štvrtok, 30. júna 2011

Špenátové tagliatelle s údeným lososom

Potrebujeme :

1/2 balíka zelených cestovín tagliatelle
200 g údeného lososa
250 ml šľahačky
3 lyžice strúhaného parmezánu
2 lyžičky kôpru
1 žĺtok
soľ
kvapka citrónovej šťavy

Postup :
Dáme si variť šľahačku do ktorej sme pridali kôpor, soľ a parmezán. Necháme mierne pobublávať asi 5 minút. Potom pridáme žĺtok a odstavíme. Nasypeme na kúsky nakrájaného lososa, dochutíme citrónovou šťavou, prípadne bielym korením a máme hotovo.
Servírujeme s uvarenými špenátovými tagliatelle cestovinami, posypané parmezánom.

nedeľa, 26. júna 2011

Čokoládová torta trojfarebná alebo triple chocolate mousse cake

Bola to láska na prvý pohľad. Chcela som pôvodne robiť úplne inú tortu ale keď som túto zbadala, vedela som, že ju musím vyskúšať. A dobre som urobila. Boli to síce peripetie, lebo na stránke kde som ju objavila nebol recept iba odkaz a ten bol na cooks illustrated, čo je platená stránka. Ponúkajú síce 14 dní zadarmo ale pri registrácii chcú hneď aj číslo kreditky a keďže som veľmi opatrná voči takýmto obchodom, zrušila som registráciu a názov receptu som hodila do google. A podarilo sa. Našiel sa tu. Trošku prerobený a veľmi zjednodušený vám ho teraz ponúkam.

Potrebujeme :

pre spodnú časť :
90 g masla
200 g čokolády, najlepšie s vysokým obsahom kakaa
1 lyžičku instantnej kávy
1 1/2 lyžičky vanilkovej esencie
4 vajcia
štipka soli
40 g cukru
stredná vrstva :
200 g čokolády, ako na spodnú vrstvu
350 ml šľahačky
štipka soli
pôvodne tam boli ešte dve lyžičky kakaa rozpustené v 5 lyžičkách horúcej vody, čo som tam aj dala ale myslím, že farebne krajšie by to bolo bez toho kakaa aby ta stredná vrstva bola lepšie odlíšená od spodnej.
vrchná vrstva:
200 g bielej čokolády
350 ml šľahačky
1 lyžička práškovej želatíny
na ozdobu:
čokoládové hoblinky alebo kakaový prášok

Postup :
Na prvú vrstvu si rozpustíme vo vodnom kúpeli maslo s čokoládou a kávou. Necháme mierne vychladnúť a pridáme žĺtka a vanilkovú esenciu. Vyšľaháme bielka so štipkou soli a postupne pridávame cukor. Keď sú vyšľahané pridáme z nich trošku do rozpustenej čokolády a premiešame aby sa zjemnila. Postupne primiešavame aj ostatné bielka. Samozrejme pomaličky, prevraciame, žiadne prudké pohyby. Dáme do papierom na pečenie vystlanej 23 cm formy a pečieme pri 160 st. iba cca 14-18 minút, aby to nebolo úplne prepečené, iba tak zľahka. Vyberieme, dáme na mriežku a minimálne hodinu chladíme. Kávy som dala trošku viac, lebo som mala pocit, že to nie je dosť tmavé ale nie je to tam cítiť. A chladiť som to nechala dlhšie, asi 2 hodiny, odišla som medzitým z domu, vyzdvihnúť dieťa zo školy. Prišla som domov a urobila som druhú vrstvu.

Druhá vrstva je veľmi jednoduchá. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, necháme chvíľu vychladnúť a pomaly do nej zamiešame vyšľahanú šľahačku a štipku soli.  Najprv iba trošku a postupne celú. Nalejeme na korpus a dáme zachladiť. Zo 3-4 krát som to jemne pobúchala o kuchynskú dosku aby sa uvolnili z toho bublinky.
Opäť som odišla, tentokrát s dieťaťom na tréning karate asi na 3 hodiny a keď som sa vrátila, dorobila som tretiu vrstvu.

