sobota, 28. mája 2011

Torta z jahodovej peny s bielou čokoládou

Inšpirácia tu

Tak som si len tak prezerala recepty a našla som túto krásnu tortu. Jahody doma boli, aj krémový syr, jednoducho všetky ingrediencie. Tak som sa do toho pustila a tu je upravený recept :

Potrebujeme :

200 g keksíkov - použila som kakaové venčeky
75 g rozpusteného masla
400 g bielej čokolády
6 plátkov želatíny
300 g krémového syra - použila som nátierkový syr
250 ml šľahačky
400 g jahod

Keksíky si pomelieme, zmiešame s rozpusteným maslom a vložíme do formy cca 23 cm. Moja mala 20 cm ako píšu v recepte ale je to zbytočne vysoké. Pouhládzame a dáme na 10 minút do chladničky.

Zatiaľ si zmixujeme jahody, pridáme syr, rozpustenú čokoládu a želatínu, ktorú si pripravíme podľa návodu.

Nakoniec vmiešame vyšľahanú šľahačku.

Necháme zachladiť, najlepšie cez noc.



Bola som zvedavá na tú chuť. Môžem povedať, že mne to veľmi chutilo. Je to trochu ako zmrzlina, nezmrznutá. Tá želatína v pôvodnom recepte nie je ale v komentoch písali, že si treba dať pozor na konzistenciu aby sa to nerozpadalo, tak som nič nenechala na náhodu a rovno tam želatínu použila.  Niektorí písali aj, že je to sladké ale to práve vôbec nie, dcéra ešte poznamenala, že je to málo sladké. Možno to záleží aj od jahôd, tie moje boli málo sladké. Takže teraz v jahodovej sezóne určite odporúčam !

streda, 25. mája 2011

Čokoládovo-čokoládová torta

Potrebovala som spraviť tortu, pre kamarátku k narodeninám. A keďže je veľmi vyberavá - nemá rada kokos, gaštanové pyré, rebarboru ani nič citrónové a limetkové, tak som nemohla veľmi upiecť nič z môjho tortového repertoáru. Vydala som sa teda na lov na internet. A čím sa zavďačíte takej fajnovej mladej dáme ak nie čokoládou a opäť čokoládou:-) Padla voľba na BBC good food a tento recept. Mnou ešte takto upravený:



Potrebujeme :

Korpus :

250 g masla
200 g hnedého cukru
200 g hladkej múky
1/2 prášku do pečiva
5 vajec
300 g tmavej čokolády

Krém :

300 g tmavej čokolády
250 ml šľahačky

Zahrejeme rúru na 140 st. Vystrihla som kruh z papiera na pečenie a vyložila 26 cm tortovú formu. V recepte je 20cm a torta je pekná, vysoká ale keďže som takú formu nemala, urobila som do väčšej.
Elektrickým šľahačom som vymiešala maslo s cukrom. Pridala rozšľahané vajíčka a múku s práškom do pečiva. Nakoniec vychladnutú, roztopenú čokoládu.

Preložiť do formy a piecť. V recepte je 1 hodinu 30 minút ale ja som mala pocit, že už to bolo asi po 45 minútach ale dôverovala som receptu tak som to ani nešla skontrolovať. Po hodine mi to našťastie nedalo a pichla som špajlu a bolo to hotové!!

Necháme vychladnúť a prerežeme.

Mne sa ten recept zdal príliž čokoládový, tak som po prerezaní dala do stredu skoro celý malinový lekvár a potom na to ten krém vychladnutý.

Na krém sa vlastne iba roztopí v šľahačke čokoláda.

A potom sa to celé tým krémom ešte potrie celé pekne dokola.

