pondelok, 25. júla 2011

Banánový koláčik

Tak tento koláčik, teda iba fotku, som objavila u Martinky. Pátrala som pátrala až som našla teda aj receptík u  Gabiky. Veľmi sa mi hodil, lebo pár dní dozadu som hľadala akýkoľvek recept na banánový koláč, lebo nám doma zostali banány. Pri tom množstve marhúľ, melónov, broskýň to už nemal kto zjesť. Nenachádzala som nič, čo by sa mi pozdávalo. Buď to boli muffiny alebo potom taký ten banánový chlebík, čo zase ja veľmi nemusím.
Tak s dovolením si dovolím prepísať Gabikin úžasný recept  sem do môjho receptára.

Potrebujeme :
4 banány
1 vanilkový puding
1/2 l mlieka+2lyžice cukru
lístkové cesto-použila som to vyvaľkané
4 lyžice cukru, 4 lyžice orechov - dala som určite viac a mix lieskovce a vlašské, 2 lyžice strúhanky

Postup :
Do formy, najlepšie 23 cm, aj menšia môže byť, mala som 26cm a to je trošku veľa, vložíme lístkové cesto, ak nemáte vyvaľkané, samozrejme ho najskôr treba vyvaľkať, poukladáme na vrch banány prekrojené na polovicu - môžme aj trochu pokvapkať citrónovou šťavou - do menšej formy postačia aj 3 kusy, zalejeme podľa návodu uvareným pudingom ešte horúcim, posypeme zmesou zomletých orechov, strúhanky a krištáľového cukru - treba dať krištáľový lebo sa nerozpustí a po upečení chrumká pod zubami - mňam a pečieme pri 180st. cca 30 minút.

štvrtok, 21. júla 2011

Lososové balíčky

Tak som rozmýšľala čo zo zvyškom mojej paradajkovej omáčky a napadlo mi, že by som vyskúšala ďalší recept, ktorý bol pri nej v tom Apetíte. Aj deti majú radi lososa, síce iba čistého so zemiakovou kašou ale nevadí, aspoň pre seba si urobím dobrotu. Tak som utekala do obchodu a mrazeného lososa si kúpila. Musím povedať, že jedlo bolo fantastické aj keď....už nikdy nekúpim mrazeného lososa. Tá chuť oproti čerstvému to sa nedá porovnať! A to som kúpila takého fajnového! No aspoň som múdrejšia:-). Inak recept vrelo odporúčam, je super.

Potrebujeme : 
1 dávku paradajkovej omáčky
4 filé z lososa
100 ml bieleho vína
olivový olej
soľ a korenie

Postup: 
Nastriháme si štyri štvorce z papieru na pečenie a rozdelíme na nich paradajkovú omáčku. Navrch položíme lososa, zalejeme trochou bieleho vína, pokvapkáme olejom, posolíme, pokoreníme-ja som dala korenie 4 farieb-zabalíme do balíčka, položíme na plech a pečieme cca 15 minút na 180 st. Mňam!

Fantastická paradajková omáčka

              Tento recept som pred 100 rokmi našla v Apetite, tuším to bolo z roku 2005. A odvtedy keď je sezóna paradajok vždy si takúto omáčku narobím, zamrazím alebo zavarím, lebo je to fantázia! Úplne iná, zaujímavá chuť, hodí sa ku všetkému. K rybe, kuraťu, cestovinám aj lososovi a zapekanému baklažánu. Jednoducho všade, kde chcú v recepte paradajkovú omáčku, toto je pre mňa tá pravá. A ak sa rozriedi, môže z nej byť aj polievka.

Potrebujeme :
3 lyžice olivového oleja
1 nadrobno nakrájanú cibuľu
2 jemne nasekané strúčiky cesnaku
2 lyžice balzamikového octu
600 g   sparených, ošúpaných a nahrubo nasekaných paradajok
1 lyžičku paradajkového pretlaku - nemusí byť
cukor na dochutenie
soľ

Postup :
Vo woku si zohrejeme olej, pridáme cibuľu a cesnak a chvíľu smažíme. Pridáme ocot a miešame, kým sa nevyparí.
Pridáme paradajky a 10 minút dusíme. Potom dochutíme soľou, cukrom  a ja si to ešte pomixujem úplne do hladka.
Použitie omáčky v praxi:-)

sobota, 16. júla 2011

Thajské krevety


Teda neviem, či si môžem dovoliť ich takto nazývať, snáď sa nikto nenahnevá. Je to totiž podobná kombinácia chutí ako pri tej mojej polievke, tak som si dovolila im dať podobný názov.