V tretej vrstve je v recepte želatína ale neviem..., ja som ju síce dala lebo som sa neodvážila ju nedať, ale myslím si, že tam ani nemusí byť. Ale predsa, ak sa neodvážite, tak ju treba rozmiešať v 1 lyžici vody a nechať postáť asi 5 minút. Zatiaľ si zohrejeme cca 120 ml šľahačky, odstavíme a vmiešame do nej želatínu. Týmto celým prelejeme nalámanú čokoládu a necháme chvíľu postáť a po chvíli vymiešame do hladka. Ochladíme na izbovú teplotu, asi 5-8 minút. Vyšľaháme zbytok šľahačky a ďalej postupujeme ako pri druhej vrstve. Nalejeme na vrch a chladíme, najlepšie cez noc.

A ráno vyrábame hoblinky. Pre mňa veľká alchýmia:-). Večer som si na youtube naštudovala ako sa to robí, oni to tam tak krásne jednoducho ukazujú, že som si povedala, že to bude brnkačka ale .....
Ráno som roztopila čokoládu, naliala na plech, rozotrela a čakala kým vychladne. Keď vychladla, zobrala som nožík a poď ho ako šikovné tety na youtube. A nič! Čokoláda sa mi pekne nalepila na nôž a netvárila sa, že sa vôbec dokáže skrútiť to nejakého tvaru. Tak som to opäť položila vychladnúť na terasu, že asi to nie je dosť chladné. Čakala som, zobrala plech po chvíli a nič. Fíha, to asi nie je až také jednoduché. Tak som skúsila dať plech do mrazničky. Vybrala a nooo, približuje sa to niečomu ako hoblinka ale teda veľmi vzdialene. Snáď nabudúce budem šikovnejšia. Asi to bolo tou čokoládou, mala iba 50% kakaa.

Podávala som s kopčekom čistej vyšľahanej šľahačky a čerešňovou omáčkou, kvôli ktorej som ešte o 23-tej hodine išla na pumpu kupovať červené víno, ale tiež sa oplatilo, je božská, len malá rada - cukru  treba dať nie 150 - 200g ale 50-100g!


utorok, 14. júna 2011

Thajská rybacia polievka s kokosovým mliekom

Toto je najúžasnejšia polievka na svete! Naozaj! A to nielen preto, že ju robím ja. Teda môj muž má obľúbenú aj kapustnicu a fazuľovicu ale táto vedie u mňa a u neho je možno na treťom mieste za tými dvomi. Ani neviem, ako som na tento recept prišla. Nejako postupne. Chodili sme si ju dávať do sushi baru, už tam mi veľmi chutila, aj keď ...., keď ju idem ochutnať teraz, dovolím si byť neskromná a povedať, že táto moja je lepšia:-). V duchu hesla - ak vás nikto nepochváli, pochváľte sa sami:-). Vyskúšajte ju urobiť a uvidíte ten pocit! Poďme na to.


Potrebujeme :

aspoň 1/2litra vývaru z mušlí - recept tu, ide to aj bez toho ale dodáva to polievke ten správny šmrnc
ak zoženiete aj halaszlé bujón nie je na škodu
1/2 kg odrezkov z lososa - je to o polovicu lacnejšie ako filety a do polievky ideálne
2 filety pangasia alebo inej ryby bez kostí, môže byť aj filé
750 g balík mrazenej zeleniny, najlepšie thajskej
krevety, morské plody
balík krabích tyčiniek
1 plechovku kokosového mlieka
chilli,
citrónovú trávu, dostať čerstvú - ja mám sušenú ale dá sa to aj bez nej
citrónovú šťavu
veľa rybej omáčky - cca 5 PL 
soľ

Do veľkého hrnca si dáme vývar, prilejeme trocha vody, záleží od množstva vývaru a dáme do nej všetko mrazené - ryby, zeleninu, krabie tyčinky, tak aby boli pod vodou. Polievka by mala byť hustá.
Privedieme k varu a chvíľku povaríme. Pridáme všetky ochucovacie prostriedky -  soľ, chilli, citrónovú trávu, šťavu.
Nakoniec prilejeme konzervu kokosového mlieka. Dochutíme.