Zistenia :
Tortu som robila deň dopredu a až do podávania bola v chladničke, čo ale bola chyba, lebo tá čokoládka je výborná keď je trošku teplejšia, minimálne izbovej teploty. A obdarovaná kamarátka po viacdňovom testovaní prišla k záveru, že čím viac torta stála, tým bola lepšia a šťavnatejšia.

utorok, 24. mája 2011

Jahodovo-rebarborový koláč s karamelovou polevou

Mám rada rebarboru! Dávno, dávno som ju nejedla a keďže pomaly nastane jej sezóna, dokonca niekde už možno aj začala, rozhodla som sa vyskúšať nejaký koláčik z nej. Hľadala som, hľadala a našla som toto a veľmi sa mi to pozdávalo, tak som si zarobila cesto, karamel a drobenku, jahody očistila a nakrájala a zavolala som môjmu dobrému mužíčkovi, že potrebujem aby mi zohnal rebarboru. Ale čo sa nestalo. Mužíček prišiel domov bez nej. Vraj ju nikde nemali. A keďže je to naozaj dobrý manžel, tak som ho na druhý deň - v sobotu vyhnala pre tú rebarboru znovu, veď nakoniec to bol koláč pre jeho rodinu. Našťastie doniesol a ako vždy hneď skoro 2 kilá. Tak som cez víkend po veľkom úspechu v sobotu robila rebarborový koláč ešte jeden na nedeľu, teraz pre zmenu mojej rodine a zožal, myslím rovnaký úspech. Takže vrelo odporúčam aj keď ja som si ho mierne upravila.


Potrebujeme :
Cesto :
1 a 1/2 hrnčeka hl. muky,
1/3 hrnčeka cukru,
150 g tuku,
1 lyžica kakaa,

Náplň :
350 g jahôd
350 g rebarbory,
80 g cukru

Drobenka :
40 g cukru,
40 g masla,
80 g polohrubej muky
1/4 lyžičky škorice

Karamelová poleva :
100 g kryštálového cukru
1 dcl rumu
1 dcl šľahačky

Cesto si rukami pekne vymiesime, neľakáme sa, že je príliž sypké, po chvíli sa pekne pospája.

Na drobenku si tiež všetko rukami vymiesime a tento krát to sypké má byť, nasypeme to totiž na vrch.

Ovocie si očistíme, nakrájame a zmiešame s cukrom.

Na karamel si upálime cukor do zlatohneda, prilejeme najlepšie mierne zohriatu šľahačku a pomaly aj rum a varíme kým sa nám zrazený karamel nerozpustí. Musíme nad tým stáť a priebežne to pomiešať.

Takže cesto si trošku rozvaľkáme, prenesieme do formy a povytláčame do okrajov, môžeme aj trochu dvihnúť okraje.
Nasypeme ovocie, posypeme drobenkou a pečieme pri 170 st. cca 40 minút.

Vyberieme koláč a polejeme vychladnutým karamelom. Po vychladnutí koláč ešte odložíme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Taký studený je úplne fantastický. Odporúčam!!

nedeľa, 22. mája 2011

Limetkový koláčik alebo Key lime pie



Keď som tak hľadala čo spraviť na ďalšiu návštevu, natrafila som u Anetky na tento rýchly, jednoduchý a vraj veľmi chutný koláčik s názvom Key lime pie. Ešte neviem posúdiť či je chutný lebo som ho ešte neochutnala ale jednoduchý a rýchly bol a keďže je vonku 30 st. v tieni, určite bude aj fantasticky osviežujúci.

Potrebujeme :

200 g sušienok
80 g masla
4 žĺtka
1 konzervu salka
šťava zo 4 limetiek
smotana na šľahanie

V mixéri si rozdrvíme sušienky a primiešame roztopené maslo. Tortovú formu 20 cm priemeru si vystelieme papierom na pečenie a natlačíme na dno a boky sušienkovú zmes. Dáme do rúry na 175 st.zapiecť na 10 minút. Necháme vychladnúť.

