utorok, 30. augusta 2011

Čokoládovo - višňová torta


     Túto tortu mám v repertoári už dlho ale keďže musím stále skúšať recepty z iných fantastických foodblogov, nenašiel sa pre ňu ten správny čas. Až teraz. Upiekla som ju svokrovi k narodeninám ale nakoniec sa k nemu ani nedostala. Nebol čas mu ju odniesť a tak sme si ju doma otvorili a spapali a rozdali.
Tak som ju aspoň pofotila a priložila. Originál recept je tu.

Potrebujeme :
 4 vajíčka
120 g cukru
30 g kakaa
90 g polohrubej múky
3 PL oleja
1 ČL prášku do pečiva
1 pohár zaváraných višní
2 PL Solamylu
2 vanilkové cukre
1/2 lyžičky škorice
500 ml šľahačky
čokoláda

Postup :
Višňový kompót si precedíme, šťavu odložíme a višne pokvapkáme rumom. Celé vajíčka vymiešame s cukrom do peny, pridáme kakao s múkou a práškom do pečiva a olej. Cesto vlejeme do papierom vystlanej 26 cm formy a pečieme pri 200 stupňoch cca 20 minút. Na kontrolu pichneme špajlu.
Šťavu z kompótu zmiešame s 2 PL Solamylu, škoricou a vanilkovými cukrami a uvaríme rôsol. Pridáme rumové višne.
Upečený korpus prekrojíme, a potrieme vychladnutými višňami a s jedným vanilkovým cukrom vyšľahanou šľahačkou. Prikryjeme, šľahačkou potrieme celú tortu a posypeme strúhanou čokoládou.

pondelok, 29. augusta 2011

Ríbezľový koláč s vlašskými orechmi

     Tento výborný koláčik som objavila u Cataliny, čo je fantastický blog a Katka je milé, skromné a úúúžasne šikovné dievča!
Potrebovala som ho urobiť ako tortu ale nakoniec sa podaril koláč v tortovej forme. Teda ani veľmi nepodaril, lebo ako vidno na fotkách, ríbezle mi hrozne pustili šťavu a tak bol koláčik trochu mokrý. Na chuti mu to ale neubralo a nabudúce ho určite vyskúšam vo veľkom, lebo tá chuť je výborná. Kto by chcel skúšať vo veľkej verzii, originál recept je tu. Môj je z polovičnej dávky.
Potrebujeme : 
Cesto : 
200 g hladkej múky
100 g studeného masla na kocky
65 g práškového cukru
2 žĺtka
Orechová vrstva :
150 g mletých vlašských orechov
75 g cukru
10 ml rumu
1/2 lyžičky škorice
2 bielky
Ríbezľová vrstva :
400 g ríbezlí
100 g práškového cukru
2 bielky

Na cesto si zmiešame všetko dohromady a dáme na 1/2 hodinu do chladničky. Aj na orechovú plnku si zmiešame všetko dohromady a po vychladnutí cesta, vyvaľkaní a vložení do formy, dáme na neho orechovú vrstvu a pečieme 10 minút pri 160 st.
Zatiaľ si vyšľaháme bielka s cukrom dotuha a primiešame ríbezle. Keď je koláč v prvej fáze dopečený, rozotrieme ríbezlovú vrstvu a pečieme ešte cca 20-30 min.

utorok, 23. augusta 2011

Paradajky plnené kuskusom vo fantastickej paradajkovej omáčke


Toto je úplne najfantastickejšie letné jedlo. A veľká diétka. A chutilo aj mojej 95 ročnej babičke, čo už je teda výkon, lebo ona je zaťažená na typické slovenské jedlá a ako hovorí všelijaké pizze a iné výmysly je nič nehovoria:-)
Potrebujeme : 
5 cm kúsok zázvoru - ošúpaný a nastrúhaný
2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
100 g kuskusu
3 lyžice olivového oleja
50 g hrozienok
50 g sušených marhúľ
50 g píniových orieškov - ja som nemala, dala som opražené slnečnicové
šťavu z pol citróna
hrsť nasekaných čerstvých mätových lístkov
4 veľké paradajky
dávku fantastickej paradajkovej omáčky a kľudne aj viac
soľ, korenie

Postup:
Do malého hrnca dáme zázvor a cesnak , prilejeme 150 ml vody a privedieme k varu. Odstavíme a primiešame kuskus a olivový olej. Po troch až štyroch minútach keď sa voda vsiakne do kuskusu pridáme hrozienka, nakrájané marhule, oriešky, citrónovú šťavu a nakoniec mätu. Premiešame a podľa chuti dosolíme a dokoreníme.
Paradajkám odrežeme vrch a vydlabeme. Môžeme aj trošku osoliť. Naplníme kuskusom, priklopíme vrškom, postavíme ich do zapekacej misy, podlejeme paradajkovou omáčkou a pečieme cca 30 minút. Keď sa vo finále papá a ten kuskus sa kúpe v tej omáčke, mňaaaam!!!

nedeľa, 21. augusta 2011

Torta di cappuccino

Ten názov znie tak honosne ale v podstate to je čokoládovo-kávový cheesecake. Ale veľmi dobrý, jemný, lahodný. Robili ho na TV Paprika, ktorú teraz asi týždeň máme a ja sa z toho veľmi vytešujem.