Ak pridávate krevety, je dobré ich dať až v tejto fáze. Nemusia sa variť, stačí ak sa zohrejú.

Celkovo sa polievka varí minimálne, iba pokiaľ sa urobí ryba, čo sa do nej dá,  a to je šup-šup.

pondelok, 13. júna 2011

Čokoládovo pomarančový koláč

Tak som si blúdila po stránke bbcgoodfood a hľadala nejakú inšpiráciu a nadchol ma tento koláčik alebo torta alebo ako to nazvať v takejto forme. Tá čokoládovo-pomarančová kombinácia ma veľmi oslovila a tak som ho rýchlo zaradila do kategórie - urobiť čo najskôr. A podarilo sa. Musím povedať, že ma tá chuť nesklamala a napriek tomu, že nezvyknem veľmi vyjedať svoju tvorbu, tento koláč som si podala a zjedla som z neho asi 4 kúsky, čo je asi môj osobný rekord! Ľahký, svieži, kyselkavý.

Recept som si upravila a znie takto.

Potrebujeme :

Korpus :
175 g masla
85 g cukru kryštálového
200 g hladkej múky
45 g mletých mandlí

Náplň :
5 vajec
200 g cukru
4 bio pomaranče
1 citrón
150 ml šľahačky
150 g tmavej čokolády

Postup :
Zmiešame maslo, cukor, múku a mandle. V pôvodnom recepte je, že sa má pridať trochu vajíčka, lebo cesto sa nespojí. Mne sa ale spojilo a tak som vajíčko vynechala. Neviem, či to nebola ale chyba, lebo bolo veľmi krehké a chrumkavé asi ako na cheesecake, keď podrvíte iba keksíky. Takže ak sa mi nabudúce nebude chcieť robiť cesto, skúsim to možno aj tak, iba z keksíkov a masla.

 Dobre, máme cesto, vložíme ho do formy, zdvihneme okraje a dáme na 1/2 hodinku do chladničky. Potom upečieme tak, že na vrch dáme papier na pečenie a zaťažíme fazuľami, ja si beriem zo záhrady kamene, umyjem ich a položím na vrch:-) - škoda fazule. Dáme na 160 st asi 20 minút, potom odstránime papier a pečieme do zlata asi 10 minút. Vyberieme s stíšime rúru na 130 st.

Zatiaľ si pripravíme náplň. Vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, pridáme šťavu a kôru z pomarančov a citrónu a nevyšľahanú šľahačku.

Rozpustíme si čokoládu nad vodným kúpeľom a ak je cesto vychladnuté, potrieme ho čokoládou na hrubo, aj okraje. Zachladíme.

Vylejeme náplň a pečieme asi 45 minút až pokiaľ sa náplň pri potrasení netrasie.

Vyberieme a necháme vychladnúť, najlepšie cez noc.

Tak toto som zjedla iba ja!!

nedeľa, 12. júna 2011

Pavlova torta - moja druhá:-)

Áno, druhá. Prvú som robila keď sme mali cestovať na chatu. Chcela som ju zobrať so sebou. Deň pred odchodom som ju urobila a odišla z domu. Môj mužíček ale prišiel prvý a on síce nie je jedák mojich výtvorov ale penová pusinka v podobe Pavlovej torty mu neušla. Pustil sa do nej lyžičkou:-).Keď som prišla domov a videla som pol torty zjedenej skoro som odpadla. Tak sa tešil, že konečne som urobila niečo, čo aj jemu chutí!! Zjedol si ju v ten deň celú.
Takže táto je druhá a šťastne sa dostala aj pred fotoaparát. Myslím, že tá prvá bola lepšia, lebo túto som už robila bez receptu. Mala som pocit, že si ho pamätám ale zabudla som, že sa tam nedáva práškový ale krupicový cukor.
Uvidím nabudúce keď ju urobím, lebo určite nebola posledná:-). Milovníkom pusiniek určite odporúčam. Kombinácia pusinka, šľahačka a kyslé ríbezle je božská.