Zatiaľ si pripravíme mokrú zmes. Žĺtka vyšľaháme v mixéri a postupne prilievame salko a limetkovú šťavu. všetko spolu premiešame a vylejeme na sušienkový základ. Dáme piecť na 20 minút a možno aj trochu menej.

Necháme dobre vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke a podávame so šľahačkou.


Syrové muffins

Tento recept som si už dávno napísala do svojho receptára, že raz treba urobiť a kedže sme išli na návštevu a oslavu zároveň, povedala som si, že vyskúšam.



Potrebujeme :

3 hrnčeky syra
1,5 hrnčeka múky
1/2 čl soľ
2 čl prášok do pečiva
1 vajíčko
1 hrnček mlieka
1/2 dcl oleja
3 strúčiky cesnaku
150 gr. anglickej slaninky opraženej

Zmiešame suché suroviny, zmiešame mokré suroviny a nakoniec ich zmiešame dohromady. Toto mám na muffinoch rada, aké je to jednoduché. Zamiešať, strčiť do rúry a za 1/2 hodinu je hotovo! Takže ešte pečieme na 180 st.cca 30 min. Do zlatohneda.

štvrtok, 19. mája 2011

Špargľový quiche s anglickou slaninkou

Quiche robím veľmi rada, je to také všetko v jednom, dá sa použiť akákoľvek kombinácia a dokonca aj štýl - čo chladnička dá. Keďže je sezóna špargle, rozhodla som sa urobiť quiche špargľový.

 

Potrebujeme :

Cesto :
280 g.r hladkej múky
140 gr. masla
8 lyžíc vody
soľ

Náplň :
množstvo je také odhadom, keďže som tvorila v priamom prenose, takže asi takto:
400 ml smotany na varenie, ak nedržíte práve diétu a chcete lahodnejšiu verziu dala by som šľahačku:-)
500 gr. špargle, najlepšie zelenej
300 gr. strúhaného syra, nejakej výraznejšej chuti - mala som zmes Nivy, Eidamu, Ementálu
4 vajíčka
250 gr. anglickej slaniny
štipka bieleho korenia

Postup :

Na cesto si zmiešame múku so soľou a zmäknutým maslom, pridáme vodu a umiesime cesto. Dáme na chvíľu do chladničky a spravíme si zatiaľ náplň.
Vo vyššej nádobe zmiešame smotanu so syrom a rozšľahanými vajíčkami, pridáme opraženú slaninku, korenie a  špargľu.
Špargľu som očistila, viem síce, že sa nemusí, táto zelená je jemná a dá sa jesť aj surová ale mala som tam aj také hrubšie kúsky, tak som nechcela riskovať, že si tie nerozžuvaťeľné kúsky bude musieť niekto vyberať s úst. Dáme ju mierne povariť, asi iba 2 min. do vriacej osolenej a lyžičkou cukru osladenej vody.
Cesto môžeme trochu rozvaľkať a uložiť do formy, spraviť treba aj okraje, mne sa to nepodarilo, lebo som experimentovala a robila som cesto iba z 200 gr. múky ale nevyšlo mi ani na poriadne okraje aj to cesto bolo až veľmi tenké.
Takže cesto je vo forme, nalejeme náplň a opatrne prenesieme do vyhriatej rúry, v ktorej máme zohriaty plech na ktorý formu položíme. Zabezpečíme tým to, že sa cesto pekne upečie a netreba ho predpekať. Aj túto fázu som skúsila, s predpečením cesta, ale nie je to dobré, cesto je potom veľmi suché.
Takto nejako to vyzerá pred pečením. Pečieme na 170st. cca 45 min., je to individuálny údaj, keď je vrch zhnednutý a stred sa netrasie, môžeme vyberať.
Najlepšie je, ak to necháme pred podávaním aspoň hodinku postáť. Ja som si k tomu spravila ešte šalátik z ľadového šalátu.

streda, 18. mája 2011

Lasagne tuniakové

Tak a opäť lasagne. Tento krát si ich objednala moja mama. A vyskúšala som tuniakové. Musím sa priznať, že som sadla za počítač a hľadala som recepty ale žiadny ma neoslovil. Dávali tam mrkvu, kukuricu, hrášok....nie, nie. Tak som si vymyslela vlastný recept. A musím povedať, že predčil moje očakávania.