Potrebujeme :
325 g sušienok
75 g masla
500 g mascarpone
100 g horkej čokolády rozpustenej vo vodnom kúpeli alebo mikrovlnke
100 ml ristretto - veľmi silnej kávy
50 ml Amaretto- ja som uliala asi aj viac:-)
3 vajcia
120 g cukru
kakao na posypanie

Postup: 
Sušienky rozmixujeme, zmiešame s rozpusteným maslom a povtláčame do formy, použila som 20 cm. Odložíme zatiaľ do chladničky.
Pripravíme si náplň tak, že jednoducho zmiešame všetky suroviny a postupne vmiešame po jednom vajcia. Vylejeme do formy a pečieme pri 150 stupňoch cca hodinu. Nezabudnite dať to rúry pod formu plech, lebo maslo zo sušienok vyteká a zašpiní celú rúru. Je to hotové vtedy ak tortou v rúre potrasiete a stred sa netrasie. Necháme vychladnúť a najlepšie do ďalšieho dňa odložíme do chladničky. Pred podávaním posypeme kakaom.

Pavlova mini stracciatellová s orieškovou šľahačkou

    Mužíček si vypýtal k nedeľnému obedu Pavlovu. A aby som nemusela robiť klasickú, spomenula som si na tento recept z Apetítu a vyskúšala ho.
    Aby som vysvetlila, môj muž neje moje torty ani iné koláče, on je typ, čo má rád rezne, steaky a hlavne mäso. A ja teda s mojimi experimentmi hostím akurát mamu, sestru a seba. A niekedy aj nejakú tú návštevu. Keď upečiem tortu môj muž si ide otvoriť Horalku. A keď mu už naložím a musí ju zjesť, pozerať sa na to utrpenie v jeho tvári, je utrpenie aj pre mňa. Takže keď si vypýtal Pavlovu, samozrejme som hneď utekala mu ju urobiť, pre obmenu teda túto stracciatellovú. Čo myslíte, mala úspech?? Mohla by som to dať ako kvízovú otázku ale nebudem Vás dlho napínať, šikovnejší si už isto domysleli. No správne - nemala!! Ale v žiadnom prípade nechcem nikoho odradiť od vyskúšania! Je úplne úžasná a tá šľahačka oriešková k tomu, veľké mňam!
Robíme podľa klasického receptu na Pavlovu iba na záver pomaly vmiešame 100 g nastrúhanej horkej čokolády. Upražíme 70 g lieskovcov, ošúpeme a pomixujeme alebo iba nakrájame a zmiešame s vyšľahanou šľahačkou. Šľahačku necukríme! Pavlova je dosť sladká. Ja som tento krát vyskúšala tieto mini verzie, na každú som dala kopček šľahačky a posypala strúhanou čokoládou.

Hrnčekové muffiny s čímkoľvek

Tieto muffiny sú úplne úžasné keď majú prísť na návštevu nejaké deti a treba im rýchlo niečo nachystať. Robí ich dokonca moja dcéra so mnou. Odmeriava suroviny a dáva do misy. Miešanie už psychicky nezvládam, lebo vždy skončí polovica cesta na zemi :-))
Potrebujeme :
1 hrnček oleja
1 hrnček cukru
2,5 hrnčeka polohrubej múky
2 vajcia
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
1 hrnček mlieka

Postup :
Zmiešame suché suroviny zvlášť a tekuté suroviny zvlášť a postupne ich premiešavame dohromady. Pridáme hocičo:-) podľa stavu kuchyne, podľa sezóny alebo chuti. Dajú sa dať orechy, kokos, čučoriedky, banány. Ja najčastejšie dávam, podľa priania mojej dcéry nasekanú čokoládu horkú a bielu alebo aj mliečnu a do cesta ešte lyžicu kakaa.

štvrtok, 18. augusta 2011

Caponata alebo úžasný baklažán

Toto je tiež jeden veľmi starý recept z Apetítu. Baklažán ja môžem a tak mám rada recepty z neho a rada skúšam aj nové aj keď nakoniec vždy skončím pri tých, ktoré mám najradšej. Tento robievam tak 2x ročne a pochutím si na ňom. Vraj je to sicílska špecialita a podáva sa pri izbovej teplote s opečeným alebo úplne čerstvým pečivkom, je to báseň.