Potrebujeme :

olivový olej
2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
1 lyžicu kari pasty červenej
balík thajskej zeleniny mrazenej
krevety
kokosové mlieko
rybaciu omáčku
citrónovú šťavu
asi 3cm zázvoru- ošúpaný, nastrúhaný
citrónová tráva
1 chilli papričku
soľ podľa chuti
Najlepšie do wok panvice nalejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú šalotku alebo cibuľu a chvíľku opekáme. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a opať chvíľu opekáme. Po chvíli vložíme kari pastu, miešame a čakáme kým uvolní vôňu. Teda mne to trošku smrdí ale to neva:-)).
Prilejeme kokosové mlieko, podľa množstva kreviet a zeleniny, nemá to byť polievka, takže najprv prilievajte iba asi polovicu konzervy a ak toho bude viac, kľudne aj celú. Ochutíme všetkými ingredienciami, ochutnáme či nám chutí a vypneme oheň. Ochucujte výrazne lebo ako príloha sú ryžové rezance a tie sú viac-menej bez chuti. Krevety pridávame nakoniec, nemusia sa variť, stačí ich zohriať, lebo varením sa scvrkávajú - teda ak máte tie ružové :-))

piatok, 15. júla 2011

Lesné jahody

Boli sme na chalupe na strednom Slovensku a pri prechádzke lesom sme nazbierali veľa, veľa lesných jahôd. Nikdy v živote som ich pohromade toľko nevidela a nikdy v živote som ich ani toľko nezjedla ako teraz. Je to fantázia, pamätám si, že ako malí sme si ich navliekali na steblo trávy a komu sa podarilo nazbierať to steblo plné, to už bol macher. Ale to bolo tu v Bratislave.  Dcéra mi z nich aj krásnu kytičku urobila.
A pre veľký úspech sme sa do lesa vybrali plieniť jahody aj na druhý deň už ale vybavení hrnčekmi aby sme si nazbierané dobroty mohli odniesť domov. A keďže dcéra má teraz, po vzore svojej matky, pečiace a variace obdobie, hneď vymyslela, že z nich musí upiecť koláč. Darmo som ju presviedčala, že je to škoda, že ich treba pojesť, nedala sa. Tak som ju aspoň nahovorila na parížsku tortu a jahody boli iba ako dekorácia, takže nestratili nič na svojej čarovnej chuti a vôni. 

piatok, 8. júla 2011

Cheesecake s čiernymi ríbezľami

Tak toto bola fantázia! Strašne mi to chutilo! Ja teda mám rada cheesecake ako taký. Dlho som hľadala recept, ktorý by sa mi pozdával, až som našla. Myslím, že to bolo na youtube, dokonca video. Nepamätám si to presne, lebo to bolo už dávno. Recept som si napísala, vyskúšala a odvtedy som nerobila iný. Je veľmi jednoduchý a extrémne chutný. Mám síce vo výhľade vyskúšať všelijaké ešte iné ale teraz som potrebovala na rýchlo jeden pre svokričku k narodeninám. Zo záhrady som mala čerstvé čierne ríbezle, tak bolo rozhodnuté. A môžem vrelo odporučiť, výborné, svieže, letné, mňaaam.

Potrebujeme : 
300g sušienok
80 g masla
3 nátierkové pomazánky
2 jemné beztukové tvarohy
400 ml smotanového bieleho jogurtu
6 vajíčok
300 g práškového cukru
vanilková esencia

Množstvo je na 26 cm formu. Ja si ju vždy, keď pečiem, vysteliem  papierom na pečenie, teda zacvaknem ju iba na spodok. Boky sa dajú obísť nožíkom v prípade núdze.

Takže, keksíky si pomixujeme v mixéri a zmiešame s rozpusteným maslom. Premiešame, najlepšie rukou a uťapkáme do formy. Ja som mala menšiu formu teraz a dala som rovnaké množstvo keksíkov, tak som ich vytiahla aj na boky. Dáme do chladničky chladiť na cca 20 minút.