Potrebujeme :

9 ks lasagní - mala som opäť špenátové ale také menšie, predávajú dva druhy,
1 konzervu lúpaných paradajok,
2 dcl paradajkovej šťavy,
2 ks tuniaka v konzerve,
1/2 balíčka olivy,
3 ks jarná cibuľka,
soľ, cukor,
cesnak, bazalka,
aspoň 300 g syra.

Postup :

Pripravíme si omáčku na lasagne z paradajok, šťavy, lyžičky cukru, soli, tuniaka, 2 strúčikov cesnaku a bazalky. Netreba variť, len to všetko pomiešame, dochutíme podľa vlasnej chuti a môžeme použit. Na dno zapekacej misy dáme trochu omáčky, potom lasagne, opäť omáčku, nastrúhaný syr, lasagne, omáčku, nastrúhaný syr, lasagne, omáčku, syr, pokrájané olivy, nakrájanú jarnú cibuľku a na vrch bešamel a posypať syrom - mala som zmes rôznych syrov aj s Nivou a tá tomu tiež dodala výbornú chuť. Piekla som na 160st. v horkovzdušnej teda na 180 v normálnej rúre, cca 45 min, ale to je naozaj iba odhad, treba pichať ostrým nožom a kontrolovať stav lasagní. Keď nôž prejde bez odporu, je to hotové.

Dlho som s tým bešamelom na lasagne bojovala. Veď stále chudnem, bešamel nie je práve najdiétnejší ale bez neho to jednoducho nie je ono. On tomu dodá takú parádnu chuť, veď tí Taliani vedia prečo to vymysleli :-) a nie sú tučný národ. Tak raz za čas sa nezbláznim veď tie kalórie naozaj stoja za to!
Nie je to síce veľmi fotogenické jedlo ale zato prudko jedlé! :-))

nedeľa, 15. mája 2011

Lasagne baklažánovo-paprikové

Talianska kuchyňa, to je moje. To ale asi väčšiny ľudí. Pizza, cestoviny, ľahké jedlá, šaláty, mäská, mňam. Lasagne sú veľmi vďačné talianske jedlo, dajú sa robiť na 100 spôsobov a všetky sú chutné. Toto je najobľúbenejší lasagnový recept mojej sestry a keďže som ju chcela potešiť, tak som jej ich urobila.

Potrebujeme :

6 ks lasagnových plátkov,
konzervu lúpaných paradajok,
cca 2 dcl paradajkovej passaty - taká hustá šťava,
2 ks baklažánu,
2-3 červené papriky,
1-2 ks mozzarelly,
cesnak, soľ,
pesto, cukor,
bazalku.

Postup :