Potrebujeme :
1 veľký baklažán
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa nakrájaná na drobné kúsky
3-5 tenko nakrájaných strúčikov cesnaku
hrnček passaty
100 ml červeného víno
3 lyžice kaparov
za hrsť čiernych olív nasekaných
3 lyžice balsamico
2 lyžice prírodného cukru
hrsť nasekanej bazalky
soľ a korenie na dochutenie
hrianky alebo pečivko

Kocky baklažánu poukladáme na vymastený plech a pečieme cca 30 minút pri 200 stupňoch, môžeme posoliť. Musí byť dohneda upečený a mäkký.
Na panvici, najlepšie vo woku si rozohrejeme olivový olej a osmahneme na ňom cibuľku, pridáme cesnak, olivy a kapary a ešte dve minúty smažíme. V malom hrnci si povaríme ocot s cukrom a vínom sa zredukujeme na polovicu, trvá to asi 10 minút. Medzitým si do woku pridáme baklažán a bazalku, prilejeme vínovú redukciu a povaríme. Pridáme paradajkové pyré a povaríme cca 10 minút.
Podávame pri izbovej teplote s hriankami alebo čerstvým pečivom, posypané kaparami.

Nedajte sa zmiasť tou červenou paprikou, tú som dala iba ako dekoráciu, aj keď chuť určite nepokazí, v pôvodnom recepte nie je.

pondelok, 15. augusta 2011

Ostrov Korčula

 Tak som si založila kategoriu všeličo a rada by som sa s Vami podelila o pár fotografii z ostrova Korčula, kde sme strávili časť našej dovolenky. Boli sme tam prvý krát a tak som fotila a fotila. Najmä mesto Korčula, ktoré je krásne.

Trošku z histórie - mesto Korčula vystriedalo za dobu svojej existencie týchto vládcov: Grékov, Rímanov, Vizigótov, Benátčanov, chorvátskych a uhorských kráľov, Dubrovnícku republiku, opäť Benátčanov, Rakúšanov, Rusov, Francúzov, Angličanov, opäť Rakúšanov a potom Talianov.

Deti s lízatkami a západ slnka.
Západ slnka
Mesto Korčula a prístav
Pevninská brána
Hradby
Pešia zóna
Kúpanie
Uličky


Korčula má v súčastnosti 3300 obyvateľov
Podľa povestí je ostrov Korčula rodisko Marca Polo, dôkazy však chýbajú.
Katedrála sv.Marka
Čakanie na koniec búrky


nedeľa, 14. augusta 2011

Maliny s krémom


      Tak ako som robila tú narodeninovú tortu, musela som niečo urobiť aj s tým nepodareným krémom. A keďže sme objavili úžasné mrazené maliny, nebolo nič jednoduchšie a chutnejšie ako ich spojiť dohromady s krémikom a použiť ešte trochu keksíkov na doladenie chutí.
Takže nepodarený krém bol z 1 litra mlieka a pudingu kokosového a vanilkového. Zmiešané s asi 150 g masla. Kúpila som miestne sušienky, rozmrvila, dala na spodok misy a poliala malinovým sirupom, primerane. Potom krém a maliny, opäť sušienky, sirup, krém a na vrch maliny. Nič svetoborné ale na dovolenke poteší, ľahké, osviežujúce a tie maliny, hmmmm.

Malinovo-černicová torta s mascarpone


      Opäť jedna dovolenková kreácia. Boli sme s kamarátmi a ich dcéra oslavovala narodeniny, tak som chcela vyskúšať upiecť tortu v remoske. Doma som si to naplánovala a zobrala mixér a ostatné potrebné ingrediéncie. Zabudla som však, že remoska je trošku väčšia ako bežná forma na pečenie. Je úplne obrovská, má asi 35 cm. No nevadí, tak bude mega torta. Robila som teda piškótové cesto zo 6 vajec od oka bez váhy som tam šupla múku a cukor.Celkom dobre sa podarilo, len nebolo také nadýchané ako piškóta má byť, lebo tá remoska pečie ako divá a za cca 20 minút to bolo upečené až priveľa.

Pred odchodom som si kúpila posledné číslo Apetítu a tam je taká ovocná torta akú robím aj ja akurát cesto neprekrajujem ale dávam krém na vrch a na to ovocie. Tak som si povedala, že to skúsim prekrojiť a krémom naplniť. Chyba! Nikdy sa nepoučím, že skúšať nové veci musím na nečisto a nie na torte, ktorá je pre niekoho určená.