Zatiaľ si na náplň vo veľkej mise zmiešame pomazánky, tvarohy, jogurt, cukor a esenciu a postupne, po jednom zašľahávame vajíčka.

Nalejeme náplň na keksíkové cesto a dáme piecť na 150 st. cca 1.15 minút. Odporúčam vložiť pod formu na nižší priečinok plech, lebo maslo z keksíkov zvykne vytekať, tak aby nezašpinilo celú rúru. Mám z vlastnej skúsenosti:-)

Po upečení, necháme aspoň hodinu pomaly chladnúť v otvorenej rúre a úplne najlepšie je ak ho vo forme a v chladničke necháte do rána.

Táto ríbezľová nadstavba, to je už môj sezónny upgrade:-)

Potrebujeme na to :

asi 300 g ríbezlí
cca pol šálky cukru, podľa chuti a kyslosti ríbezlí
solamyl rozpustený vo vode
1 tortovú želatínu červenú

Na panvici si skaramelizujeme cukor, šupneme do toho ríbezle a prevaríme cca 10 minút. Zahustíme solamylom a necháme chvíľu vychladnúť. Nalejeme na cheesecake a opäť necháme chvíľu vychladnúť. Zatiaľ si uvaríme sáčok tortovej želatiny a keď trošku vychladne nalejeme na ríbezle.

streda, 6. júla 2011

Lasagne bolognese



Tak viem, že týmto dieru do sveta neurobím a som vzhľadom na to, že sú to už tretie lasagne na mojom blogu {tuniakové a baklažánovo-paprikové} trošku monotematická a určite už aj malé dieťa vie recept na najklasickejšie lasagne, ale keďže sú také dobré, tak predsa len, ak by niekto nevedel, tak ponúkam svoj osvedčený recept. Omáčku si vždy robím do zásoby, do malých mištičiek si ju dávam do mrazáku a keď som zúfalá a už neviem čo variť, alebo nás prepadne návšteva, vytiahnem, zohrejem, uvarím špagety a máme jedlo. Receptov je samozrejme množstvo aj ingrediencie, ktoré sa tam dávajú sa rôznia. Robila som taký recept, vraj úplne originálny, kde dokonca išla kuracia pečienka, ktorá sa potom samozrejme rozmixovala. Bolo to zaujímavé ale raz stačilo. Takže tu je môj osvedčený recept a ak niekoho inšpiruje budem rada.

Potrebujeme :

cca 500 g mletého mäsa, najlepšie doma mletého hovädzieho a bravčového
500 ml a aj viac paradajkovej pasatty
alebo 2 konzervy lúpaných paradajok
1 paradajkový pretlak
1 väčšiu cibuľu,
5 strúčikov cesnaku,
soľ, korenie, bobkový list
olej, oregano, bazalka,
cca 2 dcl červené víno
200 g strúhaný syr alebo mozzarella
parmezán
bešamel

utorok, 5. júla 2011

Punčova torta


No a keďže som sa nevedela rozhodnúť akú tortu to urobiť, ako som už písala pri dobošovej torte vymyslela som si ešte jednu, ktorú som už dlho mala na zozname, lebo ju má rád aj môj mužíček. Za výdatnej pomoci mojej šikovnej susedky Evky som sa odhodlala aj na toto.
Potrebujeme :
Korpus :
svetlý - 6 vajec
180 g polohrubej múky
180 g práškového cukru
ružový - 3 vajcia
90 g polohrubej múky
90 g práškového cukru
na špičku noža červeného farbiva
Žĺtky si vyšľaháme s cukrom do peny, bielka vyšľaháme na tuhý sneh a pomaly, postupne ich spolu s múkou primiešame do žĺtok. Upečieme korpus zo 6 vajec, necháme vychladnúť a prekrojíme. Pri ružovom korpuse postupujeme rovnako a nakoniec ešte pridáme farbivo a upečieme.

Sirup:
Na sirup si zarobíme cca 0,3 litra sirupu a 0,3 litra rumu. Prichutíme na našej chuti primeranú sladkosť.
Medzi prekrojený korpus vložíme ružové cesto a celé to polejeme pripraveným sirupom. Vrátime do formy, nemusíme ju už ale zatvárať, zaťažíme a odložíme na noc do chladničky.