Najprv si upečieme baklažán, ktorý pokrájaný na hrubšie kolieska poukladáme na olivovým olejom pomastený plech, posolíme a pečieme cca 20 min. pri teplote 200 st. Kým mierne nezhnedne. To isté spravíme s paprikou, nakrájanú na plátky asi 4 z jednej papriky, samozrejme bez jadier, poukladáme na suchý plech a dáme pod gril a neodchádzame, čakáme kým zčernie - vyberieme z rúry, dáme do sáčku alebo nádoby, ktorú zatvoríme a čakáme kým vychladne. Potom ju ošúpeme. Pripravíme si omáčku na lasagne. Konzervu paradajok zmiešame so šťavou, soľou, lyžičkou cukru, cca 2 strukmi cesnaku, lyžicou pesta a bazalky, ak máme môžeme pridať nakrájané čierne olivy a kapary alebo kúpiť už hotovú omáčku ale treba ju zriediť a trochu dochutiť. Musí byť trochu redšia ako na cestoviny lebo potrebujeme aby sa jej napili tie lasagne, keďže zásadne keď robím lasagne dávam ich neuvarené!!!
 Potom dáme do pekáča trochu omáčky, 2 plátky lasagní - mala som špenátové - vedľa seba, opäť omáčku, upečený baklažán, papriku a plátky mozzarelly. Takto :
A vrstvíme a zalievame. Na vrch dáme lasagne, zalejeme zbytkom omáčky a urobíme bešamel. Ten tu asi ale ani nenapíšem, lebo to každý zvládne. Ak nie, nájdete ho napríklad aj tu. Ja do neho pridávam ešte muškátový orech a soľ. A je to hmmmmm. Takéto. Pečieme radšej pomalšie a na menšej teplote a priebežne do toho picháme, či už sú lasagne dostatočne napité. Po dopečení necháme cca 20 min. postáť až potom krájame.

nedeľa, 8. mája 2011

Obed pre priateľov

Hrozne ma baví urobiť pre niekoho kompletne celý obed. Je to síce pri dvoch deťoch veľmi náročná úloha ale s dobrým mužíčkom sa to zvládnuť dá. Celé to realizujem tak, že mám zhruba predstavu, čo by som chcela robiť a potom sadnem za počítač a hľadám recepty, ktoré sa mi pozdávajú vizuálne, obsahom ingrediencii a tak komplet všetkým. Takže tento krát padla voľba na takéto menu :

Predjedlo - Paté z kačacej pečienky s domácimi rohlíčkami
Polievka - sezónna - Krémová špargľová so syrovými chipsami
Hlavné jedlo - Anglický roastbeef s grilovanou zeleninou a zemiakmi
Dezert - Gaštanová torta s Baylies šľahačkou


A tu máme víťazné recepty


Paté z kačacej pečienky s domácimi rohlíčkami nájdete tu a domáce rohlíčky tu.
A tu sú moje výtvory :

 Keď som hľadala recept na rohlíky mala som dve podmienky - sušené droždie - nemala som čerstvé a aby sa to celé robilo v pekárni na chleba. Našťastie som našla.

 Rohlíčky som robila z polovičnej dávky, čo bola veľká chyba, lebo keď to zbadali deti, mala som čo robiť aby ich všetky nepojedli ešte pred začiatkom stolovania. Veľmi na tenko som ich vyvaľkala, tie dlhšie boli skôr ako grissiny ale zjedli sa všetky a hneď.

Takže ďalší chod bola Krémová špargľová polievka. Jej recept nájdete tu. Nič som nezmenila len som zabudla dať na začiatku varenia zemiak a keď bola polievka uvarená zdala sa mi riedka, tak som tam ten zemiak pridala ale úplne na jemnučko nastrúhaný a dovarila som to, kým sa uvaril a polievka zhustla. Ozdobila som ju ešte opečenou anglickou slaninkou a fantastickými syrovými chipsami.
A tu sú chipsy.

Tak a hlavný chod : Anglický roastbeef. Toto je špecialita môjho muža, on sa s tým hrá skoro 5 dní, nakorení to, nasolí, každý deň s láskou obracia, poklepkáva, potom pečie, kontroluje vnútornú teplotu teplomerom ale výsledok stojí určite za to. Je to veľmi dobré mäsko, pre mäsožravcov úplná báseň.


Táto Grilovaná zeleninka, to je už zase moje dielko, veľmi jednoduché - dáme tam čo máme - ja som dala baklažán, cukinu, farebné papriky, paradajky, cibuľu, cesnak - nevylúpaný. Polejeme olivovým olejom, posypeme čerstvou bazalkou, posolíme a pečieme. Mňam.


Tak a dezert : Fantastická gaštanová torta s baylies šlahačkou.