Ja krém robím iba z krémového tvarohu, cukru a rumu a  iba matne som si pamätala, že tento by mal byť z pudingu a masla ale tie pomery som presné nevedela. Tak som uvarila puding a riedky! Som si myslela, že Chorváti majú nejaké iné mlieka a tak som uvarila druhý puding opäť z 1/2 litra mlieka a opäť riedky. Problém! Čo teraz! Utekala som do obchodu, že teda kúpim mascarpone a krém urobím z neho. Primiešala som cukor a černice a opäť to bolo mierne riedke ale to už som neriešila, nedalo sa. Cesto prekrojené, pokvapkané sirupom, naplnené mascarpone krémom, druhé cesto na vrch. To som potrela lekvárom malinovým, na vrch dala maliny a poliala červenou želatínou. Trošku sa to roztekalo, keď sme ju krájali ale tá chuť! Výborné!
Až teraz doma som zobrala časopis a zistila, že puding som mala variť z 250 ml mlieka! Tak nabudúce:-))

sobota, 13. augusta 2011

Tiramisú

       
           Raz som niekde čítala, vraj na to kedy a kde sme ochutnali svoje prvé tiramisú si každý pamätá. Tak pre mňa to platí na 100%. Bolo to veeľmi dávno, v reštaurácií asi prvej talianskej porevolučnej, ktorá dnes už neexistuje a namiesto nej je tam McDonald, pri divadle v Bratislave. Bolo mi povedané, že si dávam typický taliansky dezert a po chvíli, keď som to ochutnala a od blaha som ani nevedela rozprávať som sa dozvedela, že táto fantázia je zo syra! Skoro som odpadla. Na vtedajšiu dobu, to bolo úplne nepochopiteľné pre moje chuťové poháriky, že niečo tak dobré a hlavne sladké môže byť syr! Samozrejme s dnešnou optikou sa to nedá veľmi pochopiť lebo chute aj jedlá sa už robia od výmyslu sveta ale vtedy! Teda nie som ja tak úplne zase stará ale na toto si spomínam. A ešte si pamätám, že to bolo veľmi drahé a tak som veľmi chcela niekde nájsť recept na výrobu Tiramisú. Bez internetu to nebolo vôbec jednoduché ale mala som šťastie. Raz som u kamarátky listovala knihu receptov s kávou a tam som ho objavila!! Tá radosť! Ešte sme nechyrovali o mascarpone, alebo možno iba ja, ale ani som ho nepotrebovala, lebo recept bol na Tiramisú z Lučiny. Tak a ten recept používam dodnes len namiesto Lučiny už kupujem mascarpone, čo je samozrejme úplná báseň.

Potrebujeme :

500 g mascarpone
5 vajec
150 g cukru
piškóty podlhovasté
uvarené espresso cca 5 káv, v akútnom prípade instantná káva, ale iba naozaj akútne:-)
1,5 dcl Amaretta
kakao

Postup:
Pripravíme si krém tak, že žĺtka vymixujeme s cukrom - dlho-dlho až do biela, trvá to cca 2-3 minúty. Bielka vyšľaháme tiež s čistým mixérom tiež do tuha!

Do žĺtok postupne primiešavame mascarpone, veľmi pomaly a opatrne a rovnako pomaly a opatrne primiešame aj vyšľahané bielka tak, aby krém zostal nadýchaný a jemný, už iba ručne, nie mixérom.
Uvaríme si espresso, prilejeme do neho Amaretto, alebo ako píše Catalina, Marsala víno. Priznám sa, ešte som ho ani neochutnala ale keď ho niekde uvidím, určite zakúpim.

Kávu si dáme do širšej misky aby sa nám tam zmestila piškóta. Namočíme ju do kávy, ale iba na chvíľu - namočiť a vybrať. Môj prvý pokus, pred rokmi, bol taký, že som tam tie piškóty nechala pekne máčať a Tiramisú sa nedalo jesť, lebo bolo úplne premočené. Takže piškótu chytíme medzi dva prsty, namočíme a kladieme do misy alebo pohárikov. Ja som robila na dovolenke, a tak som si na tento účel aj misu kúpila, tak sme naberali veľkou lyžicou.

Ale naspäť k receptu. Pokryjeme dno piškótami namočenými v káve a nalejeme na ne krém- asi tretinu, potom opäť piškóty, krém, piškóty a zakončíme krémom. Necháme vychladnúť minimálne 3 hodiny, najlepšie cez noc.

Pred podávaním husto posypeme kakaom, prosím nie granko, KAKAO!!

Ak sa bojíte surových vajec, nemusíte. Toľko krát som ho robila a ešte nikomu nikdy nič nebolo. Keď som išla robiť tento dezert na dovolenke, tiež som mala požiadavku urobiť to bez vajec, tak som našla, že verzia bez vajec je so šľahačkou. Tak som prehovárala, prehovárala a podarilo sa. Robila som verziu s vajíčkami a všetkým veľmi chutilo!
Keďže som si na dovolenku nezobrala malé sitko, musela som milé, zlaté Tiramisú posypať veľkým sitkom na cedenie cestovín, preto ten povrch nie je až taký úhľadný:-))