórkom

 
    Cícerovú polievku som robievala už dávnejšie ale vždy iba čistú, teda bez inej zeleniny. Iba cícer, smotana na varenie, cesnak a ochutenie. Túto som našla u Kingy a keďže mi zostal pór z pórovej polievky vyskúšala som ju. A veeeľmi ma prekvapila. Trošku som ju ešte prichutila a deti jedli ako divé:-))

Potrebujeme :
1 konzervu cíceru alebo deň dopredu namočený a cca 1 hodinu varený, ale nezmixuje sa tak pekne do krémova ako konzervovaný
cca 300 g pórku
jeden veľký zemiak
3 strúčiky cesnaku
muškátový orech
majorán
soľ, korenie
olivový olej, maslo

Postup:
Na masle a olivovom oleji si osmahneme pórik, posolíme a dusíme do zmäknutia. Zalejeme vývarom, najlepšie domácim, pridáme zemiak a varíme kým zmäkne. Ku koncu varenia pridáme konzervu cíceru a prehrejeme. Zmixujeme ponorným mixérom a dochutíme cesnakom, muškátovým orieškom, majoránkou, soľou a korením. Môžeme podávať s kockami opečeného chlebíka, pokvapkané olivovým olejom.

Pórová polievka

   U nás doma letia krémové polievky. Deti ich majú radšej ako priesvitné a hlavne nevyberajú kusy zeleniny, ktoré sa im nepáčia. Takže radšej vždy všetko zmixujem a ešte s kockami opečeného chlebíka to majú aj ako chutnú, rýchlu a zdravú večeru.
Kúpila som veľké balenie póru, že spravím polievku ale toľko ho bolo, že vyšlo ešte aj na cícerovú polievku.
Potrebujeme :
300 g póru
1 veľký zemiak
100 ml smotany na varenie
50 g taveného syra
muškátový orech
soľ, korenie
1 lyžicu masla, olivový olej
cca 1/2 litra vývaru
1 strúčik cesnaku

Postup:
Na masle a olivovom oleji si osmahneme pór, posolíme a prikrité dusíme domäkka. Podlejem vývarom, nakrájame zemiak a varíme kým sa zemiak uvarí. Polievka musí byť hustá, vývaru použijeme iba toľko aby sa zemiak uvaril. Prilejeme smotanu na varenie a všetko zmixujmeme. Dochutíme korením, syrom a kto má rád aj cesnakom.