Korpus : 6 žĺtkov a 60 g cukru vymiešať
nastrúhať 50 g piškót a 100 g gaštanové pyré
lyžičku prášku do pečiva
zľahka premiešať
Pridať sneh zo 6 bielkov a 60 g cukru, zľahka premiešať a do vymastenej a vysypanej formy dať piecť. Moja rúra je na 150st., horkovzdušná a pečie sa to cca 30 min., treba pichať špajlu a keď je suchá je hotovo. Korpus sa trochu v strede prepadne, to nevadí, vyplní sa to plnkou.

Vychladnutý korpus sa prekrojí na tri časti, spodný sa potrie šľahačkou, posype gaštanovým pyré, prikryje korpusom, šľahačkou a gaštanovým pyré a na vrch posledný korpus, potrieť šľahačkou aj boky torty a posypať gaštanovým pyré. Na celú tortu treba cca 2 kocky pyré.

Baylies šľahačka :

500 ml šľahačky a pre šľahačkových maniakov aj 750 ml, 2 stužovače šľahačky, 2 vanilkové cukre a 1,5 dcl Baylies. Šľahačku vyšľaháme so stužovačmi a cukrami a keď je tuhá pomaly prilievame Baylies a šľaháme. Nepreváram ju, ešte sa mi nestalo, že by sa pokazila, vždy sa to stihlo zjesť :-))

Robievam ju aj s karamelovou šľahačkou - skaramelizujem 6 polievkových lyžíc cukru na 750 ml šľahačky, prilejem zahriatu šľahačku a varím, kým sa karamel nerozpustí. To všetko ale deň vopred. Na druhý deň vyšľahám. Veru, neviem, ktoré je lepšie!

 Dekorovaniu sa medze nekladú ale keďže som ju robila až ráno, v deň návštevy, zmohla som sa iba na toto.
 A veľa kamarátov, čo ju ochutnali, ju označili ako Nr.1 medzi mojimi tortami.




nedeľa, 1. mája 2011

Kiwi cake

Tento koláčik vznikol tak šup-šup. Mali sme doma veľa kiwi a ja som mala chuť piecť tak som urobila svoj obľúbený ľahký, letný, ovocný koláč. Dá sa samozrejme robiť s akýmkoľvek sezónnym, mrazeným aj zaváraným ovocím. Ja som jeho kalorickú hodnotu znížila na minimum, takže keď ho papám, hovorím si, že to je vlastne iba ovocie, tvaroh a piškóty, nič vážne:-). Robievam ho do kruhovej, koláčovej formy alebo ak čakáme veľa hostí tak na plech.

Recept:
Cesto: na kruhovú formu stačia
3 vajcia na plech 6ks a všetko potom ešte x2
90 g polohrubej múky
90 g cukru
Klasika - piškóta - žĺtka s cukrom, bielky vyšľahať, zmiešať dohromady a piecť. Kedysi som dávala aj prášok do pečiva ale potom som dostala radu, že netreba, tak som skúsila a je to lepšie, lebo ak dáte do piškóty prášok do pečiva, bude síce nadýchaná a jemná ale veľmi rýchlo a veľa nasiakne a na druhý deň je už koláčik veľmi mokrý, tak to robím bez, ak sa mi zdá veľmi hutná polejem šťavou z ovocia a dám viac lekváru.
Takže na upečenú piškótu dáme lekvár.
 Potom budeme potrebovať 1,5 vaničky krémového tvarohu, ochutíme cukrom podľa svojej chuti a rumom, príp.vanilkou, ak je husté môžeme dať trocha mlieka alebo kyslej smotany, natrieme na korpus, pokladieme ovocie aké máme doma a zalejeme jedným sáčkom tortovej želatiny v prášku. Keď dávam nečervené ovocie dávam číru, väčšinou ale používam na koláč ovocnú zmes a vtedy dám tú červenú želatínu a miesto cukru do nej nalejem sirup aby ju ešte viac zafarbil.