Potrebujeme :

5 bielkov
220 g krupicového cukru
2 lyžice solamylu
2 lyžičky bieleho vínneho octu
250 ml šľahačky
vanilkový cukor

Šľaháme bielka- druhý krát som ich už dala do robota, lebo to dosť dlho trvá a skoro som zavarila ručný mixér. Keď už sú tuhé, po lyžičkách pridávame cukor, toto som si prečítala až keď bola torta hotová, ja som tam celý cukor nasypala naraz:-). Na záver pridáme solamyl a ocot. Na plech dáme papier na pečenie a bielka navrstvíme do stredu do tvaru kruhu. Vložíme do rúry vyhriatej na 160st ale hneď stiahneme teplotu na 120st. a sušíme cca 90 minút. Potom sa má vraj rúra vypnúť a nechať torta v nej až do ďalšieho dňa, ale ja som na túto fázu už nemala čas.
Je pravda, že keď som ju z rúry vytiahla bola krásna guľatučká a ako chladla tak sa zmenšovala a keď som na ňu ešte dala tú šľahačku s ríbezľami tak sa zmenšila ešte viac ale na chuti jej to neubralo! Zjedla sa celá  ani nie za 10 minút.  Takže to bol aj ďalší postup, necháme vychladnúť, na vrch dáme vyšľahanú šľahačku, ja som ocukrila s 1/2 vanilkovým cukrom ale to iba kvôli sebe, lebo nesladená šľahačka mi vôbec nechutí. Na vrch dáme najlepšie ríbezle, ale môžeme aj kadečo iné, maliny, černice, višne. Najlepšie však kyslé ovocie.

  Inšpiráciu som čerpala opäť od Anetky:

štvrtok, 9. júna 2011

Mušle na víne

Toto som vždy jedávala iba pri mori, až mi jedného dňa ponúkla moja dobrá susedka mušle, že im zostali a či si to nechceme pripraviť na večeru. Nikdy som to nerobila ale nadiktovala mi recept, skúsili sme a odvtedy sme mušlovo pozitívny. A ešte je to aj veľmi jednoduché.

Potrebujeme :

1 balík mušlí, predávajú v Metre
2 šalotky ale môže byť aj jedna cibuľa
3 strúčiky cesnaku
0,5 l vína bieleho
soľ
pažítku, petržlen
citrónovú šťavu
maslo

Na masle si osmahneme cibuľku, pridáme cesnak, pažítku, petržlen a mušle. Celkom výdatne posolíme, podlejeme vínom a dusíme cca 7-10 minút. Na záver polejeme citrónovou šťavou a servírujeme. Namáčame si čerstvý chlebík do šťavy a čo nám z tej šťavy zostane určite nevylejeme ale buď použijeme hneď na rybaciu polievku alebo zamrazíme. Veľmi hodnotná tekutina, tento vývar z mušlí ale o tom až v ďalšom recepte.

utorok, 7. júna 2011

Chilli con carne

Mňaaam! Ja viem, že skoro každý príspevok začínam jeho oslavami ale čo už narobím. Snažím sa totiž robiť a hlavne dávať sem recepty ktoré mne chutia a chcem sa s nimi podeliť a inšpirovať potenciálneho čitateľa ku skúšaniu môjho receptu aby sa aj on-teda vy čo ma čítate mali pri jedení daného pokrmu tak dobre ako ja keď som ho robila. Takže skúšajte a nezabudnite mi dať vedieť:-))



Potrebujeme :

750 g mletého hovädzieho mäsa-dali mi hovädzie zadné v mäsiarstve a zomleli pred mojimi očami :-)
1 konzervu červenej fazule
1 konzervu červenej fazule s kukuricou v pikantnej paradajkovej omáčke obidve Bonduelle
2 cibule
1 strúčik cesnaku
2 dcl červeného vína
500 ml vývaru hovädzieho
3 PL paradajkový pretlak
2 štvorčeky dobrej horkej čokolády
chilli podľa chuti
1 červenú papriku
2 ks bobkový list
soľ a korenie podľa chuti