Poleva :
Na druhý deň si pripravíme polevu. Bola som pri tom len prizerajúca, takže exaktné množstvá neviem napísať, lebo ani  sme nič nevážili, ale odhadom asi 600 g práškového cukru, farbivo a trochu vody a asi 2 dcl rumu. Musí byť dosť hustá na to aby nestekala a dosť riedka na to aby sa dala natrieť. Hotová veda tento punčák!

nedeľa, 3. júla 2011

Dobošova torta

Moje mladšie dieťaťko malo cez víkend 3 roky. A keďže minulé dva keď sme oslavovali bolo vždy sto stupňov dlho som premýšľala akú tortu urobiť aby sa na stole neroztopila, kým sa budeme fotiť, sfúkavať sviečky a tak všetko okolo. No, síce to počasie vyriešilo za mňa, bolo asi 16 stupňov v sobotu ale tortu som nakoniec zvolila dobošovu. Opäť ma očarila fotka, tentokrát v Apetíte 1/2006. A keďže krém, ktorý do nej ide som mala veľmi podobný už hotový, taký ako dávam do mojej kokosovej torty, bolo to jasné. Ide sa na to. Vyhrala som sa trošku s karamelom, opäť po naštudovní na youtube. Nie som veľmi šikovná na ozdobovanie :-(...mohlo by to byť aj lepšie..ale to až niekedy nabudúce.

Potrebujeme :

Korpus:

7 žĺtkov a bielkov oddelene
150 g krupicového cukru
1 lyžička vanilkovej esencie
150 g hladkej múky, preosiatej

Rúru si predhrejeme na 180, horkovzdušnú na 160 °C. Podľa 20 cm formy nakreslíme na papier na pečenie šesť kruhov, ktoré budú podkladom pre jednotlivé časti torty.

Žĺtky a polovicu cukru si vymiešame do peny elektrickým šľahačom. V druhej miske si vyšľaháme bielka a postupne pridávame druhú polovicu cukru. Spolu s múkou ho potom opatrne vmiešame do ušľahaných žĺtkov.

Papiere na pečenie s nakreslenými kruhmi položíme na pracovnú plochu a na plechy (kruhy nevystrihujte). Do kruhov rozotrieme cesto. Postupne vkladáme plechy do rúry a pečieme pláty do zlata; trvá to dvanásť až pätnásť minút. Vyberieme a keď vychladnú, dáme dole z papiera a uložíme najlepšie do nejakej zatváracej nádoby preložené papierom na pečenie aby nevyschli.

Oriešková griláž:

120 g krupicového cukru
100 g lískových oříšků
trochu oleje na potrení plechu
Na malom plameni rozpustíme cukor v troch lyžiciach vody. Potom plameň zväčšíme a varíme, až karamel získa tmavo zlatú farbu; občas panvicou zakrúžime. Vsypeme oriečky a zmes vylejeme na plech potretý olejom alebo pečiaci papier. Necháme vychladnúť, kúsok si môžeme odlomiť na ozdobu a zbytok nalámeme do mixéra a rozmixujeme na piesok.

Maslový krém :

150 g čokolády na varenie
100 ml mlieka
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
5 žĺtkov
200 g masla
1 PL kakao
1 PL rum
Nalámanú čokoládu, mlieko, cukre a žĺtky šľaháme nad parou do zhustnutia, necháme vychladnúť a pridáme maslo, rum a kakao.

Čokoládová poleva :

250 ml šľahačky
100 g čokolády na varenie
Záver  :

A ideme zostaviť tortu. Každú placku potrieme časťou maslového krému a posypeme drvenou grilážou. Nakoniec potrieme celú tortu a aj boky krémom a dáme vychladiť. Na polevu spolu rozpustíme čokoládu v šľahačke a dáme vychladiť, kým má dobre roztierateľnú konzistenciu. Polevou potom potrieme vychladnutý korpus a môžeme ešte posypať orieškami. Ja som dala na boky torty.

Torta je to parádna ale skôr na zimné mesiace, veď asi Apetít  vedel prečo ju zaraďuje v januári:-). Teraz totiž keď je všade kopa ovocia je to až hriech nerobiť ovocné torty. Ale pochutili sme si.