Na oleji si opražíme mäso asi 7 min, kým sa zatiahne a odložíme bokom. Dáme do hrnca znovu trošku oleja a osmažíme nakrájanú cibuľku. Pridáme cesnak, paradajkový pretlak, mäso, vývar, chilli, bobkový list a dusíme cca 1 hodinku. Postupne dochucujeme. Po hodine pridáme červenú papriku nakrájanú na kocky, čokoládu, červené víno a dusíme asi ešte 30 minút. Na záver vysypeme konzervy fazule a už iba prehrejeme. Podávame s postrúhaným syrom, tortillou alebo chlebom a kopčekom kyslej smotany.

pondelok, 6. júna 2011

Hruškové čatní s kozím syrom

Kozí syr je pre mňa najúžasnejší zo všetkých syrov a keď som videla tento recept tak som ho musela hneď vyskúšať. Teda ako väčšinu receptov, ktoré keď ma nadchnú, musím hneď vyskúšať. Sú ich plné blogy:-)

Potrebujeme :

cca 1/2 kg hrušiek
3 cibuľky - šalotky - je výborná, jemnulinká
chilli papričky - podľa chuti
hruškový džús
zázvor cca 1 pol. lyžicu
hrozienka - podľa chuti, môžu sa aj vynechať, veľa ľudí ich nemá rado, aj keď ja to nechápem, chúďatká malé
kari korenie
kozí syr

Postup :

Na oleji osmažíme cibuľku, pridáme očistené a nakrájané hrušky, hrozienka, podlejeme džúsom a chvíľku dusíme, kým hrušky zmäknú. Potom pridáme všetko ostatné, dochutíme podľa svojej chuti, necháme vychladnúť a podávame s kozím syrom.

streda, 1. júna 2011

Grilovaný baklažán plnený syrom v paradajkovej omáčke

Baklažán je moja obľúbená zelenina a to nielen v období keď práve držím diétu. Som ho schopná a ochotná jesť stále a už som tým nakazila aj niekoľko ďalších ľudí. Toto jedlo patrí medzi top mojich jedál z baklažánu, je ľahké, letné, diétne, jednoducho úžasné. Rada si baklažán dám aj keď idem do reštaurácie, bohužiaľ som sa častokrát stretla s tým, že aj keď majú napísané, že grilovaný baklažán, v 99 % mi priniesli baklažán robený na panvici totálne nasiaknutý olejom. Bŕŕ. Tak už to radšej neriskujem. Radšej si ho sama doma urobím.

Na tento recept potrebujeme :

2 baklažány
1 konzervu lúpaných paradajok, najlepšie zn.Valfrutta
cca 300 g rôznych druhov syrov-podľa chuti ja dávam najčastejšie iba mozzarellu, do jedného baklažánu jednu mozzarellu ale tentokrát som dala aj cottage, gorgonzolu, korbáčiky nakrájané...čo som našla v chladničke
olivový olej
cukor,
soľ,
cesnak,
bazalku,

Postup :

Na olivovým olejom vymastený plech si naukladáme pokrájané baklažány, posolíme a pri 200st upečieme-ugrilujeme v rúre. Trvá to asi 30 minút.

Jeden baklažán nakrájame na asi 6 častí, musia byť tie plátky tenšie ako tieto moje na obrázku.
Zatiaľ, kým sa pečú baklažány urobíme si paradajkovú omáčku a nastrúhame a zmiešame všetky syry.
Môžeme do zmesi syrov pridať cesnak a pažítku, ja som sa ponáhľala, tak som cesnak dala iba do omáčky.

Na paradajkovú omáčku zmiešame konzervu paradajok s kávovou lyžičkou cukru, posolíme, dáme 3 strúčiky cesnaku a hrsť bazalky. V sezóne paradajok si túto omáčku robím z čerstvých paradajok a to je báseň! Postup je rovnaký akurát čerstvé paradajky obarím horúcou vodou, dám ich do hrnca a vylejem na nich horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice tak aby boli ponorené, potom ošúpem, nakrájam a zmiešam s ostatnými surovinami. Ale späť k receptu.

Baklažán máme upečený, tak každý plát naplníme syrom a zatočíme. Takto:
Celé to zalejeme omáčkou, posypeme zvyškom syra a dáme zapiecť.
A tu máme výsledok :